Weboldalunk hamarosan megújul!
A munkálatok befejezéséig nem fogadunk új regisztrációt.

Iratkozz fel a hírlevélre a láblécben, hogy értesíteni tudjunk, ha újra megnyílik a regisztráció!
Köszönöm a türelmedet!

hétfő, 16 május 2016 22:12

A slippage negatív hatása

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

A slippage, a megbízások csúszása valóban többször okoz nekünk veszteséget, mint nyereséget? A brókerek tényleg rájátszanak a dologra?

Nagyon bosszantó dolog, ha éppen egy arrébb teljesülés miatt ér veszteség. A jelenség angol elnevezése a slippage. Még ha a csúszások fele nyereséget hozna, akkor is inkább azokat az eseteket vennénk jobban észre, mikor nekünk előnytelenül alakul a megbízásunk sorsa. Hajlamosak vagyunk tehát arra, hogy a valóságosnál nagyobb valószínűséget társítunk a számunkra kellemetlenebb eseménynek. Szerintem az első kérdésre igen, a második kérdésre meg nem a válasz. (legalább is a csekély tapasztalatom szerint). Ugyanis annak, hogy kedvezőtlen irányba több csúszás történik, van logikus magyarázata, sőt az általam tapasztaltak alátámasztják ennek miértjét is. Ugyanakkor mivel pozitív irányba is létezik csúszás, sőt szinte megjósolható bizonyos esetekben, így a bróker manipulációját nem tartom valószínűnek.

Mire is alapozom ezt a két állításomat. Most tesztelek egy skalp technikát. Nem akarok a részletekkel untatni senkit, ezért csak a témához feltétlen szükséges mértékben írom le. Arról van szó, hogy erős szintekkel szokták védeni a stopot legtöbben, és igen kellemetlen számukra, mikor egy kanóc átszúr az erős szinten és kiveszi a stopot. Ha sokan raknak az adott szinthez közel stopot, akkor ezeknek az elérése egy árfolyamugrást idéz elő. Ha nincs elég erő az árfolyam továbbvitelére, akkor visszazuhan sokszor a szint ellenkező oldaláig az árfolyam. Mivel ez gyakori jelenség, alkalmat ad egy kis skalpra. Viszont olyan gyors néha ez a mozgás, hogy a megbízások máshol teljesülnek. Általában a zárással van a gond, mert nyitni lehet egy kicsivel a meglódulás előtt is. Amit tapasztaltam, hogy egyetlen egy esetben sem teljesült a zárás a megadott helyen, mindig volt csúszás, ráadásul a skalphoz képest jelentős mértékű. Volt mikor a célár kétszeresét adta, volt mikor mínuszba zárt. Megvizsgálva az eseteket arra jutottam, hogy amikor alábecsültem a kanóc hosszát és alacsonyabbra tettem a célárat, akkor a csúszás miatt nagyon közel került a kanóc végéhez a teljesülés, majdnem maximális profitot hozva, mikor viszont majdnem eltaláltam a kanóc tetejét a csúszás miatt negatívba zárt, veszteséget okozva.

 

 bertata masmt

Ebből a következőket lehet leszűrni. A csúszási idő manipulálása csak akkor hozna a brókernek hasznot, ha azt nekem kedvezőtlen helyzetbe alkalmazná. A másik következtetés pedig az, hogy amiért vesztünk és nem nyerünk többségében a csúszással, azt a megbízáskori árfolyammozgás iránya okozza. Ugyanis nem akkor zárunk pozíciót, mikor a piac kedvez nekünk, hanem mikor ellenünk megy. Mikor jelzést kapunk erre, akkor zárjuk a pozíciót, tehát nem valószínű a nekünk kedvező irány. A nyitási megbízásnál akkor vesz el a haszonból a csúszás, ha a pozíció irányba megy a piac. A stopátugrás akkor gyakoribb, ha pozíciónkkal szembe megy a piac.

bertata masgyakor

bertata masmegb

Kizárni ugyan nem tudom, hogy a brókerek belenyúlnának ebbe. De a fentiek bőven elégnek látszanak, hogy többnyire nekünk legyen kedvezőtlen a slippage.

Jó kereskedést!

Berta Tamás

Megjelent: 1836 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 17:02

Új hozzászólás

2 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozás Berta Tamás szerda, 18 május 2016 10:16 Írta: Berta Tamás

    Végül is én csak egy brókernél voltam eddig, lehet nem mind egyforma. Ezen kívül a demón is megcsinálom ugyanazt és ott más eredmény jön ki, sokkal kevesebb csúszással. Persze ott nem kell ténylegesen lebonyolítani az ügyletet.

    Jelentés
  • Hozzászólás hivatkozás Dankó Zoltán szerda, 18 május 2016 06:53 Írta: Dankó Zoltán

    Azért az nekem furcsa, hogy a berakott SL megbízások rendre félreteljesülnek egy picit, a TP-k viszont tudnak pontosan záródni.

    Jelentés
 

Hozzászólások

Idézet

"Az igazi szabadság (...) nem az elkötelezettség teljes hiányát jelenti, hanem azt, hogy képes vagy önállóan dönteni, és elkötelezni magad amellett, ami neked a legjobb."

Paulo Coelho

Reklám