Weboldalunk hamarosan megújul!
A munkálatok befejezéséig nem fogadunk új regisztrációt.

Iratkozz fel a hírlevélre a láblécben, hogy értesíteni tudjunk, ha újra megnyílik a regisztráció!
Köszönöm a türelmedet!

kedd, 05 december 2017 10:49

Támasz és ellenállás szintek

Írta: STOFS.com
Értékelés:
(1 szavazat)

Sokat vitatott téma, mindenki máshogy látja jónak és senki sem használja ugyanúgy. Ezek a támasz és ellenállás szintek.

Ennek az egyszerű technikai ’eszköznek’ köszönhetően sokkal jobb kereskedőkké tudunk válni, mivel számos dologra tudjuk őket használni.

  1. Használhatjuk Stop Loss elhelyezésére
  2. Használhazjuk Take Profit elhelyésre
  3. Használhatjuk Megbízás beadására

De mi is a támasz és ellenállás szint? Egyszerű nyelven ezek olyan szintek (inkább nevezném őket területnek), amelyek környékén a vételi és/vagy eladási nyomásnak köszönhetően az árfolyam nem tud tovább haladni. Általában egy ilyen szintnél nagyobb volumen melletti kitörésre számíthatunk, melyből szép megbízásokat lehet kreálni.

I. Kerek számok

Az első fajtája, amelyre érdemes kitérni az a kerek számok. Mivel ezeknek a számoknak van egyfajta ’önbeteljesítő hatása’, ezért érdemes az ilyen szinteket figyelni. Több oka is van a kerek számok fontosságának. Pszichológiai szempontból az tréderek mindig jobban figyelnek a kerek számok környékén – EurUsd nagyon közel volt paritáshoz az múlt év végén -, mivel 1) könnyebb ide beadni a Stop Loss vagy Take Profit szinteket, 2) megbízásokat halmoznak fel, hogy betudjanak lépni a piacra. Az alábbi képen UsdCad napos chartja látható és megfigyelhető, hogy az adott kerek számok környékén hogy viselkedett a piac.

támasz és ellenállás

II. Trendvonalak

A kerek számok után a trendvonal az a technikai eszköz, melyet a legkönnyebben lehet alkalmazni, mégis sokan nem „tudják” alkalmazni. Ezzel semmi probléma nincs, mindenki máshogy szereti alkalmazni – ahány ember, annyi megközelítés –, de az általános elképzelés, hogy legalább 3 ponton érintse a trendvonalunkat. Az alábbi képen UsdJpy napos chartot láthattok, én ezen az idősíkon tartom erősnek, természetesen kisebb idősíkon is nagyon hasznosak. Megfigyelhető, hogy, ha csak arra léptünk volna piacra, amikor a tl-t érintette, akkor is szép profitokra lehetett volna szert tenni.

támasz és ellenállás

III. Mozgóátlagok

Végül, de nem utolsó sorban a mozgóátlagok. Sok helyen láttam, főleg itthon Magyarországon, hogy nagyon szeretik alkalmazni a 20-50-100-200 mozgóátlagokat és az MTF megoldást. Én személy szerint csak a 200EMA-t alkalmazom más megközelítésből, de általánosságban elmondható, hogy fentebb említett mozgóátlagok összessége tud szép támasz és ellenállás szinteket produkálni. Amit nagyon fontos megjegyezni ezeknél, hogy mivel lagging indikátorok, ezért – egyértelműen – később alakulnak ki, de nagyon jól összetársítható már meglévő stratégiánkkal, egy plusz konfirmációnak.

támasz és ellenállás

Összességében elmondható, hogy – én szerintem – az egyik leghasznosabb és legegyszerűbb eszköz lehet számunkra, ha bele fektetjük az időt és energiát. Nem tértünk ki a csúcs-völgy szintekre, mert az valahogy beleépül a fentiekbe.

Az ilyen jellegű témákat jobban részletezzük és gyakorlatban is alkalmazzuk élő számlákon a stofs.com webináriumain.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Megjelent: 1457 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 09:25

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Mindegy, hogy egy centivel nyersz, vagy egy mérfölddel. Ha nyersz, nyersz."

Halálos iramban c. film

Reklám