Weboldalunk hamarosan megújul!
A munkálatok befejezéséig nem fogadunk új regisztrációt.

Iratkozz fel a hírlevélre a láblécben, hogy értesíteni tudjunk, ha újra megnyílik a regisztráció!
Köszönöm a türelmedet!

szerda, 16 július 2014 14:03

Hogyan fejleszd a vizuális memóriád

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

Sokak szerint a piac mozgása teljesen véletlenszerű, és kiszámíthatatlan. Közel tízezer óra chart bámulás után azon a véleményen vagyok, hogy ez nem teljesen igaz.

Ennyi idő alatt olyan méretű vizuális memória gyűlt össze a fejemben, ami alapján folyamatosan ismétlődéseket, és szabályszerűségeket fedezek fel a mozgásokban. A hasonló szituációk pedig hasonló eredményeket is produkálnak.

A rossz hírem az, hogy a kereskedésnek ezt a részét nem lehet megtanítani, csak megtanulni. Nem lehet letudni egy pár napos gyorstalpaló tanfolyammal, és nem lehet lerövidíteni az időt egy felpörgetett szimulátorral sem. Ezt a rutint, csak hosszú évek gyakorlásával szerezheted meg. De könnyebb a dolgod, ha előtte valaki elárulja, hogy mi(ke)t is kellene figyelned, és gyakorolnod.

Az árfolyam mindenkinek egyformán mozog. Az elmúlt évek során sok-sok különböző emberrel sikerült megismerkednem. Egy dolog viszont közös volt mindazokban, akik már eljutottak az eredményes kereskedés szintjére. Egymástól függetlenül, de hasonló helyeken, szituációkban, és irányokban léptek a piacra. Érdekes módon ugyanakkor, és ugyanúgy várták az ármozgás folytatódását ahogy én. Az eredmények ettől még erősen különbözőek voltak, mert a pozíciók managelése mindenkinél más és más volt. De a piaci gondolkodásmód, az ármozgás dinamikájának ismerete, és a józan ész azonos meglátásokat szült.

Kereskedőként folyamatosan harcban állsz az idővel. Időben észre kell venned a kínálkozó helyzetet, és képesnek kell lenned a cselekvésre is. Múltbéli charton bárki fel tudja rajzolni, hogy hol lett volna jó belépni és kilépni. Neked olyan szintű rutint kell szerezned, hogy az éppen aktuális gyertyában tudd meghozni ugyanezt a döntést. Az idő senkire nem vár, ha lemaradtál egy kitörésről, azt már jobb ha csak a partvonalról figyeled. Hiába futsz az ár után, a számodra kedvező lehetőség már percekkel korábban elment. Hogyan gyorsíthatod fel magad a top traderek szintjére? Gyakorolj addig, amíg minden egyes gyertyában meg nem tudod mondani, hogy éppen akkor mi a helyes kereskedési döntés, és miért.

Könnyebb dolguk van azoknak, akik nagyobb idősíkokat figyelnek, hiszen órás, vagy négyórás gyertyák alapján kell döntéseket hozniuk. Viszont a tanulásuk is tovább fog tartani, mert több idő, míg ezek a gyertyák kialakulnak. Akik viszont napon belüli kereskedésre adják a fejüket 15, vagy 5, ne adj Isten 1 perces chartokon, azoknak alaposan fel kell kötni a gatyájukat.

Amíg nincs meg a kellő rutinod, felejtsd el az éles kereskedést, de még a demót is egy időre. Rajzolj, és mentsd el a képeket sorban egymás után. A felállított kereskedési szabályaidnak megfelelően jelöld meg az éppen aktuálisan rajzolódó gyertyában, hogy mit kell(ene) csinálnod. Ha az elején csak utólag veszed észre a jó belépési lehetőségeket, ne keseredj el! Jelöld be őket, és manageld végig a szabályaid szerint. Minden egyes fontos lépésnél készíts egy képet a chartól, és mentsd el. Hétvégén nézd  újra a mentett képeket, és memorizáld a szituációkat. Mikor indult el a mozgás, mikor torpant meg, hol lett volna ideálisabb a be vagy a kilépés, hogy módosítottad a stop megbízást, stb...

Pár hónap intenzív gyakorlással utol fogod érni a piacot, és már nem csak az ár után fogsz futni. Tervszerűvé, és begyakorolttá fognak válni a döntéseid, és elkezdheted újra a demó, majd az éles kereskedést. 

A mai nap a DAX index gyönyörű, trendszerű mozgást végzett, amiben akár 4 pozíciót is fel lehetett építeni az általam oktatott szabályok szerint.

Nyitás, stop az aljak alatt 10-12 pipre
Elindul a mozgás, stop módosítás
A kezdő pozíció 1/2 részének zárása
Újabb nyitási, és stop módosítási lehetőség
A második pozíció felezése, és stop húzás
Harmadik pozíció nyitása
Negyedik pozíció nyitása
Negyedik pozíció felezése, stop módosítás
Összes pozíció lezárása
Eredmény: 26+65+13+7+214=325pip
Nyitás, stop az aljak alatt 10-12 pipre

Megjelent: 2655 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 07:53
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Amikor fiatal voltam, azt hittem, a pénz a legfontosabb dolog az életben; most, hogy öreg vagyok, már tudom, hogy az."

Oscar Wilde

Reklám