Weboldalunk hamarosan megújul!
A munkálatok befejezéséig nem fogadunk új regisztrációt.

Iratkozz fel a hírlevélre a láblécben, hogy értesíteni tudjunk, ha újra megnyílik a regisztráció!
Köszönöm a türelmedet!

kedd, 01 március 2016 07:44

Trendkövető kereskedés

Írta:
Értékelés:
(6 szavazat)

"A trend a barátod, kövesd a trendet!"- Sokszor hallani ilyen mondatokat, de a nagy többség nem is érti, hogy mit is jelent ez valójában.

Megpróbálom röviden elmondani, amit szerintem a helyes piaci gondolkodásmód alapján, a trendekkel kapcsolatban jó lenne megérteni. A trend egy olyan FOLYAMAT, ami képes TARTÓS, és EGYIRÁNYÚ mozgást előidézni az árfolyamban. A kereskedők többsége az ár valamilyen irányú elmozdulására spekulál. Olcsóbban szeretne venni, és drágábban eladni (longol), vagy drágábban szeretne eladni, és olcsóbban visszavenni (shortol). Ha beindul egy trendelő folyamat, akkor az egyik irány tartósan dominánssá válik. A trendre mindig tekints úgy, mint egy dologra, ami VAN. Nem tudsz tenni ellene, nem rajtad múlik meddig tart, időben és ármozgásban. Viszont a saját jól felfogott érdekedben, neked ezt az irányt célszerű követned.

A trendek lefutásának egy jellemző mozgásdinamikája van. Kialakulnak benne gyors és hosszú impulzus hullámok, amikor az ár rövid idő alatt nagy utat tesz meg, és lassabb, erőtlenebb korrekciós hullámok, amikor lassabb lefolyású, és erőtlenebb az ellentétes mozgás. Ezek a korrekciós hullámok jellemzően csak a harmadát-felét veszik vissza az őket megelőző impulzus hullámoknak. Ezt már Elliott is leírta közel 70 évvel ezelőtt, és a vezérlő elvek azóta sem változtak. Az akkor leírt szabályok mind a mai napig tartják magukat. Persze a trendek sem tartanak örökké, előbb-utóbb kimerülnek, de amíg nem látod ennek a jeleit, szerintem fölösleges a meglévő trenddel ellentétes irányra spekulálnod!

trendkereskedésJózan paraszti ésszel végig gondolva, neked melyik irányban van nagyobb esélyed, több pénzt keresni, ha árfolyam elmozdulásra szeretnél spekulálni például egy emelkedő trendben? A dinamikusan mozgó, és nagyobb utat bejáró impulzus, vagy a kisebb távolságokat lassan megtevő korrekciós hullámokban? Már csak a megnyerhető távolság különbsége miatt is érdemesebb a vételi (long) oldalt választani az eladási (short) oldal helyett, de a trend ettől sokkal több előnyt is nyújt.

 1. Az impulzus hullámok mozgása rendszerint dinamikus, az őket alkotó gyertyák legtöbbször folyamatos emelkedést, vagy esést produkálnak. A belépést követően nagyon gyorsan kiderül, hogy a kereskedőnek igaza van-e vagy nincs. Ez mentálisan előnyös, hiszen gyorsan visszaigazolást lehet kapni, hogy helyes-e az elképzelés.
 2. A jól meginduló árban elhelyezett pozíció mellett nyugodtan hátra lehet dőlni és hagyni, hogy a TREND vigye azt szépen tovább magával. Gyorsan eltűnik a kezdeti kockázat, amint a pozíció jelentősebb lebegő nyereségbe kerül.
 3. Jellemzően 5-3 a trendek hullámszerkezetének az összetétele (Elliott). A három impulzus hullám közé két korrekciós hullám ékelődik, ez alkotja az 5-ös szerkezetet, amit végül egy hármas szerkezetű, hosszabb A-B-C korrekció zár. A fölfelé tartó első öt hullámban az idő neked dolgozik. Még egy rosszabb belépés esetén is, ha a korrekció nem túl mély (nem vesz ki a stop a piacról, vagy nem zársz kézzel), van esélyed, hogy a következő impulzussal a beszállási áradnál jobb helyre jusson az ár egy új csúcs kialakításakor.
 4. Lehetőséget ad több pozíciót is felépíteni a trendszerű mozgásban a visszahúzódásokat követően, vagy a megelőző csúcsok meghaladásakor. Ha jól csinálják, akkor a pozíció sorok építése jelentősen képes növelni a profitot a kockázat növekedése nélkül.

Mindezekkel ellentétben a korrekciókban kereskedők az alábbi hátrányokkal szembesülnek:

 1. Egyetlen hullám kereskedésére van csak lehetőségük.
 2. Ez a hullám rendszerint erőtlen, kis távolságra jut, sokszor nem megfelelő a kínált hozam/ kockázat aránya sem.
 3. Egy rossz belépővel könnyű beragadni úgy, hogy a következő impulzus hullám jelentős lebegő veszteségbe viheti a pozíciót, és az ár hosszabb ideig vissza sem jön a beszállási ár környékére. Esetleg csak hetek, hónapok múlva, vagy soha.
 4. Nincs reális lehetőség nagyobb távolságra eljutni a mozgással, valamint nincs ésszerű pozíció sor építési lehetőség sem.

Erőteljes trendben nagyjából annyi esélyed van az azzal ellentétes irányban eljutni A pontból B pontba, mint ennek az úszónak a folyóval szemben.

Akkor miért nem mindenki így kereskedik? A kérdés jogos, a válaszok pedig sokfélék lehetnek.

 1. A piaci szemléletmód hiánya miatt.
 2. Nem ismerik fel időben a kialakult trendeket.
 3. Nincs kellő tapasztalatuk, hogy felismerjék, egyáltalán milyen az aktuális piaci hangulat
 4. Nincs külön stratégiájuk trendelő és oldalazó piacra, csak egyféle szabályrendszert próbálnak alkalmazni minden környezetben. Vagy egyáltalán nincs is stratégiájuk.
 5. Folyamatosan a fordulást keresik a folytatódás helyett, ami erős trendben nem akar bekövetkezni.
 6. Stb, stb...

Pozíció építés trendbenEgyébként pedig lényegtelen, mert mindkét oldalra kellenek a kereskedők. A lényeg csak az, hogy mi legyünk a nyertes oldalon. Végül pedig itt egy példa Tamás barátomtól. Vele volt az erő, és agresszívan végig épített egy szép esést. ezzel több mint százszor akkora profitot ért el, mint amekkora a kezdeti kockázata volt. Itt esélyük sem volt a longosoknak. :)

A TREND legyen veletek!

Megjelent: 3135 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 19:11
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Az lehet sikeres, aki tesz is valamit, mialatt a sikerre vár."

Thomas Alva Edison

Reklám