Weboldalunk hamarosan megújul!
A munkálatok befejezéséig nem fogadunk új regisztrációt.

Iratkozz fel a hírlevélre a láblécben, hogy értesíteni tudjunk, ha újra megnyílik a regisztráció!
Köszönöm a türelmedet!

szombat, 23 szeptember 2017 08:49

Technikai elemzés

Értékelés:
(5 szavazat)

Mi a technikai elemzés? A technikai elemzés segítségével meghatározhatjuk egy termék árfolyamának várható értékét, a múltbéli ármozgása alapján.

A piaci termékek értékelésének két fő ága van, a fundamentális, és a technikai elemzés. A fundamentális elemzés a kereskedett termék "valós értékét" igyekszik meghatározni a reálgazdasági körülmények alapján. Ezt a módszert elsősorban a közép és hosszútávú előrejelzések készítéséhez használják. Abból az elgondolásból indulnak ki, hogy a termék ára a számításokkal megállapított "belső értékéhez" fog közelíteni. Amennyiben valamelyik irányban jelentősen eltávolodna tőle valamilyen okból, idővel igyekszik visszatérni hozzá. Részvények esetében ezek az un. alul értékelt vagy túlértékelt állapotok.

A technikai elemzés ezzel szemben a forgalom és az árfolyamgörbén kirajzolódó minták, formák és ismétlődések alapján próbálja meghatározni a várható jövőbeli elmozdulás irányát és nagyságát. A módszer nem tévedhetetlen, de a technikai elemzés arra épít, hogy hasonló helyzetekből kiindulva, hasonló viselkedést fog produkálni az ármozgás. Fontos hangsúlyozni, hogy a technikai elemzés nem egy csodafegyver, és nem is tévedhetetlen! Pusztán egy eszköztár, ami hozzásegítheti a tapasztalt kereskedőt, egy magasabb valószínűségű kereskedési helyzet felismeréséhez. A technikai elemzők eszköztára szinte végtelen. Számtalan ábrázolási mód, indikátor, vagy egyéb segédeszköz könnyítheti meg a technikai elemző munkáját. Ezek közül a legismertebbek és a legfontosabbak:

Gyertyák és ár alakzatok

A japán gyertya a legelterjedtebb ár ábrázolási mód. Egy új gyertya egységnyi idő alatt (1 perc, 5 perc, 1 óra, stb...) rajzolódik ki, és négy fontos árszintet mutat meg. Ezek a nyitó, záró, minimum és maximum értékek amiket az egységnyi idő alatt bejárt az ár. A gyertyák teste a nyitó és záró értékeket, míg a kanócaik vége az ár minimum és maximum értékeit jelölik. A gyertyáknak így számtalan variációja alakulhat ki, a legjellemzőbb alakokat külön névvel is ellátják (doji, marubozu, hammer, stb..). Nem csak az egyedi gyertyák, hanem a több gyertyából álló alakzatok is fontos információtartalommal bírhatnak. A japán gyertyák egyik legismertebb szakértője Steve Nison, akinek legutóbbi előadását megnézheted felvételről, ha a linkre kattintasz.

Indikátorok

A technikai elemzők körében hatalmas népszerűségnek örvendenek a különféle indikátorok. Ezek valamilyen matematikai transzformáció útján, mindenféle vonallal ábrázolják a múltbéli árváltozásokat. Legismertebb indikátorok az MACD, RSI, Stochastic, CCI, mozgóátlagok, stb... Véleményem szerint, kereskedni az ár mozgását, és nem az indikátorok jelzését kell. Ettől függetlenül az indikátorok adhatnak további megerősítést egy pozíció nyitását, vagy zárását illetően. Én is használok indikátorokat, de nem a megszokott módon, és nem a megszokott beállításokkal.

DAX kereskedés

Támasz és ellenállás szintek

Ezek jelentős árszintek, ahol az árfolyam mozgása rendszerint megtorpan. Ezáltal a grafikonon csúcsok és völgyek alakulnak ki azonos árszinteken. Itt a piac elutasítja a további mozgást és ellentétes irányban indul el. A támasz és ellenállás szintek környékén jó beszállási helyek alakulnak ki, hiszen gyorsan eldől, hogy igazunk van-e vagy sem. Inkább nagyobb időtávban, órás, napos felbontású grafikonokon figyelik őket a technikai elemzők.

Trendvonalak

Az árfolyamok trendszerű mozgása, a csúcsok és völgyek monoton váltakozásából áll. Ezeket a csúcsokat és völgyeket összeköthetjük egyenes vonalakkal, amiket a technikai elemzés trendvonalaknak hív. A trendvonal jól jellemzi az ár haladásának irányát (emelkedő, eső) és annak erősségét is, attól függően, hogy mennyire meredek. Az árfolyamok mozgása mindig egy összetett hullámszerkezet, amiben egyszerre vannak jelen fő és korrekciós trendek. A fő trend irányában un. impulzus hullámok gondoskodnak a tovább haladásról, míg a korrekciós trendekben lassú ellenirányú mozgás, vagy oldalazás figyelhető meg. Én a korrekciós trendek azonosítására használok trendvonalakat, ezek megtörése esetén próbálok újra elindulni a fő trend irányában. Mindig a folytatódásra spekulálok a fordulás helyett!

Nézd meg a technikai elmzésről, azon belül pedig a különféle gyertyákról, trendvonalakról és a támasz ellenállás szintekről készült videómat!

