Nyomtatás
szerda, 25 május 2016 23:09

80% pszichológia 20% technika?

Írta:
Értékelés:
(4 szavazat)

Minden állítás igazságtartalmát megvizsgálom, amely befolyásolhatja a kereskedésemet. Ha a címben szereplő igaz, akkor az több szempontból is hasznos. Egyszer azért, mert akkor az ember képes eredményesen trenírozni magát a cél érdekében. A másik haszna pedig az, hogy nem mindenki képes erre.

Érdekesnek tűnhet a két megállapítás között a néminemű ellentmondás. De gondoljunk bele, a sportolók is edzéssel tudják elérni a kívánt eredményt, még sem lesz mindenki olimpiai bajnok, még az egyébként azonos fizikai felépítésűek közül sem. Mert nem mindenki tudja trenírozni bizonyos dolgokra magát. Ez pontosan azért jó a Forex kereskedőnek, mint a hosszútávfutónak. Ha mindenki nyerő lenne, nem lenne mit nyerni. Visszatérve az alapkérdésre, valóban nagyrészt a pszichológián múlik a kereskedés sikere? Ha igen, akkor miért?

Tipikus az én példám. képes voltam 80% feletti találati aránnyal majdnem nullázni a számlám. Persze a nagy részét azért buktam, mert semmilyen technikát nem alkalmaztam és hát stopot sem. Majd mikor veszélyesen megcsappant az előzőleg megháromszorozott tőkém, elkezdtem stopot használni és technikát keresni, tanulni. Csakhogy időlegesen értem el javulást, ismét szépen soványodott a számla, de már nem olyan léptékben. Csak az a baj, hogy igen kivérzett számláról van szó és ez növeli azt az érzést, hogy nem szabad lenullázni. Pedig a jelenlegi tőkénél sokkal többet vesztettem egy pozíción is. Ezért nehéz ismét sikeresen kereskedni. Ezt persze számtalan helyen megírták már. És azt is, hogy az ilyen kereskedő azért nem nyereséges, mert hiába tartja kordában a veszteséget lehetőleg szűk stoppal, a nyereség útját elvágja, amint a pozíció már nem nulla.

Én racionális ember vagyok, szeretem pontosan tudni hogyan működnek a dolgok. Mivel a kereskedést ugyan az ember végzi, de hibás és helyes döntéseinek is van matematikai következmény a tőzsdén. Ezeknek a döntéseknek számszerű elképzelése segíthet abban, hogy trenírozza magát az ember a helyes kereskedésre. Éppen ezért vizsgáltam meg a számok tükrében, hol az a határ, amit el kell érnünk, hogy előbb a veszteséget szüntessük meg, és hol a nyereségé. Amennyiben ilyen jól megfogható számszerű határokat tud az ember kijelölni, nagyban segíthet leküzdeni a problémát.

risk-rewardTehát akkor a konkrét számok:

  • Lehetőleg jól átlátható és könnyen felszorozható értékeket kell keresni, hogy majd gyakorlatban is alkalmazható legyen.
  • Vegyünk 100 kereskedést, ehhez társítsunk egy pozíciónkénti kockázatot, példánkban 800 egységet.
  • A tőkénknek ekkor az 1%-os szabály értelmében 80 000 egységnek kell lennie. Vizsgáljuk meg milyen találati százaléknál lesznek a céláraink 0 veszteséget termelők. Nyilván 1/1 RR-el 50% lesz ez az arány

 

risk-rewardA többit egy táblázatban, kerekítve szedtem ki:

Most kiválasztottam egy nekem szimpatikus és alacsony értéket, ami 50% alatti találattal hozza ezt az eredményt. Azért jó ez, mert szépen rímel a találati arány a RR-el, ezért könnyebb megtalálni a további számításokhoz szükséges módszereket. A stopunk megközelítőleg a célár 67% ez 1,5 RR-nek felel meg. Tehát veszteség mentessé lehet tenni a kereskedést minimum 40% találati aránynál 1,5 RR-el.

