szerda, 16 július 2014 14:03

Hogyan fejleszd a vizuális memóriád

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

Sokak szerint a piac mozgása teljesen véletlenszerű, és kiszámíthatatlan. Közel tízezer óra chart bámulás után azon a véleményen vagyok, hogy ez nem teljesen igaz.

Ennyi idő alatt olyan méretű vizuális memória gyűlt össze a fejemben, ami alapján folyamatosan ismétlődéseket, és szabályszerűségeket fedezek fel a mozgásokban. A hasonló szituációk pedig hasonló eredményeket is produkálnak.

A rossz hírem az, hogy a kereskedésnek ezt a részét nem lehet megtanítani, csak megtanulni. Nem lehet letudni egy pár napos gyorstalpaló tanfolyammal, és nem lehet lerövidíteni az időt egy felpörgetett szimulátorral sem. Ezt a rutint, csak hosszú évek gyakorlásával szerezheted meg. De könnyebb a dolgod, ha előtte valaki elárulja, hogy mi(ke)t is kellene figyelned, és gyakorolnod.

Az árfolyam mindenkinek egyformán mozog. Az elmúlt évek során sok-sok különböző emberrel sikerült megismerkednem. Egy dolog viszont közös volt mindazokban, akik már eljutottak az eredményes kereskedés szintjére. Egymástól függetlenül, de hasonló helyeken, szituációkban, és irányokban léptek a piacra. Érdekes módon ugyanakkor, és ugyanúgy várták az ármozgás folytatódását ahogy én. Az eredmények ettől még erősen különbözőek voltak, mert a pozíciók managelése mindenkinél más és más volt. De a piaci gondolkodásmód, az ármozgás dinamikájának ismerete, és a józan ész azonos meglátásokat szült.

Kereskedőként folyamatosan harcban állsz az idővel. Időben észre kell venned a kínálkozó helyzetet, és képesnek kell lenned a cselekvésre is. Múltbéli charton bárki fel tudja rajzolni, hogy hol lett volna jó belépni és kilépni. Neked olyan szintű rutint kell szerezned, hogy az éppen aktuális gyertyában tudd meghozni ugyanezt a döntést. Az idő senkire nem vár, ha lemaradtál egy kitörésről, azt már jobb ha csak a partvonalról figyeled. Hiába futsz az ár után, a számodra kedvező lehetőség már percekkel korábban elment. Hogyan gyorsíthatod fel magad a top traderek szintjére? Gyakorolj addig, amíg minden egyes gyertyában meg nem tudod mondani, hogy éppen akkor mi a helyes kereskedési döntés, és miért.

Könnyebb dolguk van azoknak, akik nagyobb idősíkokat figyelnek, hiszen órás, vagy négyórás gyertyák alapján kell döntéseket hozniuk. Viszont a tanulásuk is tovább fog tartani, mert több idő, míg ezek a gyertyák kialakulnak. Akik viszont napon belüli kereskedésre adják a fejüket 15, vagy 5, ne adj Isten 1 perces chartokon, azoknak alaposan fel kell kötni a gatyájukat.

Amíg nincs meg a kellő rutinod, felejtsd el az éles kereskedést, de még a demót is egy időre. Rajzolj, és mentsd el a képeket sorban egymás után. A felállított kereskedési szabályaidnak megfelelően jelöld meg az éppen aktuálisan rajzolódó gyertyában, hogy mit kell(ene) csinálnod. Ha az elején csak utólag veszed észre a jó belépési lehetőségeket, ne keseredj el! Jelöld be őket, és manageld végig a szabályaid szerint. Minden egyes fontos lépésnél készíts egy képet a chartól, és mentsd el. Hétvégén nézd  újra a mentett képeket, és memorizáld a szituációkat. Mikor indult el a mozgás, mikor torpant meg, hol lett volna ideálisabb a be vagy a kilépés, hogy módosítottad a stop megbízást, stb...

Pár hónap intenzív gyakorlással utol fogod érni a piacot, és már nem csak az ár után fogsz futni. Tervszerűvé, és begyakorolttá fognak válni a döntéseid, és elkezdheted újra a demó, majd az éles kereskedést. 

A mai nap a DAX index gyönyörű, trendszerű mozgást végzett, amiben akár 4 pozíciót is fel lehetett építeni az általam oktatott szabályok szerint.

Nyitás, stop az aljak alatt 10-12 pipre
Elindul a mozgás, stop módosítás
A kezdő pozíció 1/2 részének zárása
Újabb nyitási, és stop módosítási lehetőség
A második pozíció felezése, és stop húzás
Harmadik pozíció nyitása
Negyedik pozíció nyitása
Negyedik pozíció felezése, stop módosítás
Összes pozíció lezárása
Eredmény: 26+65+13+7+214=325pip
Nyitás, stop az aljak alatt 10-12 pipre

Megjelent: 2549 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 07:53
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Rengeteg út van és rengeteg zsákutca. Rengeteg lehetőség és rengeteg rossz döntés. Megyünk az úton, ami adatott, és néha megesik, hogy az ember lánya egyszerűen eltéved, mert rossz sarkon fordul be. Nem érdemes azon rágódni, mi lett volna ha... Meg kell keresni a helyes utat, és tovább kell menni. Mindannyian a saját utunkat járjuk. És mi a cél? Hogy megvalósítsuk önmagunkat."

Szex és New York c. film

Reklám