Folytatjuk a három hete megkezdett “produktív kereskedő” címszó alatt létrehozott mini-sorozatunkat.

Eddig a Sierra Chart platform egyszerű beállításokkal elérhető előnyeit tárgyaltuk és röviden bemutattuk az ATG-TradeRunner pozíció-méretező és menedzselő alkalmazásunkat. Most pénteken pedig egyenesen segédeszközök, szignálok házi-programozása és az elkészült stratégia villámgyors kiértékelése lesz napirenden.

Biztos olvastatok már valahol cikket valami tuti indikátor állásról, hogy az milyen jól működik. Tényleg jól? Mit jelent, hogy jól? Milyen kontextus körülmények között? És ha már itt tartunk, rá mernéd vakon bízni magad? Mindez nehéznek és komplexnek hangzik.

A programozás, robot készítés, kísérletezés márpedig lehet egyszerű munka! És milyen szép kihívás! A setupot, amit vizuálisan meglátunk, találjuk meg kifejezni számokban, konkrét feltételekben, paraméterekben. Nincs helye félrebeszélésnek, hogy “ez a helyzet nem tetszik / tetszik” – a szubjektív véleményeket nem értékeli a számítógép! Ő azt kérdezi, mi a paraméter, amitől jó, vagy rossz? Feketén-fehéren matekosan.

Rengeteg jó vizuális látással megáldott kereskedő hajlik az automata rendszerek és az azokban rejlő lehetőségek kihasználására, ámde nem ismerik a programozás fortélyait. Milyen eszközök tennék számukra reálissá a megálmodott rendszerük automatikus változatának megalkotását? Egy programozó? Az sok ezer dollár kockázat lehet…

Mi van, ha azt mondjuk, nem kell programozó, csak amikor már biztosra mehetünk a siker tekintetében? Mert van egy laborunk, ahol magunk felépítjük a rendszer élethű makettjét, a bizonyíthatóan sikeres specifikációt.

A Sierra Chart grafikonrajzoló és kereskedő szoftver fejlesztői mertek nagyot álmodni és létrehozták azt, ami bárki számára elérhetővé teszi a rendszer programozást és visszatesztelést. Ez a táblázatkezelő vagy angol nevén Spreadsheet. Ebben egyszerű, csökkentett funkció készlettel tudunk programokat írni. Mintha egy Excel táblázattal bánnánk.

Saját élményemet osztom meg, hogy miként is jött nekem szembe ez a lehetőség. Néhány hét manuális munkával elkészítettem egy 180 kereskedési helyzetből álló historikus tesztet és kiértékelést. Ekkoriban beszéltünk Cimballival és meghökkentem, amikor 30000-es adat szettek begyűjtésével és feldolgozásával foglalkozott. Hát nem manuálisan…

Teljesen új távlatok nyíltak meg előttem. Létezhet az a bizonyosság, ami után egy rendszert nyugodtan használok, bármi duplagondol nélkül. De ki az aki rááldoz hónapokat ezernyi minta manuális begyűjtésére amiből kiderül, hogy a szignálja semmit nem ér és kezdheti elölről a fejlesztést? Ki tudja eldönteni egy szignáljáról, hogy arra érdemes-e historikus tesztet futtatni és elemezni, vagy egyáltalán foglalkozni a stratégia-ötlettel? Érdemes-e rá időt fordítani, vagy először inkább javítani kell a szignálon? Vagy lesz, ami lesz, sok pénzért próbáljuk meg kódoltatni és kockáztassuk meg, hogy még hónapok múlva sem fog úgy működni ahogyan azt szeretnénk?

Péntek este megbeszéljük, hogy miként lehet ezekre a kérdésekre néhány másodperc alatt válaszunk. Megmutatjuk, hogy miért reális elvárás minimális energia, idő és pénz ráfordítással az otthonunk nyugalmában, a saját munkaállomásunkon végigvinni a folyamatot az ötlettől a megvalósításig.

Az előadás felvételének megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!