Ez még nem túlzottan érdekes, csak arra jó, hogy 1,5 alatt ne zárjon ki pozíciót aki el tudja érni ezt a találati arányt. Viszont a további vizsgálódásaim már egészen meglepő eredményt hoztak. 

risk-rewardLátjuk, hogy a 3-szoros RR-nél 25% hozza a 0 veszteséget. Viszont a valóságban már kevesebb százalékban érjük el ezt általában, nekem legalábbis nem működött rentábilisan a 3-szoros célár. Ennek matematikai oka is van, tehát nem teljesen pszichológiai. Ugyanis régebben készítettem egy táblázatot, hogyan változnak a nyerési esélyek azáltal, hogy növeljük a célárat. Ez a táblázat ha az előző találati százalékból indulunk ki, csak 16% találati valószínűséget ad.

risk-rewardLátható, hogy a táblázatban az árfolyamnak nem 1200 egységet kell mennie, hanem 1450-et. Ennek az oka, hogy a spread megnöveli a nyitás helyétől a távolságot. Még egyszer ugyanezt a távolságot ugyanezzel a valószínűséggel, már csak 16% tudja megtenni (40%*40%). Ennek a profitja (a spread levonása után) 42 400 egység. Ami erősen veszteséges első ránézésre. A dologban viszont rögtön találtam egy csavart, mivel a 40% találati arányhoz  csak 1200+800=2000 egység stop célár távolság tartozik, ezért a stopot fel lehet húzni. Amennyiben ez 300 egységnyi profitot biztosít, úgy azok a pozíciók, amelyek elérték az első 1200-as szintet, de nem érték el a 2900-at, hoznak még 24*300=7200 egység profitot. Ezzel már együtt, a tőkére vetítve 2% profitot jelent, ha nem állunk meg 1200 egységnél, hanem csak a stopot húzzuk +300-ra. 

risk-rewardEbből remek szabályokat alkothatunk magunknak, amelyek segítenek leküzdeni azokat a gátlásainkat, amelyek megakadályozzák a pozícióba maradásunk, hiszen számszerűen látjuk, hogy nem baj, ha az esetek többségében mínuszban zárunk, az sem baj, ha már az egyszer elért célárunk nagy részét elveszítjük, megfelelő módon cselekedve szinte borítékolva van a profit. Az utolsó táblázatban is azért írtam kiadást és bevételt, és nem veszteséget, hogy ezzel is segítsem annak elfogadását, hogy ez biztosítja a nyereséget.

A végére pedig az a jól hasznosítható plusz eredmény is megmutatkozott, hogy a több lépcsőben elért célárak több profitot hoznak, mint az ugyanakkora, egy lépcsőben elérendők. Mégpedig azért, mert lehetőség van arra, hogy kisebb pluszban is záródjon a pozíció. Ezzel tudattal elkerülhetjük azt az érzést, hogy már profitunk volt és hagytuk elúszni. Nem baj, ha 100-ból 24-szer csak egynegyede, de 16-szor duplája lesz.

Akinek gondot okoz, hogy hamar zárja a nyerő pozícióit, végezze el a saját technikájára, a saját találati arányaira a számításokat. Megtudja, mennyit kell ahhoz engednie, hogy ne veszítsen, és mennyit, hogy nyereséges legyen. Ez erőt fog adni ahhoz, hogy ne a zárás gombot nyomja, hanem a stopot húzza. Ezzel a biztos tudással már többre kell jusson annál, hogy csak nyugtatja magát, biztosan úgy van, mert sokan megírták már, és igaznak kell legyen a "80% pszichológia 20% technika" állítás.

Ui: A puding próbája, ha nekem fog működni, talán másnak is.

Sikeres kereskedést: Berta Tamás

Megjelent: 2062 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 15:54