Weboldalunk hamarosan megújul!
A munkálatok befejezéséig nem fogadunk új regisztrációt.

Iratkozz fel a hírlevélre a láblécben, hogy értesíteni tudjunk, ha újra megnyílik a regisztráció!
Köszönöm a türelmedet!

kedd, 26 január 2016 06:55

Gondolatok egy számlatörténetről

Írta:
Értékelés:
(4 szavazat)

Érkezett egy számlatörténet és megkérdezték, hogy mi a véleményem róla. Gyönyörű, emelkedő profitgörbe, csak nyerő kötések.

számlatörténetViszont nem volt benne egy darab veszteséges tranzakció sem. Itt kezdett gyanússá válni a dolog.

Szeretnél egy ilyen számlatörténetet? Profinak hinnél egy olyan kereskedőt, akinek hasonló az eredménye? Megkértem Pétert, hogy küldje el a kötéslistát is, hogy belenézhessek. Nagyon rendes volt. Állítása szerint még kezdő, csak most ismerkedik a piaccal, és köszönöm, hogy megtisztelt a bizalmával. Az írás célja nem is Péter tudásának, módszerének firtatása, csak azokat az általános gondolatokat szeretném megosztani veletek, amik erről eszembe jutottak. Remélem Péter is megfogadja őket, és a jövőben előtérbe helyezi a kockázatkezelést. Sok sikert Péter!

Nekiültem, és a kötéslista alapján készítettem pár képet a chartról, ahová felrajzoltam bizonyos tranzakciókat. Azonos színű háromszögekkel jelöltem az összetartozó be és kilépési pontokat. A mozgóátlag csak véletlenül maradt a képen, semmi köze semmihez. Akkor lássuk azokat a nyereséges kötéseket.

számlatörténet

számlatörténet

Az jól látszik, hogy néha sikerült beleragadnia olyan pozíciókba is, amik csak hosszabb idő elteltével jöttek vissza a belépési pontjához. Ekkor rendre lezárta a kereskedéseit egy minimális nyereséggel. Tehát a lebegő veszteséget szinte korlátlanul hagyta nőni, a lebegő nyereséget viszont nagyon gyorsan lezárta. Ez hosszú távon nem egy egészséges szemlélet. Most következzen az üzenet, amit Péternek írtam:

"Távol álljon tőlem, hogy bárkinek is megmondjam, hogyan kereskedjen, mert szerintem mindenkinek a saját egyedi módszerét, stílusát kell megtalálnia. De van pár alapszabály, amit nem árt szem előtt tartani.

Mi éri meg üzletileg?

Kötnél-e egy olyan szerződést, ahol te mindenedet elveszítheted, házad, vagyonod, szó szerint mindent, ha nem időben, vagy hibásan teljesítenéd a vállalt feltételeket, cserébe viszont csak 100.000 Ft-ot fizetnének neked, ha minden rendben, pontosan és határidőre teljesül? Ugye nem? Ez egy borzasztó rossz üzlet neked, mert túl nagy benne a kockázat, és cserébe túl kicsi a remélt haszon. A kereskedésben is hasonlóan kell gondolkoznod. Akkor lehetsz hosszú távon sikeres, ha olyan üzleteket kötsz, ahol megvan az esélyed a kezdeti kockázatodnál nagyobb mértékű nyereségekre. A világ legjobb üzletei pedig azok, amikor már nem veszíthetsz pénzt, cserébe viszont „korlátlanul” nyerhetsz.

Mit jelent ez a kereskedésben?

 • Korlátozom a kockázatom mértékét. Nem teszek fel mindent egy lapra. Kilépek a rossz üzletekből, előre meghatározott veszteségszinten.
 • A kereskedés során sohasem növelem, hanem fokozatosan csökkentem a kockázatom. Mielőbb igyekszem eltüntetni a kockázatot a kereskedésből valamilyen módszerrel.
 • Nem vágom el magam idő előtt a lehetséges profittól. Mint ahogy egy jól menő vállalkozást sem adnak el aprópénzért, inkább hagyják, hogy tovább termeljen.
 • Biztosítom a megtermelt, vagy a még lebegő nyereség egy részét. Rendszeresen hazautalok a lezárt profitból, és kezelem, felügyelem az éppen futó tranzakcióimat.
 • Lezárom a tranzakciót, ha már nem látok reális esélyt a profit további növekedésére. 

Én a Péter számlatörténetében nem látom, hogy a fenti feltételek teljesülnének.

 • Nincs előre meghatározott veszteségszint, így azt kell feltételeznem, hogy a teljes számlája a kockázat.
 • Ehhez képes viszont nagyon kicsi nyereségeket realizál. Rossz a hozam kockázat, túl sokat kockáztat, túl kevés profitért.
 • A veszteséges üzleteket sokáig futni hagyja, a nyerőket viszont azonnal elvágja, amint azok némi nyereségbe fordulnak.
 • Nem látszik a történetben, hogy profitot vett volna ki, pedig az induló összeghez képest már jelentősebbnek mondható az emelkedés. (még ha cent számla is.)

Szerencsésnek gondolom, hogy nem nyúlt bele az elmúlt időszakban olyan mértékű elmozdulásba, ami nem jött volna vissza a belépési szintjére."

Sok ehhez hasonló profitgörbét láttam már. Rendszerint az a történet vége, hogy az asszimetrikus kockázatkezelés miatt egy nagy letöréssel szoktak végződni, ami elviszi a számla jelentős részét. Erről már írtam is korábban a Mit mutat a profitgörbe című cikkemben. Azoknak a kereskedőknek, akkor épp nem volt szerencséjük.

Megjelent: 2390 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 19:29
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

4 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Dankó Zoltán hétfő, 29 február 2016 21:40 Írta: Dankó Zoltán

  Ha működik a módszer, pici pozícióval, esetleg centszámlán próbáld ki élesben.

  Jelentés
 • Hozzászólás hivatkozás Csaba Jonas hétfő, 29 február 2016 19:06 Írta: Csaba Jonas

  Köszönöm szépen. Igazad van, talán a legnehezebb lépés valós pénzzel kereskedni a kezdeti kudarcok után. A demo számla nagyon jól megy, a megtanult technikák hasznot hoznak az esetek többségében, de mégis félek áttérni újból a valós számlámra.

  Jelentés
 • Hozzászólás hivatkozás Dankó Zoltán hétfő, 22 február 2016 09:23 Írta: Dankó Zoltán

  Szia!
  Kétségtelen, hogy a kereskedés pszichológiai része rejti a legnagyobb buktatókat, mégis a többség csak a technikáról ír, vagy szeretne hallani.
  Kitartást, és sok sikert kívánok!

  Jelentés
 • Hozzászólás hivatkozás Csaba Jonas vasárnap, 21 február 2016 12:44 Írta: Csaba Jonas

  Sziasztok, új vagyok itt és a tőzsdén is, számomra nagyon is ismerős a fenti történet. Én már kétszer is nulláztam a számlám ilyenek miatt.
  Számomra a legnehezebb felismerni, hogy meddig mehetek el a profitban, ha nyereséges egy kötés, akkor félelemből kilépek belőle, nehogy veszteséges legyen a vége (megint).
  De nem adom fel, mert tudom, hogy előbb vagy utóbb sikerülni fog, csak abban bízom, hogy lesz mindig anyagi hétterem újból felállni.

  Jelentés
 

Hozzászólások

Idézet

"A győztesek soha nem adják fel. Akik feladják, sohasem győznek."

Németh Pál

Reklám