Nyomtatás
szombat, 25 február 2017 23:55

Tőzsdepszichológia a gyakorlatban

Írta:
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
 • 2 hozzászólás
Értékelés:
(6 szavazat)

Matematikailag helytelen megoldások is lehetnek hasznosak. Ennek oka, hogy a technika csak a kisebb mértékben határozza meg a sikerességet, az nagyobb részben múlik pszichológián.

tőzsdepszichologiaA részzárás, pozícióépítés mindenképpen rosszabb eredményeket hoz, ha tisztán a statisztika módszereit alkalmazzuk a vizsgálatukra. Ám a gyakorlatban mégis működhetnek és ennek oka a fenti megállapítás. Nem haszontalan a matematikai vizsgálat sem, hiszen minnél inkább kevésbé szorul valaki a hit nyújtotta mankókra, annál inkább közelíthető meg elméleti úton a kereskedése, tehát ezekkel az eredményekkel fejlődhet. Például, ha nem alkalmaz részzárást, nőhet a profitja.

Én most egy olyan mankót szeretnék megosztani veletek, amely tisztán pszichológiai és nem változtat a  profiton direkt módon. Ha valakinek segít akkor már nem volt hiába. Nekem egyenlőre úgylátszik bejön.

A vesztő sorozaton segít átlendíteni a módszer. Tudjuk, hogy minden technikára jellemző a visszaesés, de ha valaki nem képes végig kitartani és kötni, ha a technika szerint kell, akkor bizony nem lesz olyan szakasz, amely a nyerő időszakot hozza. Ez erős megterhelés a pszichónak. Erre találtam ki azt az egyszerű dolgot, amely segítségével nem a veszteség növekedését látjuk az ilyen visszaesésekkor, hanem fordítva annak csökkenését, illetve stagnálását. Csupán a lelkivilágunkra van befolyása, ám matematikailag teljesen helyes megoldás. Képzeljük el, ha vennénk 100 db akármilyen szerencsejáték szelvényt, akkor a kiadás megelőzi azt, hogy nyerünk, vagy vesztünk.

Ehhez hasonlóan a kereskedést tervezzük be előre, bizonyos darabszámmal a pozíciónként kockáztatott összegekkel. Használhatunk Excel táblázatot is. Írjuk egymás alá azoknak a pozícióknak a kockázatait, amelyeket a jövőben nyitunk. Én 33 darabot terveztem be előre, mert ha ez a darabszám mind veszteséges lenne, akkor a kiutalt tőke 33%, tehát harmada lenne a veszteség és akkor felül kellene vizsgálnom ennek okát. Az oszlop alján egyszerú szum függvénnyel adjuk össze és meg is kapjuk az össz kockázatot, amely innentől kezdeve nem képezi a tőkénk részét, megvettük a szelvényeket. Ha egy pozíció zárásra kerül, annak eredményével cseréljük ki mindig a következő sorba lévő előre beírt kockázatot. Amennyiben betartjuk a szabályainkat és nem kockázatatunk többet, mint amit elhatároztunk és nem volt stopátugrás sem, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy nem nő a veszteségünk cellájában az érték, tehát legrosszabb esetben is stagnál, ám ha csak kevesebbet vesztünk is már is csökken. A nyerőknél pedig erősen csökken.

A módszert február 15.-én kezdtem és erre a hétvégére a 33-ból már csak két pozíció maradt. A két pozícióval veszthetek a számlára vetítve 2%-ot és az eddigi eredményem +3% felett van egy kicsivel. De nem az eredmény a fontos, hanem az érzés amit kereskedés közben átéltem, hiszen sejthető ebből az eredményből, hogy volt benne sorozatos visszaesés is. Ez nem egy plusz profit szerző módszer, hanem sokkal kisebb nyomással járó, szinte felszabadult érzéssel járó kereskedést adhat annak aki ezt alkalmazni szeretné.  

Jó kereskedést!

Megjelent: 1989 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 14:12

2 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Berta Tamás szombat, 18 március 2017 16:01 Írta: Berta Tamás

  Még az jutott eszembe, hogy valaki csodálkozhat azon, hogy jó eredménynek tartom a 20-30 kötésenként azt a kevés %-os nyerőt, annak leírom, hogy amikor még fogalmam volt sem a kereskedésről, csak neki láttam, három hét alatt megháromszoroztam a számlám, majd két nap alatt lenulláztam. Ezután kerestem a választ a miértekre, és az is csak a pénzt emésztette. Aztán bróker csere, Mt4 használata, rengeteg programozás, tesztelés, és egy sikeres megugrás után ilyen enyhén felfele lejtő görbe. Azért vagyok bizakodó, mert látom, hogy a számlanullázás lehetősége már csak valamilyen nagyon erős hiba, esemény következménye lehetne csak, viszont folyamatosan adok esélyt arra, hogy a számla egyenleg ismét megugorjon egy jól elcsípett kereskedéssel, lehet hogy ez csak 100- 200 kereskedésből egy lesz, de addig remélhetőleg tudom tartani ezt a majdnem egyen görbét. Hiszen csak az nyerhet, aki piacon van (igaz az veszthet is, de a kockázatot nem csak a stoppal lehet csökkenteni, bár anélkül nem lehet) Tehát a régi mondás szerint a kockázat legyen korlátozva, a nyereség ne. Azért azt tudni kell, hogy ez még nem elég, mert a sok apró veszteség összeadva szintén lehet nagy. A megoldás mindenkinek saját magában kell keresni, de sokat kell másoktól tanulni. Az én rendszerem legjobban Kass Zoltánéra hasonlít, de nem azonos azzal. (aki arra kíváncsi, hogy a stopon kívül hogyan lehet még kockázatot csökkenteni, nézze meg a kereskedését Youtobe-on). De morzsákat sokfelöl szedegettem, és azokból építkezem még most is. Viszont egyre inkább jónak látom a rendszeremet.
  Ehhez, akinek még nem sikerült, kívánok sok szerencsét. Üdv: Tamás

  Jelentés
 • Hozzászólás hivatkozás Berta Tamás szombat, 18 március 2017 15:31 Írta: Berta Tamás

  Sziasztok!
  Amikor írtam a cikket, akkor még az első próbája ment a dolognak és csak részeredmény volt abból is.
  Most a negyedik egység fut a fent írtak szerint, azzal az eltéréssel, hogy lecsökkentettem a kereskedések számát 30-ról húszra.
  Az első harmincas eredménye a kezdőtökére vetítve: +1,73%
  A második 20 kötésé: +1,88%
  A harmadik 20 kötésé: +0,9%
  A negyedik folyamatban lévő a 6. kötés után -1% (a harmadikat kivéve, általában ennyi mindig volt az elején)
  Nem azt mondom, hogy a módszer befolyásolta az eredményt, ám könnyebb elviselni a visszaeséseket.

  Jelentés