szerda, 17 augusztus 2016 21:15

Renko technika kézi tesztelése

Írta:
Értékelés:
(4 szavazat)

Van elérhető stratégia Renko chart-ra, nem akarom ezeket ismételni, hanem a stratégiák kézi teszteléséhez való használhatóságát szerettem volna kipróbálni, közben tettem néhány megállapítás amely segíthet például a stopméret beállításában és egyebekben.

Miért kézzel akarok tesztelni? Mert egyrészt most tanulok, és minden apró részletet szeretnék megérteni, nem elégít ki az, hogy bedobok valamit a gépbe és az kiadja az eredményt, tudni akarom a miértet is, másrészt jelenleg nincs kedvem fizetős robotra pénzt költeni. Harmadrészt MT4-et (vagy bármely más platformot) nem tudom használni a jelenlegi brókeremnél, mert nekik sajátjuk van, majd később ezekkel is foglalkozom, ha másik helyen nyitok számlát.  A kézi tesztelés nálam azt jelenti, hogy végigmegyek a charton lévő múltbéli adatokon, és megvizsgálom minek, milyen eredménye lett volna. Ez rendkívűl sziszifuszi munka a japángyertyás charton, ezért kerestem egyszerűbbet. A  tesztekhez  először a forexklub.hu-n is beillesztet TradingView chartot használtam. A regisztrálás után állítható a téglaméret. Később áttértem más módszerre, mert némi hibát fedeztem fel a Renko-jukban, ami ugyan nem befolyásolta lényegesen az eredményt, de én pontos adatokat akartam kinyerni.

Renko chartA Renko segítségével igen egyszerűen megszámlálható vizuálisan is, hogy egy bizonyos technika mennyi nyereséget, vagy éppen veszteséget hoz. Ugyanis ha a technikának megfelelő téglaméretet állítunk be, a veszteséges és nyereséges kötések egyszerűen összeszámolhatóak, mert a téglák színváltásakor lépi át az árfolyam a stopot. Azon egyszerű oknál fogva, hogy két tégla adja a stoptávolságot az aktuális ártól ennél a technikánál. Ez azonban csak durva megközelítésben igaz, mert mint majd látjuk kerülhet a stoptávolság ettől eltérő távolságba is, de a lényegen ez nem fog változtatni, mint a későbbiekben kiderül.

Tehát az első dolog amire alkalmas a Renko, a stoptávolság tesztelése. Egyszerűen megváltoztatva a téglák méretét, látható hogy hányszor stoppolódik ki a nyitott pozíció. Ez azonban még kevés, mert nem csak a kistoppolódások száma számít, hanem a nyerő és vesztő pozíciók méretének aránya. Ez is jól leolvasható a chart-ról.

A működése egyszerű, megszámoljuk a pozíciónk irányába eső téglákat, kivonunk belőle 3-at és megszorozzuk a stoptávolság felével, ez lesz a nyert illetve vesztett pipek száma. Ennek pedig az oka könnyen belátható, ha nyitás után két téglányit esik az árfolyam, akkor 1-3=2 2*1/2=1 tehát egyszeres stoptávolságnyi pipet vesztünk. Ha az árfolyam haladt egy téglányit felfelé és ugyanennyit emeltünk a stopon is (hiszen azt feltételezzük, hogy a stoptávolságunk két tégla) akkor a képlet így változik 2-3=1 1*1/2=1/2 tehát fele a veszteség, három azonos színű tégla esetén lesz behúzva 0-ba a stop. Ki kell egészítenem ezt azzal, hogy akkor érvényes ez a szabály, ha az első nekünk kedvező tégla felépülésekor nyitunk pozíciót, amennyiben később tesszük meg ezt, az addig létrejött téglákat nem szabad beleszámolni, egyet kivéve hogy a képlet ne változzon. Illetve ha az elmozdulás ellen nyitunk, ami nem valószínű, akkor nem használható a módszer.

