kedd, 01 július 2014 11:57

Az árat kövesd, ne a nyájat

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A kisbefektetők jelentős része, rövid időn belül elveszíti a tőkéjét a piacon. Ez tény! A többségük egyszerűen nem érti a piacot, és eleve hibásan gondolkodik róla. 

Szóval ha nem akarsz közéjük tartozni, akkor csak nyisd ki a szemed, és azt kereskedd amit valóban látsz, ne pedig azt, amit látni szeretnél! Miből ered a vesztesek hibás gondolkodásmódja? Elsősorban abból, hogy ők úgy hiszik, okosabbak a többieknél, és előbb kitalálják, hogy merre fog majd menni a piac. Nem a szemmel is jól látható mozgásirányt követik, hanem azt próbálják meg kitalálni, hogy ez a mozgás hol fog majd megfordulni. Abban bíznak, hogy ők fognak legelőször, a legjobb helyen beszállni az ellenkező irányba, ha már a korábbi mozgásról lemaradtak. Ők szinte mindig a fordulást várják a folytatódás helyett.

Másodsorban abból, hogy nem képesek belátni, ha nincs igazuk. Foggal-körömmel ragaszkodnak a pozíciójukhoz, szinte összenőnek vele, ahelyett, hogy kisebb veszteséggel elengednék. Legtöbben még le is átlagolják a kezdeti pozíciót egy-egy újabb tétellel, javítva ezzel a teljes bekerülési árat. Az egójuk nem engedi meg nekik a tévedés lehetőségét.

Megfelelő útmutatás nélkül, évek telhetnek el a tanulási fázisban, amíg ezekre a hibáikra ráébrednek a kezdő kereskedők. De nézzük meg milyen sokan is alkotják ezt a birkanyájat, amit a brókerek, és a nagy spekulánsok rendszeresen megnyírnak.

Számos brókercég, és közösségi kereskedési felület publikál már adatokat a pozicionáltságokról. Ezekből kiolvasható, hogy az ügyfélállomány mekkora része gondolkodik long, vagy short irányban. Ilyen például az Oanda, vagy a  Myfxbook statisztikája.

Itt egy jó példa, mennyire rosszul látja a többség a piaci folyamatokat. A GBP/USD páron magasabb, és alacsonyabb idősíkokon is egyaránt long trend uralkodik. Tegnap produkált egy gyönyörű kitörést, amit a mai nap is folytatni tudott, megtámogatva a Manufacturing PMI hírrel.

dzoli-gbpusd140701

Mindezek ellenére a spekulánsok több mint 70%-a short pozíciókban ül. Minden bizonnyal kimaradhattak a dinamikus emelkedésből, és most azt várják, hogy valamennyire essen végre vissza az ár. Ahelyett, hogy a teljesen egyértelmű emelkedés folytatódását várnák. Hihetetlen!

dzoli-posratio

Előbb-utóbb egyeseknek biztos igaza is lesz, ha bírják tőkével és idegekkel. De a piaci mozgásdinamika folyamatosan ellenük dolgozik. Trendben épülnek az egyre jobb helyekre kerülő támaszok, ahonnan ismét lendületet tud venni a mozgás. A kialakuló korrekciók pedig erőtlenek ahhoz, hogy jelentősebb ellenirányú mozgásrendszer épülhessen fel.

Higgy a szemednek! Fogadd el a trendet egy olyan létező folyamatnak, ami fennáll mindaddig, míg ennek ellenkezőjéről nem küld a piac egyértelmű jelzéseket. Emelkedés van, ha az aljak monoton emelkednek, és esés, ha monoton csökkennek. Hidd el, nem kell ahhoz a csúcsokon beszállnod, hogy sok pénzt kereshess a tőzsdén!

Megjelent: 3578 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 07:57
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Nem azok vagyunk, akiknek az emberek látni szeretnének. Azok vagyunk, akik lenni akarunk. Mindig könnyű másokat hibáztatni. Egész életedben hibáztathatod a világot, de a sikereid és a kudarcaid a te felelősséged."

Paulo Coelho

Reklám