Weboldalunk hamarosan megújul!
A munkálatok befejezéséig nem fogadunk új regisztrációt.

Iratkozz fel a hírlevélre a láblécben, hogy értesíteni tudjunk, ha újra megnyílik a regisztráció!
Köszönöm a türelmedet!

szerda, 01 június 2016 06:44

Kedvencem a DAX index (2. rész)

Írta:
Értékelés:
(8 szavazat)

A DAX index szerintem az egyik legjobban kereskedhető termék. Most röviden összefoglalom, hogy miért a DAX index lett a kedvencem.

dax indexAz első részből kimaradt pár dolog, amit feltétlen szerettem volna leírni a DAX index kapcsán. Ezeket most pótolom. Főleg technikai számok, összehasonlítva az EUR / USD devizapár értékeivel, és egy kis kommentárral.

A napi ATR és a spread. Ha az árfolyam mozgására spekulálunk, akkor egyáltalán nem mindegy, mennyit hajlandó egy nap átlagosan mozogni az a bizonyos termék. A DAX index ebben bajnok, hiszen az elmúlt időszakban az átlagos napi mozgása 180-200 pont körül alakult.

Ezzel szemben a régi kedvenc EUR / USD, csak 70-100 pipet megy. Azt nem nehéz belátni, hogy a mozgékonyabb, naponta nagyobb utat bejáró DAX indexből könnyebb egy kis profitot kicsippenteni.

dzoli dax index atrNem mindig volt ez így. 2013 végén történt valami, ami belassította a piacokat. EUR / USD alig ment napi 40-70 pipet. Ekkor kezdtem valami más után nézni, és találtam rá a DAX indexre. A német tőzsde indexe viszont 2014 őszén szó szerint megtáltosodott. A korábban lomha indexből, ami legfeljebb 120-150 pontot ment egy nap, egy valóságos rakéta lett. Nem csak sokat ment, hanem ezt szép nagy hullámokkal tette meg. Nem csak a trendekben lévő impulzus hullámok hosszúak, hanem a korrekciók is simán visszarúgnak benne 30-50 pontot.

Nem mellékes egy terméknél a spread mértéke. Azaz a vételi és az eladási ár különbözete. Ebben is jó a DAX index, hiszen a legtöbb brókernél 1-3 pont költséggel kereskedhető. Ekkora hullámokból ez könnyen kigazdálkodható, és máris megérkeztünk az egyik legfontosabb mérőszámhoz, amit egy kereskedőnek illik vizsgálnia. Ez edig az ATR / spread aránya. Nem elég azt nézni, hogy mennyire olcsón kereskedhető egy termék, mekkora a spreadje. Azt is meg kell nézni hozzá, hogy ezt mennyire könnyű vagy nehéz kigazdálkodni az átlagos mozgásból. Erre egy jó mutatószám az ATR / spread aránya. A DAX index esetében egy nem túl drága brókernél (ugye nem mindegy, hogy 1-el, vagy 3-al osztunk), ez a szám kb 80-100. Ugyanez a szám EUR / USD esetén 2 pip spreadnél kb 50-70. Szóval az egységnyi spread értékéhez képes ennyivel megy többet az instrumentum egy nap. EUR / HUF esetén ez az érték mindössze 5-10. Ezzel kereskedjél napon belül, ha tudsz!

dzoli ninjatrader volumeA DAX index is követi a világhírű német percízitást. Nagyon jól tiszteli a támasz-ellenállás szinteket. A csúcsok-völgyek szinte pontosan azonos árszinteken alakulnak ki. Érdekes volt NinjaTraderben megfigyelni a jelentős árszinteken kialakuló forgalom megugrásokat, és a támasz-ellenállás szinteknél felhalmozódó megbízásokat. Ezekről előszeretettel pattan az ár, amiből aztán fordulat is következhet. Kontraindikátorként remekül használható az EUWAX sentiment index, ami a magánbefektetők pozícionáltságát jelzi. Ők jellemzően mindig a rossz oldalon állnak. Ha emelkedésre számítanak, a DAX index esik, és fordítva. :)

Szóval, én egy remek lehetőségnek tartom a DAX index kereskedést. Kis pénzzel CFD formában, valamelyik Metatraderes brókeren keresztül, nagyobb tőkével pedig a határidős piacon. Sok sikert hozzá mindenkinek!

Megjelent: 3214 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 15:51
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

2 hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"A szabadság nem az, hogy valaki vállalja a felelősséget - a szabadság ott kezdődik, amikor valaki vállalhatja a felelősséget. A vállalhatja azt jelenti, hogy lehetőségünk van legalább kétféleképpen dönteni. Lehetőségem van másként élni. Ez a szabadság."

Csernus Imre

Reklám