Itt egy másik felhasználása a Renko-nak, a kedvező belépők keresése. Hiszen a téglaméret meghatározza, hogy amikor belépünk mennyit ment a kedvező irányba a piac. Például ha egy bizonyos téglaméretnél gyakori a nyolctéglás eset ami éppen 1:2,5 R/R jelent, akkor a duplaméretű téglák esetében az RR leromlik a négytéglás esetek miatt 1:1/2-re. Itt is kiegészíteném azzal, hogy ez is csak akkor érvényes, ha visszatesztek nagyobbak a megnövekedett stoptávolságnál. Ez fontos, mert éppen lehet, hogy több visszatesztet egyszerűen eltüntethetünk a chart-ról a téglaméret növelésével. Itt kell megtalálni a legideálisabb méretet amelynél még az eltűnt ellenkező színű téglák többet hoznak, mint amennyit vesztünk a romló R/R ,miatt. Ez nem olyan bonyolult, mint leírva, hiszen a Renko egyszerűsége miatt egy rátekintéssel eltudjuk dönteni, nőtt, vagy csökkent azonos időszakban a kistoppolódások száma, illetve az R/R megállapítása sem okoz gondot. (4 tégla ½ stopnyi , 5 tégla 1stopnyi, 6 tégla 1,5 stb...) Ez egyébként abból az egyszerű tényből fakad, hogy ha a mozgás elején lépünk be, akkor annak nagyobb részét fogjuk meg. Illetve, ha eltérő stopot használunk, akkor nyilván a hozzátartozó R/R is változni fog. Itt szintén szépen látható, hogy egy mozgás elején kisebb stop is elég, mint a közepén, hiszen a visszatesztelés gyakrabban túljut a mozgás felén, mint a kezdetén (nyilván, mert amelyik a kezdetén túljut az túljutott a felén is, de fordítva ez nem biztos).

A Renko harmadik felhasználási módja a pozícióépítés tesztelése. Ugyanis szépen lehet követni, hogy mennyi belépőt adnak trendirányú megindulások, hiszen gyorsan eldönthető, hogy van-e az előző pozícióban annyi tégla, amely biztosítja a következő pozíció kockázatát. Például, ha kikötöm, hogy a 2 szeres lebegő profitnál nyithatok új pozíciót, akkor elég megnéznem, van-e 7 téglám az előző pozícióban. Ez kézi tesztelés esetén nagy előny, nem kell mindig kiszámolnom mekkora is lenne a lebegőprofit, hanem egyszerű rátekintéssel eldönthető a dolog.

A Renko tesztelés hátrányai és nehézségei:
Ami a Renko előnye abból következik a hátránya is, ugyanis az egyszerűsége és átláthatósága miatt a tesztelt technika sem lehet túl bonyolult. Ebből azonban előnyt kovácsolhatunk, ugyanis rákényszerít a technikánk egyszerűsítésére, ami éles kereskedésben számos előnyt jelenthet. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a belépést és a stopkezelést hozzá kell igazítani a Renko-hoz, a többi már nem sokat zavar. Egyik oka, hogy már nem a Tradingview Renko-ját használom az, hogy rájöttem, a téglák kezdetének nem mindig kell azonos helyen legyen, hanem csak az elmozdulás mérete számít, így az indulhatna akár a belépési pontunktól is. Ezzel alkalmassá válna más belépések tesztelésére is. Ebben az esetben csak a stopkezelést kell a Renko-hoz igazítani.

A stopkezelésnél sajnos nem alkalmazható a követő pipes módszer, ugyanis mint fent említettem a stoptávolság nem mindig két téglányi, mert csak szakaszosan követheti az árfolyamot, ezért van amikor ennél jóval nagyobb, de sohasem éri el a három téglaméretét. Ebből adódik az a pontatlansága is a hivatalos Renko chartoknak, amelyről szintén írtam a fentiekben, hiszen egy technikánál előírás lehet például hogy bizonyos mértékű visszaesésnél kell tenni valamit, a renko használata közben azt hihetjük, hogy csak két téglányi volt a visszaesés, pedig majdnem három is lehetett..

Összegezve a Renko kézi tesztelésre használata közben a szerzett tapasztalatokat:

  • Segít egy instrumentumnál megállapítani az ideálishoz közelítő stoptávolságot.
  • Segít megállapítani az ideálishoz közelítő R/R arányt.
  • Segít a pozíció építés lehetőségének tesztelésében.
  • Hátránya, hogy vagy túlzottan hozzá kell formálni a technikát, esetleg pontatlanabb számításokat kapunk, vagy bonyolultabb lesz a Renko használata a pontosság megőrzése érdekében.

Jó kereskedést!

Megjelent: 2483 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 15:11

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Az igazi dicsőség térdre kényszerülni, és azután mégis felállni."

Vince Lombardi

Reklám