vasárnap, 01 június 2014 19:40

Nem kell a hitel a lakosságnak

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Az MNB május 27-én közzétette legújabb tanulmányát a legfrissebb gazdasági és pénzügyi folyamatokról. 

hitel

A háztartási szektor nettó hitelfelvételének grafikonján akadt meg a szemem. Tökéletesen látszik rajta, milyen hitelezési gyakorlat volt jellemező a múltban, és mi a helyzet napjainkban. 2004-től a forint alapú ingatlanhitelek dinamikus visszaesése, és a deviza alapú ingatlanhitelek növekedése figyelhető meg. Az olcsó kamatok bűvöletében sokan döntöttek inkább a devizahitelek mellett. Sajnos a 2008-09-es gazdasági válság családok százezreit hozta nehéz, vagy egyenesen kilátástalan helyzetbe.

Az elszabaduló deviza árfolyamok, és a velük párhuzamosan gyengülő forint jelentősen megemelte ezen családok törlesztő részleteit. 2008 végével a hitelezés teljesen befagyott. A bankok nem mertek hitelt nyújtani sem egymásnak, sem a vállalatoknak, sem a lakosságnak. Akinek volt lehetősége, az kihasználta a végtörlesztés adta lehetőséget, és menekült a hiteléből.

Aki viszont nem rendelkezett ehhez megfelelő tartalékkal, vagy a rokonok-barátok nem dobták neki össze, az benne ragadt az egyre növekvő törlesztőrészletek csapdájában. Az árfolyamgát csak ideiglenesen juttatta levegőhöz a fuldoklókat. Mivel a hitel egy része tovább ketyeg egy gyűjtőszámlán, és pár év múlva ismét a víz alá rántja majd a szerencsétleneket, ha addig nem nő jelentősen a jövedelmük.

Súlyos társadalmi problémával állunk szemben, és egyenlőre nem látszik a megoldás. A mélyen tisztelt magyar bíróságnak a mai napig sem sikerült megnyugtatóan rendeznie a banki adósok kérdését. Inkább tologatták az ügyet, hol az EU-nak, hol az alkotmánybíróságnak, azután pedig könyörgő tekintettel vártak valami csodát a kormánytól. Végül kimondták a teljesen nyilvánvalót: mostani formájában alkalmatlan a jelenlegi jogrendszer ennek a tömeges társadalmi problémának a kezelésére. Időközben ugyan született jogegységi határozat, de mivel nálunk ismeretlen a precedensjog, így minden károsult egyenként kénytelen pert indítani, ha sérelmezi a bankja eljárását.

Kormányunk pedig kivár. Sikerült elérniük, hogy elhúzódjon a bedőlő hitelek hullámának kifutása. Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot, korlátozták az értékesíthető ingatlanok számát, stb. Amíg nem tüntet több tízezer hajléktalanná vált devizahiteles az utcákon, akiknek nincs már veszteni valójuk, addig nincs nagy baj.

A grafikon szerint a lakosság teljesen hátat fordított a hiteleknek, évek óta nettó hiteltörlesztők vagyunk. A többség már nem is kapna újabb hitelt, a KHR listán szerelők száma folyamatosan bővül. Aki meg kaphatna hitelt, az pedig nem kér belőle. Majd bolond lesz újra beengedni egy bankot a küszöbön.

Megjelent: 1535 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 08:04
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsdei és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!
 

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

 • Igazad van! Úgy tűnik már valóban nem érhető el a magyar nyelvű weboldal, csak az angol és más nyelvek. Mivel…
  Az ActivTrades elköltözött
 • Kedves Zoli! Azt nem tudod véletlenül, hogy az ActivTradesnek megszűnt a magyar nyelvű ügyfélszolgálata, illetve a magyar nyelvű weboldala, vagy…
  Az ActivTrades elköltözött
 • Kedves Kata ! Köszönöm Neked is a mai előadásodat . Sok hasznos gondolatot kaptam Tőled , és sok -sok mindenben…
  Wéber Kata előadása
 • Kedves Zsolt & Karolin! Nem ehhez a cikkhez tartozik a téma, de ha már ide írtatok, maradjon itt. A Kairos…
  Avail Trading Corp sztori
 • Helló Zoltán! Nagyon intelligens, és szimpatikus érzetem van... Mi nagyon beleugrottunk a Kairos-ba ( talán ismered ), és a családunknak…
  Avail Trading Corp sztori

Idézet

"A sikeres ember megkapja, amit akar.
A boldog ember örül annak, amit kap."

H. Jackson Brown

Reklám