csütörtök, 31 március 2016 12:32

Kereskedés Elliottal

Írta:
Értékelés:
(6 szavazat)

Nyertem egy Elliott elméletéről szóló oktatást. Próbálgatom eszerint megfogalmazni az elképzeléseimet az ármozgásra vonatkozóan, több-kevesebb sikerrel.

Azt már látom, hogy mindenképp hasznos ez a fajta ismeret, viszont nem egyszerű kereskedni. "Elliottal nehéz élni, nélküle viszont lehetetlen!" - ahogy Tamás szokta mondani. Remek az Építőelemek című könyv amit rendeltem Nagyferenczi Lászlótól (alias: Cimballi). 64 oldalban benne van a lényeg, amit illik tudni az Elliott szabályokról. Adrián első előadása pedig azonnal helyre tett a fejemben pár dolgot. Többek között, hogy a 4. hullám korrekciós mozgása bizony sokkal összetettebb és időben hosszabb, mint azt én korábban hittem. Ezért már kezdem érteni korábban miért szenvedtem annyit, amikor újabb pozíciókat próbáltam meg bennük elhelyezni, várva a folytatást, de bosszantóan sok kistopolódás lett a vége.

Elliott hullámA tegnapi DAX ármozgásra próbáltam a szabályokat alkalmazni, és arra a következtetésre jutottam, hogy a csúcsból lefelé elinduló mozgás talán már egy [A] hullám, ami a korrekciók első hulláma.

A nagy [A] hullám 5-ös hullámszerkezetén belül jól elkülöníthetőek voltak a belső impulzus, és korrekciós hullámok. Majd az egészet egy A-B-C korrekció zárta le a nap végére. Viszont ha a feltételezésem igaz, akkor ebből még indulnia kell egy [C] hullámnak, ami a korábbi [A] pont alá hozza vissza az egész mozgást, ezzel lezárva egy magasabb trendszintű korrekciót. Igazából ez a nehéz Elliottban. Nem csak egy idősíkot kell figyelni, hanem összességében kell nézni az összképet az összetett fraktál szerkezet miatt. Ugyanazok a pici építőelemek létre tudnak hozni egy tőlük nagyobb, de hozzájuk nagyon hasonló egységet. Mint a brokkolinál.

Még tegnap este betettem egy pozíciót, kíváncsian várva, hogy másnap merre fog nyitni a piac.  Egy apró hamis rés alakult ki a várt mozgás irányában. Ez néha belerondít a képbe, de úgy tekintem mintha ezen a szakaszon is mozgás történt volna. Hacsak nem a napos minimum és maximum árak elhagyásával alakul ki egy valódi rés. Annak ugyanis komolyabb információtartalma van.

Elliott hullám

A másnapi nyitásban a korrekciós csatorna alján lezártam a pozíció egy részét. Az árfolyam hamarosan elhagyta az eső trendcsatornát, ami arra engedett következtetni, hogy itt már nem egy egyszerű korrekció zajlik, hanem egy begyorsulás történik, ami a trendszerű mozgások impulzus hullámaira jellemző. Elliott szabályai nincsenek kőbe vésve. Csupán egy szemléletmód, egy keretrendszer, aminek segítségével nagy valószínűségű forgatókönyveket lehet felállítani. Időnként viszont a saját elképzelsünk is átgondolásra szorulhat, ahogy a piac változik.

Még egy feltételezett korrekciós szakaszban indultam, ami úgy tűnik trendelővé vált. Így a csúcsok jelöléseit módosítanom kellett, az [A] hullámból [1]-es, a [B] hullámból pedig [2]-es lett. A trendmozgató alakzatok 5 hullámból állnak, aminek 1,3,5 hulláma impulzusszerű, 2,4 hulláma pedig korrekciós. A maradék pozícióval nem sikerült a 10.000 fölé helyezett célárat elérni. Egy toporgást követően elfogyott a türelem, és kézzel zártam. Végül egy magasabb szinten is kifejlődött az 1-5 trendmozgató hullámrendszer, és mintha ennek zajlana az A-B-C korrekciója. Talán még a [C] hullámban lesz lehetőség egy rövidke longra. Vagy lehet még kész sincs teljesen a 4., és még csak ezután jön az 5-ös? Nehéz ügy. Helyes megfejtéseket kommentben várom! :)

Megjelent: 2500 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 19:06
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Nem elég a célt látni, járható útja kell!
Nem elég útra kelni, az úton menni kell!
Egyedül is! Elsőnek, elöl indulni el!"

Váci Mihály

Reklám