Megjelent: 2226 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 03 március 2018 21:52
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Tovább a kategóriában: « Mi a pip? Mi a lot? »

Új hozzászólás

3 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Dankó Zoltán szombat, 23 szeptember 2017 14:51 Írta: Dankó Zoltán

  Őszintén szólva a cikk célja csak annyi, hogy a Google keresőben rövid időn belül az első oldalra kerüljön a "technikai elemzés" kulcsszóra. Nem célja bármilyen elemzési módszer tanítása, hiszen rövidségénél fogva erre nem is alkalmas. :)
  A technikai elemzés, mint módszer, minél több eszköztárának megismerése szerintem hozzájárul a piaci folyamatok minél jobb megértéséhez. Itt elsősorban komplex rendszerekre, mint például Elliott törvényeire gondolok, nem csak egyszerű mozgóátlagok statisztikázására.
  Úgy gondolom, hogy van a "megértésnek" az a szintje, mikor már nem tűnik véletlenszerűnek a mozgás, és nem száll ki a kereskedő 3R-nél csak azért, mert a korábbi statisztikája alapján a piac átlagban csak napi ATR-t megy.

  Jelentés
 • Hozzászólás hivatkozás Berta Tamás szombat, 23 szeptember 2017 12:00 Írta: Berta Tamás

  Hogyan kapcsolódik ez ide:
  Úgy, hogy régebben szépen meg tudtam magyarázni technikai elemzéssel, hogy miért is fordult ellenem a piac.
  Persze utólag mindig látja a technikai okot az ember.
  ebből azt a következtetést vontam, le, hogy meg kell tanulni az elemzést előre elvégezni.
  És a tapasztalatom az lett, hogy mindig van kétféle lehetőség az elemzésre.
  Például: van magasabb idősíkon egy fej-váll alakzat, alacsonyabb idősíkon egy visszateszt, amely egy erős (hír gyertyával) megtörik, erre a nyakvonal törésénél Short. Ám a hírnél gyakori, hogy visszateszteli a kiindulási árszintet. Mindkét esetre felkészülök. Majd kijelölöm, mikor melyik variáció lép életbe (fibó meg minden figyelembevételével). Erre eléri azt a szintet, ahol a visszateszt a valószínű, Buy. Persze abban a pillantaba amikor megnyílik a pozíció elindul lefelé, addig a szintig, ahol már a nyakvonal törik. Stop, majd Short. erre visszateszteli a hír előtti árszintet, nyilván kistoppol, és ezután töri ismét a nyakvonalat, hogy mindkét spekuláció igaz legyen.
  Ezt azért írtam, le, hogy lássuk a technikai elemzés kevés. statisztikai előny is kell. Egyébként ez pontosan így történt, ahogy leírtam, tehát nem kitaláltam. ebből nem szabad levonni azt a következtetést, hogy rossz volt amit csináltam, csak azt, hogy a technikai elemzés önmagában kevés, azt ki kell egészíteni rengeteg dologgal és akkor is csak alig jobb, annál amit írtam előzőleg.

  Jelentés
 • Hozzászólás hivatkozás Berta Tamás szombat, 23 szeptember 2017 11:36 Írta: Berta Tamás

  Szia Zoltán!
  A technikai elemzés valóban statisztikailag javít a véletlenszerű kereskedés eredményén, de csak hosszútávon.
  Mint mindenki, aki egy évnél többet foglalkozott a témával, rengeteg módszer hatékonyságát megvizsgáltam. Viszont egy fontos dologra kellett rájöjjek, minden technikánál lesz DD, és nem tudni mikor. Ebből kifolyólag a tőkének ezt el kell tudnia elviselni, meg az embernek is. Ez csak úgy lehetséges, ha viszonylag kis kockázatot vállalunk, ám ekkor a profit is kicsi lesz. Aki nem akar ebből sem meggazdagodni, sem megélni és nincs akkora tőkéje ami ezt biztosítaná (ha lenne, egyébként másképp, könnyeben is megtehetné ezt a kettőt), csak az a célja, hogy hosszútávon nyereséget produkáljon, annak nem kell sokat agyalnia. Mert szinte a legegyszerűbb technikák is, lehetnek nyereségesek. Tehát, ha van 500$-os számlád és a brókerednél lehet kötni 0,01 Lot-ta, akkor az EURUSD-én egyszerűen felteszel egy húszas mozgót órásra, majd csak magyar idő szerint 10 és 14 óra között, ha az árfolyam töri azt,nyitsz egy pozíciót a törés irányába, 150 pont (kb: ATR) stoppal és 350 pont (kb: 2 ATR) célárral, akkor a találati arányod hosszútávon valahol 33% felett lesz.Ez azt jelenti, hogy profitos. A helyzet az, hogy hosszabb távon nem sokkal jobb a legbonyolultabb technikával sem az elérhető eredmény. Ez olyan szintű profitot amely elég a megélhetéshez, csak nagy tőkével lehet biztosítani. Ráadásul a DD-ket is át kell vészelni.
  De a mondanivalóm lényege: A kereskedési rendszert nem fontos bonyolítani, az elemzéseket sem. Sőt a lehetőségek közül az egyszerűbbet érdemes választani. Ezzel nem a tanulásról szeretnék lebeszélni senkit, sőt inkább ösztönözni, mert csak akkor fogja ezt jól megtenni, ha előtte ezeket végig szenvedi.
  Üdv: Tamás

  Jelentés