szombat, 16 május 2015 08:47

Félelmeink

Írta:
Értékelés:
(4 szavazat)

Kereskedés során számos érzelmi behatás ér minket. Talán mindegyik közül a legerősebb a félelem. Félhetünk a veszteségtől, a kudarctól, a piactól, a hírektől, miden olyan jövőbeni eseménytől, ami kedvezőtlen hatással lehet ránk és a számlaegyenlegünkre.

A félelem egy érzelem, az érzelem  fogalma a Wikipédia szerint: "Az érzelem olyan szubjektív állapot, amely a környezetünk fontos változására adott reakcióként fogható fel, ami a további viselkedést meghatározza."

Az érzelmed csak a saját reakciód, amit te magad hozol létre, saját magad számára. Az agy tudat alatt igyekszik elkerülni az olyan helyzeteket, amit korábbi tapasztalatai alapján fájdalomként, veszteségként, vagy kiszámíthatatlan, bizonytalan állapotként élt meg. Ez korábban egy rossz érzettel társult benned, amit tudat alatt nem szeretnél újra megélni, és az agyad igyekszik ezt elkerülni. A félelem eredendően minden emberben benne van, de legtöbbször nem a jelen történéseiből, hanem csak egy elképzelt jövőbéli eseménysor bekövetkezésének illúziójából táplálkozik.

Megint pénzt fogok veszteni, ha kereskedem. A múltkor is rossz döntést hoztam, most sem lesz másként. Félek visszaengedni a lebegő nyereséget, mert a múltkor is ellenem fordult a piac. Stb-stb... Ezek mind csak feltételezések! Legtöbbször ezek nem a jelen történései, tehát végső soron, az adott pillanatban egy még nem létező helyzettől félsz.

Érzelmeink jelentős befolyással bírnak a cselekedeteinkre. Megbéníthatják az akaratunkat, vagy a szokásostól eltérő, irracionális döntések meghozására késztethetnek. Pánik helyzetben például nem tudunk higgadtan, megfontoltan dönteni, és sokszor nem is a szituációnak legmegfelelőbb döntés hozzuk meg. A folyamatos kudarcélmények hatására el lehet jutni abba az állapotba, hogy a kereskedés során nem fogod tudni lenyomni a megfelelő helyen és időben a gombot. Érzed belül, hogy ott a lehetőség, és ez az a pillanat, amikor cselekedned kellene, de mégsem teszed meg a szükséges lépést. Hagyod elmenni a jó lehetőséget, és utána bánkódsz a dolgon, mert azzal szembesülsz, hogy ismét kimaradt egy újabb lehetőség, pedig csak egyetlen apró kattintást kellett volna tenned az egérrel. De a félelmeid újra megbénítottak.

dzoli felelmeink

Ahogy a kisgyerek idővel megtanulja, hogy nem kell félni a sötétben, úgy a kereskedési félelmeinket is le lehet győzni. Sok gyakorlással, tapasztalattal, és kitartással. Újra és újra meg kell küzdeni velük, és minél többször szembesülsz ezekkel a helyzetekkel, annál kevésbé lesznek félelmetesek számodra. A lényeg, hogy ne veszítsd el a kereskedési tőkédet, és "maradj játékban".

Megjelent: 1596 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 01 január 2018 22:31
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

A futballban a "ha" nem játszik.

Puskás Ferenc

Reklám