Nyomtatás
szerda, 08 július 2015 14:18

70% pszicho, 30% egyéb. Mi az?

Írta:
Értékelés:
(5 szavazat)

Gondolom, azonnal rávágnád, hogy a tőzsdei kereskedés, és akár igazad is lehetne. De én most mégis másra gondoltam.

ijaszatMindenkinek kell valamilyen kikapcsolódás, vagy hobbi, amiben el tud lazulni, szórakoztatja, és örömét leli benne. Nekem ilyen volt két évtizeden át a horgászat. De változtak az életkörülményeim, elmaradtak a hétvégi kirándulások, és a korábbi szenvedélyem lassan elmúlt. Mostanra ért meg bennem az elhatározás, hogy valami új szórakozási forma után nézzek. Találtam is egy olyat, ami sok tekintetben hasonlít a tőzsdei kereskedéshez, mégis teljesen más.

Ez pedig az íjászat.

Az edző már az első nap elárulta a nagy titkot, amit minden íjásznak el kell sajátítania ahhoz, hogy sikeres legyen: "Mindig, mindent, ugyanúgy kell csinálni." - mondta, miközben gyors egymásutánban 2-2 vesszőt lőtt szorosan egymás mellé, miközben sugárzott a lényéből, hogy ugyanezt a mutatványt akár csukott szemmel is bármikor megcsinálná. Ugyanúgy fogod az íjat, ugyanúgy feszítesz, ugyanoda horgonyzol, ugyanúgy célzol, és ugyanoda is fogsz lőni. Bele a céltábla közepébe. Mindezek eléréséhez pedig rengeteg gyakorlásra van szükség.

A kereskedéseid során is ugyanazokat a lépéseket ismételgeted. Belépési pont keresés, kockázat számítás, nyitás, pozíció managelés, kilépés. Egyszerűen csak követed a szabályaidat, míg annyira rutinossá nem válik a dolog, hogy már minden egyes gyertyában pontosan tudod, hogy mit kell csinálnod és miért. A tréderré válás utolsó fázisában pedig már nem gondolkozol, csak egyszerűen végrehajtod a rutiszerűvé vált műveleteidet.

A szakkönyvek szerint, az íjászatban is a mentális felkészültség a döntő, hasonlóan a kereskedéshez. Nem az íjász felszerelése, vagy szaktudása az elsődleges, hanem hogy mennyire van ráhangolódva a feladatra, mennyire kiegyensúlyozott a versenyen, vagy az edzéseken. Komjáthy Attila napi rutinjának egyik első kérdése: "Fizikálisan, és mentálisan alkalmas vagyok-e a kereskedésre?" Ha a válasz NEM, akkor aznap nem kereskedik, legfeljebb csak figyeli a chartot. Csúcsteljesítményhez, csúcsformában kell lenni, a piac pedig általában nem díjazza a középszerűséget.

Pár könyvet elolvastam a témában, amikben azt írták, hogy a lövési hibáink kijavítására való törekvésünk során mindig csak 1-1 dolgon próbáljunk meg változtatni. Ha már megvan a hiba oka, koncentráljunk csak annak az egy mozzanatnak a korrigálására, mindaddig ismételve a mozdulatsort, amíg helyesen újra be nem rögzül. Ezt az elvet a kereskedési szabályrendszerünk finomhangolásánál is alkalmazhatjuk. Tesztjeink során ne változtassunk meg több paramétert egyszerre, mert nem fogjuk tudni, melyik változtatás okozta a jobb, vagy a rosszabb végeredményt. 

Mónus József, aki távlövő világbajnok egy 653 méteres lövéssel, nyilatkozta egy interjúban, hogy sohasem tanult lőni, de a rengeteg gyakorlásnak köszönhetően képes eltalálni akár 400 méterről is emberalaknyi célokat. Sokszor már a vessző elengedésének pillanatában "érzi", hogy célba fog találni. Ilyen érzések a kereskedés közben is előfordulnak. Például amikor várok egy kitörést, és sikerül jó helyen, jó időben, már az induló gyertyába úgy belépni, hogy az ár vissza sem köszön, csak megy, mint amit puskából lőttek ki. Bármennyire is szabálykövető a rendszer, erre mondják, hogy "éreztem" a belépést. Nehéz ezt ettől jobban leírni, aki átélt már hasonlót, az tudja, hogy miről beszélek.

Azt várom az új hobbimtól, hogy a megismert új szabályokat és tapasztalatokat sikerül átültetnem a kereskedéseimbe is. Ezáltal sikerül majd javítanom pár kereskedési hibámat, és nem mellékesen még jól is szórakozom. Íme a célszerszám, egy gyönyörű Liskány magyar íj.

Liskány ij

Megjelent: 2049 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 21:36
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!