péntek, 16 január 2015 13:12

Brókercsődök várhatók

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

A tegnapi CHF ármozgásnak komoly következményei lesznek. A visszajelzések alapján rengeteg ügyfél pénze nem egyszerűen csak elveszett, hanem a számlájuk egyenlege durván negatív tartományba is került. Ergo, még ők tartoznak pénzzel a bróker felé.

brókercsőd

Hogyan történhetett ez meg? Olyan volt ez, mint diszkótűzben a szűk vészkijárat. Egyszerűen nem volt annyi ajánlat a piacon, ami fedezhette volna a sok menekülő pozícióját. Jelentős hírek bejelentése idején a likviditás szolgáltatók, és a brókerek is óvatosabbak. Visszavonják megbízásaik egy részét, ezzel tovább apasztva a kínálatot, és emelik a tranzakciós díjaikat. Egy jelentős hír hatása szinte mindig kiszámíthatatlan. Jó hírre reagálhat rosszul, és rossz hírre is reagálhat jól a piac.

A pár perc leforgása alatt bekövetkező, közel 30%-os értékvesztés, megszorozva a hatalmas tőkeáttételekkel, megtették a hatásukat. Pillanatok alatt vándoroltak dollár százmilliók egyik zsebből a másikba. A beragadt kisbefektetők biztosan rosszul jártak. Hiába is volt veszteség stop megbízásuk, azt átugrotta a piaci mozgás. Sokaknál még a stop-out szintnél sem tudott zárulni a pozíció. Így fordulhatott elő, hogy rengeteg ügyfél figyelheti most a negatív egyenlegét a számlára történő bejelentkezés után. Még neki kellene tőkét pótolni ahhoz, hogy újra kereskedhessen. Ki az, aki ezt önként befizetné? SENKI. Nem is fogják, ez ott fog maradni a brókerek nyakán, mint veszteség.

brókercsőd

A bróker vagy kiközvetíti az ügyfelei megbízását a bankközi piacra, vagy nem. Manapság az STP/ECN üzleti modell volt a felkapott, ahol azt hangoztatták, hogy így nincs érdekellentét a bróker és az ügyfél között. Igen ám, de most ennél a megoldásnál a brókernek kutya kötelessége elszámolni a bankok és likviditás szolgáltatók felé. Miből fogják ezt megtenni, ha az ügyfelektől ezeket a követeléseiket viszont nem tudják behajtani? Vagy tőkét vonzanak be hirtelen valahonnan, vagy marad a csőd. Lehet választani. Az Alpari máris csődvédelembe menekült, és az FXCM is laza 225 millió dolláros lyukat lát az elsődleges számítások szerint. Utóbbi cég részvényeinek árfolyama 1 nap alatt 90%-ot esett, a piac már a csődjét árazza.

Viszont a market makerek most dörzsölhetik a markukat, bizonyára nagyot kaszálhattak. A házon belül maradó pozíciókkal csak az ügyfél felé kell elszámolniuk. Ami az ügyfélnek veszteség, az nekik tiszta nyereség. Márpedig az ügyfelek zöme hitt a svájci jegybanknak, és inkább felfelé várta az árfolyamot a bűvös 1,2-es EUR/CHF árszintről, mint lefelé.

Ismét jogosan merül fel a kérdés: Hol van biztonságban a pénzem? A felügyeleti szervek által szabályozott brókerek rendszerint biztosítással is rendelkeznek. Ez kiterjed minden egyes ügyfélszámlára, ami jellemzően 20.000$ és 50.000£ közötti összeg. Egy esetleges brókercsőd esetén akár 2-3 év is eltelhet, mire teljesen kártalanítják az összes ügyfelet. Tudom, ez most sokakat nem vigasztal, de talán ad egy kis reményt, hogy még nincs minden veszve. 


Friss hír!

Úgy tűnik mégis kapnak 300 milió dolárt, amivel helyreáll a tőkehelyzet, és folytathatják a működésüket. Ezután majd eldől mennyit tudnak a veszteségeikből behajtani az ügyfeleiken. Tegnap pedig már a csődjüket árazta a piac! Lesz itt meglepetés hétfőn. :)

Megjelent: 2986 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 07:09
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsdei és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!
 

Új hozzászólás

1 hozzászólás

 

Hozzászólások

 • Tisztelt Danko Zoltan. Hova forduljak panaszommal a BCFX broker szamlam volt ,de a Brexitre valo hivatkozassal be kelett a szamalt…
  Best Choice bróker felfüggesztés
 • Szia Zoltán! Tudtommal létezik olyan program ami közösít különböző számlákat. Történetesen, ha van 2 számlám, az egyiken van 100 a…
  Metatrader4 tippek-trükkök
 • Köszönöm minden kezdő nevében. Én, sajnos még október végéig dolgozom. Utána jön számomra a "Kánaán". Nyugdíj képében.
  Duna-parti trader parti
 • Kedves Cím! Án pozício meretezöt keresek MT5 höz. Tudzs esetleg ötletet adni , honnan tudok beszerezni? Neketek van esetleg ilyen…
  Pozíció méret számoló Dávidtól
 • Kedves Zoli! Azt nem tudod véletlenül, hogy az ActivTradesnek megszűnt a magyar nyelvű ügyfélszolgálata, illetve a magyar nyelvű weboldala, vagy…
  Az ActivTrades elköltözött

Idézet

"Néha igenis önzőnek kell lenni... mert nem lehet úgy élni, hogy senkit ne bánts meg, de közben mégis valóra váltsd az álmodat."

Gaál Viktor

Reklám