szerda, 18 december 2013 07:38

Biztonság a tőzsdén

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

A kereskedés során számos akadály kerülhet az utunkba, ami megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a sikert.

Egyik ilyen a váratlan áramszünet, vagy az internetkapcsolatunk megszakadása. Ezek ellen viszont tudunk védekezni, és nem árt előre felkészülnünk az ilyen helyzetekre, hogy ne érjenek minket teljesen váratlanul.

Feszültség ingadozás, és áramszünet:

Bár jelenleg jónak mondható a szolgáltatások színvonala, de a rezsicsökkentés várhatóan meg fogja tenni a hatását ezen a piacon is. Ha egy befektető nem tud hasznot kivenni egy vállalkozásból, nem is fog feleslegesen pénzt beletenni. Karbantartás hiányában idővel majd óhatatlanul leromlanak a rendszer műszaki eszközei, készülhetünk az ellátás akadozására, vagy még rosszabb esetben tartós áramszünetekre is.

Ideig-óráig a számítógépünket védhetjük egy szünetmentes áramforrással. Ezek az eszközök teljesítményüktől függően képesek 5-60 perc időtartamra is energiával ellátni a számítógépünket. Rendszerint ez arra bőven elég, hogy elmentsük a munkánkat, és szabályosan leállíthassuk a gépet. Hordozható számítógépek esetén a beléjük épített, és jó állapotban lévő akkumulátor szintén áthidalja ezt a problémát. Egy áramszünetből eredő váratlan gépleállás során esetleg az operációs rendszerünk is összeomolhat, aminek a helyreállításához akár szakember segítségére is szükségünk lehet. A szünetmentes áramforrások remekül kiküszöbölik a feszültségingadozásokat, és a villamos hálózaton keresztül érkező túlfeszültség tüskéket is, amik elég gyakoriak villámlások idején. Komolyabb berendezések a számítógép hálózatunkat, vagy a hagyományos telefonvonalakat is képesek védeni. Ezeknek az eszközöknek viszonylag hosszú az élettartama, ritkán hibásodnak meg, viszont a bennük lévő akkumulátorokat 3-5 évente ajánlatos kicserélni.

Internet kapcsolat megszakadása:

Legfőbb kommunikációs csatornánk kiesése esetén nem tudunk a számítógépünkön keresztül kapcsolatba lépni a brókerünkkel. Nyitott pozícióinkat nem tudjuk felügyelni, kezelni. Szinte minden brókereknél van lehetőség telefonos megbízáson keresztül a pozíciónk lezáratására, de ennek sokszor külön díjja van. Egyszerűbb ha beszerzünk egy tartalék internet kapcsolatot. Ha telefonos (ADSL), vagy kábel TV-s (UPC, Digi, stb) kapcsolatunk van, akkor jó szolgálatot tehet egy tartalék mobil internet hozzáférés. De ezek többsége eddig csak drága előfizetésen, vagy drága készülékeken keresztül volt elérhető. A technikai fejlődés viszont itt is elhozta az olcsóbb készülék, és szolgáltatás árakat.

Én az alábbi lehetőséget használom jelenleg:

Androidot futtató okostelefonok, már pár tízezer forintért kaphatóak. Mobiltelefonra pedig már szinte mindenkinek szüksége van, tehát választhatunk olyat, ami erre a célra is megfelelő lesz. Egy nem túl drága, kártyafüggetlen, de egyszerre két különböző SIM kártya kezelésére is képes, androidos készüléket vásároltam. Egyik kártyahelyre betettem a régi, megszokott telefonszámomat tartalmazó SIM kártyát. Másik helyre pedig a mobilinternet kapcsolatra képes új kártyát. A telefon beállításaiban megadhatjuk, melyik kártyát, milyen kapcsolatokra használja a készülék. Ha tényleg csak biztonsági vésztartaléknak akarjuk használni ezt a szolgáltatást, akkor fölösleges drága előfizetésben gondolkoznunk. Már feltöltőkártyás rendszerben is lesz használható alternatíva. Jelenleg a Telenor kínál Praktikum+Net mini expressz csomagot, ami tartalmazza a SIM kártyát, 300 Ft (csak saját hálózaton belül felhasználható) lebeszélhetőséget, 10 MB adatforgalmat, és 180 nap rendelkezésre állást az aktiválástól számítva. A cikk írásakor az egészet 300 Ft-ért vettem, szinte ingyen volt. Ezt a csomagot keressük a hipermarketekben (Media Markt, Auchan, Tesco, stb), mert érdekes módon a Telenor üzletekben jóval drágábban szeretnék ránk sózni. A 10 MB-al még nem vagyunk kisegítve, ezt a beállítások közben, és a teszt üzemmódban is könnyű elhasználni. De ennek a szolgáltatónak jelenleg van egy remek akciója, a Klikk szolgáltatás. Ezzel ajándékba kapunk havonta 100MB forgalmi keretet 3 hónapon keresztül, a feltöltőkártyás szolgáltatásunkra is. A kártya aktiválását követően, az internetes felületen csak kapcsoljuk be ezt a szolgáltatást, vagy küldjük a Klikk szót SMS-ben a 1750-es számra. A havi 100MB már bőven elég akár alkalmankénti böngészésre is, ha nagyon sürgősen kell valami útközben. A 3. hónapot követően már 999 Ft lenne  szolgáltatás díja, de szerintem egyszerűen csak veszek egy újabb 300Ft-os csomagot, és kezdem a kört elölről. Hasonló akciója van a T-mobilnak is, de a 300Ft-os árral nem tud versenyezni.

Android platformon szintén használhatjuk a Metatradert, amivel be tudunk a brókerünkhöz jelentkezni, és kezelhetjük vele a számlánkat. Így már nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat.

Megjelent: 2365 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 10:02
Dankó Zoltán

2008-óta foglalkozom tőzsde és forex kereskedéssel. Tapasztalataim megosztásával igyekszem segíteni mások fejlődésést. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, írj egy üzenetet és 1 óra INGYENES konzultációt biztosítok a számodra. Ha szeretnél más kereskedőkkel is megismerkedni, legyél klubtag!

Új hozzászólás

 

Hozzászólások

Idézet

"Ha csak azt tesszük, ami nem esik nehezünkre, soha nem leszünk sikeresek. Abból tudhatjuk, hogy jó úton vagyunk a sikeres élet felé, ha az út, amelyen járunk meredeken felfelé halad."

Gary Chapman

Reklám