szerda, 18 december 2013 07:38

Biztonság a tőzsdén

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

A kereskedés során számos akadály kerülhet az utunkba, ami megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a sikert.

Egyik ilyen a váratlan áramszünet, vagy az internetkapcsolatunk megszakadása. Ezek ellen viszont tudunk védekezni, és nem árt előre felkészülnünk az ilyen helyzetekre, hogy ne érjenek minket teljesen váratlanul.

Feszültség ingadozás, és áramszünet:

Bár jelenleg jónak mondható a szolgáltatások színvonala, de a rezsicsökkentés várhatóan meg fogja tenni a hatását ezen a piacon is. Ha egy befektető nem tud hasznot kivenni egy vállalkozásból, nem is fog feleslegesen pénzt beletenni. Karbantartás hiányában idővel majd óhatatlanul leromlanak a rendszer műszaki eszközei, készülhetünk az ellátás akadozására, vagy még rosszabb esetben tartós áramszünetekre is.

Ideig-óráig a számítógépünket védhetjük egy szünetmentes áramforrással. Ezek az eszközök teljesítményüktől függően képesek 5-60 perc időtartamra is energiával ellátni a számítógépünket. Rendszerint ez arra bőven elég, hogy elmentsük a munkánkat, és szabályosan leállíthassuk a gépet. Hordozható számítógépek esetén a beléjük épített, és jó állapotban lévő akkumulátor szintén áthidalja ezt a problémát. Egy áramszünetből eredő váratlan gépleállás során esetleg az operációs rendszerünk is összeomolhat, aminek a helyreállításához akár szakember segítségére is szükségünk lehet. A szünetmentes áramforrások remekül kiküszöbölik a feszültségingadozásokat, és a villamos hálózaton keresztül érkező túlfeszültség tüskéket is, amik elég gyakoriak villámlások idején. Komolyabb berendezések a számítógép hálózatunkat, vagy a hagyományos telefonvonalakat is képesek védeni. Ezeknek az eszközöknek viszonylag hosszú az élettartama, ritkán hibásodnak meg, viszont a bennük lévő akkumulátorokat 3-5 évente ajánlatos kicserélni.

Internet kapcsolat megszakadása:

Legfőbb kommunikációs csatornánk kiesése esetén nem tudunk a számítógépünkön keresztül kapcsolatba lépni a brókerünkkel. Nyitott pozícióinkat nem tudjuk felügyelni, kezelni. Szinte minden brókereknél van lehetőség telefonos megbízáson keresztül a pozíciónk lezáratására, de ennek sokszor külön díjja van. Egyszerűbb ha beszerzünk egy tartalék internet kapcsolatot. Ha telefonos (ADSL), vagy kábel TV-s (UPC, Digi, stb) kapcsolatunk van, akkor jó szolgálatot tehet egy tartalék mobil internet hozzáférés. De ezek többsége eddig csak drága előfizetésen, vagy drága készülékeken keresztül volt elérhető. A technikai fejlődés viszont itt is elhozta az olcsóbb készülék, és szolgáltatás árakat.

Én az alábbi lehetőséget használom jelenleg:

Androidot futtató okostelefonok, már pár tízezer forintért kaphatóak. Mobiltelefonra pedig már szinte mindenkinek szüksége van, tehát választhatunk olyat, ami erre a célra is megfelelő lesz. Egy nem túl drága, kártyafüggetlen, de egyszerre két különböző SIM kártya kezelésére is képes, androidos készüléket vásároltam. Egyik kártyahelyre betettem a régi, megszokott telefonszámomat tartalmazó SIM kártyát. Másik helyre pedig a mobilinternet kapcsolatra képes új kártyát. A telefon beállításaiban megadhatjuk, melyik kártyát, milyen kapcsolatokra használja a készülék. Ha tényleg csak biztonsági vésztartaléknak akarjuk használni ezt a szolgáltatást, akkor fölösleges drága előfizetésben gondolkoznunk. Már feltöltőkártyás rendszerben is lesz használható alternatíva. Jelenleg a Telenor kínál Praktikum+Net mini expressz csomagot, ami tartalmazza a SIM kártyát, 300 Ft (csak saját hálózaton belül felhasználható) lebeszélhetőséget, 10 MB adatforgalmat, és 180 nap rendelkezésre állást az aktiválástól számítva. A cikk írásakor az egészet 300 Ft-ért vettem, szinte ingyen volt. Ezt a csomagot keressük a hipermarketekben (Media Markt, Auchan, Tesco, stb), mert érdekes módon a Telenor üzletekben jóval drágábban szeretnék ránk sózni. A 10 MB-al még nem vagyunk kisegítve, ezt a beállítások közben, és a teszt üzemmódban is könnyű elhasználni. De ennek a szolgáltatónak jelenleg van egy remek akciója, a Klikk szolgáltatás. Ezzel ajándékba kapunk havonta 100MB forgalmi keretet 3 hónapon keresztül, a feltöltőkártyás szolgáltatásunkra is. A kártya aktiválását követően, az internetes felületen csak kapcsoljuk be ezt a szolgáltatást, vagy küldjük a Klikk szót SMS-ben a 1750-es számra. A havi 100MB már bőven elég akár alkalmankénti böngészésre is, ha nagyon sürgősen kell valami útközben. A 3. hónapot követően már 999 Ft lenne  szolgáltatás díja, de szerintem egyszerűen csak veszek egy újabb 300Ft-os csomagot, és kezdem a kört elölről. Hasonló akciója van a T-mobilnak is, de a 300Ft-os árral nem tud versenyezni.

Android platformon szintén használhatjuk a Metatradert, amivel be tudunk a brókerünkhöz jelentkezni, és kezelhetjük vele a számlánkat. Így már nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat.

Megjelent: 2387 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 10:02
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Néha igenis önzőnek kell lenni... mert nem lehet úgy élni, hogy senkit ne bánts meg, de közben mégis valóra váltsd az álmodat."

Gaál Viktor

Reklám