csütörtök, 15 január 2015 11:18

Történelmi pillanatok a piacon

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

Pár évente fordul csak elő olyan történelmi nap a piacon, amikor egy-egy instrumentum ára rövid idő alatt az egekbe szökik, vagy a mélybe hull. Ma a CHF gigászi erősödését volt szerencsém látni az első sorból. :)

snb kamatvágásLegutóbbi ehhez hasonló élményem, a 2010 május 6.-án bekövetkezett "Flash crash" volt. Akkor az amerikai piacon nagyon rövid idő alatt, egy több mint 9%-os esés következett be, de amilyen gyorsan jött, majdnem olyan gyorsan vissza is tért a piac a korábbi állapotába.

Biztos sokan sirathatják most a befektetésüket, amit arra alapozhattak, hogy a svájci jegybank (SNB) többször kijelentette, hogy körömszakadtáig fogja védeni a frank, euróval szemben fennálló 1,2-es árfolyamszintjét.

A túl erős CHF ugyanis szerintük nem szerencsés a gazdaságuk számára. Már korábban is voltak intervenciós próbálkozások, hogy erről a szintről fölfelé indítsák el a mozgást, és gyengítsék a svájci frankot, de az idővel mindig visszatért ide. Ezen felbuzdulva ugrásszerűen megnőtt azon spekulánsok száma akik itt vételi pozíciókat építettek ki, arra számítva, hogy az árfolyam ettől lejjebb már nem eshet, mert a jegybank úgyis be fog avatkozni. A poziciók statisztikáin jól látszott, hogy akár a 90%-ot is elérhette azok aránya, akik fölfelé, és csak 10%-ot azoké, akik lefelé várták a jövőbeni árfolyammozgást.

A piac viszont legtöbbször arra megy, amerre a többségnek fáj. A 1,2-es árszint szint feladásával azonnal látványosan erősödni kezdett a frank. Az euróval és az amerikai dollárral szemben kb. 27%-ot, a forinttal szemben viszont 39%-ot. Próbálták azzal tompítani a reakciókat, hogy a már így is negatív -0,25%-os alapkamatukat tovább csökkentették -0,75-re, de ez nem sokat segített a helyzeten. A legtöbb bróker felfüggesztette a CHF devizapárok kereskedését, és/vagy drasztikusan megemelte a tranzakciós díjakat akár 100 pipre is. 

A magyar devizahitelesek úgy tűnik most jól jártak az adósmentő törvénnyel, ami alapján fixálták a törlesztésük árfolyamát. A kormány minden bizonnyal óriási sikernek, és előrelátásnak fogja ezt feltüntetni. El sem tudom képzelni, mekkora, és milyen végkimenetelű tüntetések alakulnának ki, ha a törlesztésbe belerokkanó, lakásukat, és reményüket vesztett frank hitelesek, tömegével vonulnának az utcákra.

Megjelent: 1777 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 07:11
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsdei és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!
 

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

 • Tisztelt Danko Zoltan. Hova forduljak panaszommal a BCFX broker szamlam volt ,de a Brexitre valo hivatkozassal be kelett a szamalt…
  Best Choice bróker felfüggesztés
 • Szia Zoltán! Tudtommal létezik olyan program ami közösít különböző számlákat. Történetesen, ha van 2 számlám, az egyiken van 100 a…
  Metatrader4 tippek-trükkök
 • Köszönöm minden kezdő nevében. Én, sajnos még október végéig dolgozom. Utána jön számomra a "Kánaán". Nyugdíj képében.
  Duna-parti trader parti
 • Kedves Cím! Án pozício meretezöt keresek MT5 höz. Tudzs esetleg ötletet adni , honnan tudok beszerezni? Neketek van esetleg ilyen…
  Pozíció méret számoló Dávidtól
 • Kedves Zoli! Azt nem tudod véletlenül, hogy az ActivTradesnek megszűnt a magyar nyelvű ügyfélszolgálata, illetve a magyar nyelvű weboldala, vagy…
  Az ActivTrades elköltözött

Idézet

"Tudnod kell, hogy sok-sok vázlat után születik meg a remekmű! Ne add fel! Egy életed van, egyetlen dobás. Nem érdemes kishitűen, félszegen egy helyben topogni, vagy duzzogva félreülni. Tudj kacagni saját kudarcaidon, és kezdd elölről."

Böjte Csaba

Reklám