A DAX index az egyik legolcsóbb, és a legjobban mozgó instumentum. A délelőtti és a kora délutáni időszakban, az amerikai piacnyitásig, sokszor ad napon belüli daytrade kereskedési lehetőségeket.

A blog egyik célja, hogy segítsem a kereskedéssel foglakozókat azáltal, hogy időnként bemutatom a saját kereskedéseimet. A tapasztalataim és az ötleteim talán segíthetnek másoknak, hogy jobbá tegyék a saját módszerüket. Persze nem árulok el minden szakmai titkot! Ne várjatok pontos kereskedési szabályrendszert! Azt úgysem tudnám ilyen röviden leírni, hogy pontosan mikor mit csinálok, és miért! A cikkek inkább a szerintem helyesnek vélt piaci személetmódra, és az általam alkalmazott alpvető elvekre fognak fókuszálni, amihez csatolom a kereskedéseket ábrázoló képeket.

Miért DAX daytrade long?

Minden kereskedésem mögött van egy elképzelés, egy kereskedési terv. Nem véletlenszerűen nyitok pozíciókat, a vak szerencsében bízva, hogy talán majd az egyikkel nagyot fogok nyerni. Mindig van egy elképzelésem arra vonatkozóan, hogy mi az a mozgás, ami még „reális” lehet a piactól. Nehéz ezt elmondani, de olyan sokat néztem már a chartokat, hogy nekem már nem tűnik teljesen véletlenszerűnek az árfolyamok alakulása. Szerintem van benne szabályosság és ismétlődés, ezeket pedig már képes vagyok időben felismerni.

Fontos, hogy mi az előzmény! Mit csinált a piac előző nap, vagy pár órával korábban? A kereskedők többsége jellemzően a fordulás lehetőségét keresi, ezzel szemben én általában a folytatódásra utaló jeleket keresem. A trendek rendszerint tovább tartanak, mint az elsőre gondolnánk!

DAX daytrade

Nagyobb idősíkon megnézve látszik, hogy a DAX index mozgása, pénteken (07.05.) még egész nap erőteljesen emelkedő volt. Ezzel szeben alakult ki a hajnali, reggeli korrekció. Viszont ez nem volt képes az irányát megfordítani, a trend továbbra is emelkedő maradt! Long trendben pedig úgy van nagyobb esélyem, ha daytrade kereskedéssel is a long belépési lehetőségeket keresem.

Miért ott léptem be?

Én hullámokban gondolkozom. Úgy képzelem el az instrumentum mozgását, hogy azt a különböző idősíkokon futó, egymásba fonódó, pénzáramlási hullámok alakítják. A különböző idősíkon gondolkozó, állandóan egymásnak feszülő vevők és eladók, a legkülönfélébb árfolyammintákat képesek létrehozni. Mégis, ha van egy határozott iránya a piacnak, akkor az alacson kockázatú belépési pontok a fő mozgásiránnyal ellentétesen kialakuló korrekciókban alakulnak ki, ahol a kereskedők jelentős része egyszerűen hibázik. Rosszul mérik fel az erőviszonyokat és az irányt!

Ez a kereskedés is egy ilyen visszahúzódást követően indult. Nem foglalkozom azzal, hogy nem a legjobb helyen tudok belépni! Nekem elég, hogy relatív alacsony a kockázat, és a trend megújulásával van esélyem nagyobb távolságra eljutni a daytrade kereskedés során, mint a kezdeti kockázat. Ha a trend továbbmegy, akkor csak meg kell tartanom a kedvező irányban haladó pozíciót, és figyelni ahogy egyre nő a lebegő profit. A trendkövető gondolkdásom eredménye, hogy jó a hozam-kockázat arányom.

Mivel igyekszem kitörési pontokat keresni, ezért a belépést követően, rendszerint gyorsan el is szokott indulni a várt mozgás. Ha ez mégsem következik be 20-40 percen belül, akkor valamit elnéztem, vagy a piac mégsem azt csinálja, amire én számítottam. Ilyenkor agresszív stopkezeléssel, vagy időstoppal lépek ki a pozícióból. Viszont ha minden a tervek szerint alakul, akkor akár órákig is tarthat a számomra kedvező irányú mozgás.

Hol lépek ki?

Különböző módszerekkel vizsgálom a folyamat sebességét és a mozgás erősségét. Ha úgy tapasztalom hogy a mozgás elbizonytalanodik, vagy esetleg megfordul, akkor le szoktam lezárni a pozíció egy részét, vagy akár az egészet is. Más esetekben pedig a követő stop vesz ki.

Ha szeretnél klubtagoknak szóló cikkeket is olvasni, de még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!