A Metatrader az egyik legelterjedtebb kereskedési platform, számos olyan funkciót tartalmaz, amit csak hosszas keresgélés után találnánk meg magunktól.

Ezeket a tippeket és trükköket próbálom meg összefoglalni ebben a cikkben.

Telepítés

Ha letöltöttük az install filet, indítsuk el, majd fogadjuk el a felhasználói licenc feltételeket. Tapasztalatom szerint jobb, ha nem a felajánlott elérési útvonalra (C:\ProgramFiles\…) telepítjük a programot. Ezzel később elkerülhetőek a windows hozzáférési jogosultságokból eredő problémák. Telepítsük csak simán a C:\Metatrader4 könyvtárba. A program akár telepítés nélkül is használható, nem készít létfontosságú bejegyzéseket a windows regisztrációs adatbázisába. Ez azért hasznos, mert így tetszés szerint átmásolhatjuk másik könyvtárba, vagy meghajtóra, onnan is hibátlanul fog futni. Egy biztonsági másolat készítésével, majd későbbi visszaállítással bármikor újra működőképessé varázsolható az esetlegesen sérülő alakalmazás. Így akár több példányt készíthetünk a Metatraderünkről, amik külön-külön is futtathatóak lesznek. Akinek több monitor is van a számítógépéhez csatlakoztatva, annak ez szintén hasznos lehet. Telepíthetjük, vagy másolhatjuk akár külső hordozható meghajtóra is (pendrive), így azt mindig magunknál tarthatjuk, bármikor csatlakoztathatjuk egy kéznél lévő számítógéphez, és már kereskedhetünk is.

Alapbeállítások

A telepítés utáni gyári beállítások némi módosításra szorulnak. Menjünk a felső menü Eszközök/ Beállítások (Ctrl+O) pontjára. A felnyíló ablakban keressük meg a Chartok fület, ezen belül pedig legalul a Max oszlop a múltban, és Max oszlop a chartban értékeket. Előbbit állítsuk 50.000, utóbbit 10.000 értékre. Ezzel azt érjük el, hogy nem lesz túlságosan sok gyertya betöltve, így kevesebb helyet, és erőforrást is fognak ezek az adatok foglalni. Ha túl sok, vagy rosszul megírt indikátort használnánk, és ezt túl sok gyertyára visszamenőleg kellene a programnak számolnia, több nyitott chart esetén akár extrém belassulásokat is tapasztalhatnánk a működés során.

Az Objektumok fül alatt szoktam még a Mágneses érzékenységet 0 pixelre állítani. Így nem akarnak majd a vonalak mindenáron a legközelebbi gyertya kanócának a végéhez ugrálni.

Múltbéli gyertyaadatok letöltése

Ha használunk indikátorokat, akkor azok helyes működéséhez megfelelő számú múltbéli gyertyaadatra is szükségünk van. Minden új telepítés esetén célszerű kézzel visszatekerni a chartokat, és letölteni a gyertyaadatokat a saját brókerünk szerveréről. A kereskedni kívánt instrumentumot megnyitva minden idősíkon (M1, M5, H1, stb..) a PageUp billentyű folyamatos nyomva tartásával visszatekerünk a múltba, ameddig csak lehetséges. Figyeljünk rá, hogy közben a Chartok/ Auto Scroll kikapcsolt állapotban legyen! Ellenkező esetben minden új árelmozdulásra a képernyő visszaugrik a legutolsó gyertyára! Aki stratégiát, vagy Expert advisort szeretne múltbéli adatokon tesztelni, annak a fentebb már leírt helyen a múltbéli gyertyák számát maximális értékre (2147483647) kell állítania, vagy más forrásból kell több évre visszamenő adatokat beszereznie. Semmiképpen nem ajánlom az Eszközök/ Múltbéli adatok (F2) használatát! Ugyanis a Metaquotes szerveréről letölthető gyertyaadatok minősége csapnivalóan rossz. Tele vannak a chartok hibával, hiánnyal. Ha így töltesz le gyertyaadatokat, akkor a chartot csak úgy lehet helyreállítani, ha kézzel törlöd a megfelelő adatfileokat a Metatrader4 könyvtáron belül. A gyertyaadatok a C:\Metartader4\history\Sajátbrókered-szerver\instrumentumtickeridősík.hst állományokban vannak tárolva. Jó minőségű adatok beszerzéséhez ajánlom a Radu blogján található leírás tanulmányozását.

Több bróker elérése egy Metatraderből

Pályafutása alatt szinte minden kereskedő kipróbál néhány brókert. Ha a különböző brókereknél lévő számláidat egyetlen Metatrader használatával szeretnéd elérni, akkor elég csak a bróker szerver fileokat átmásolnod. Ezeket a C:\Metatrader4\config könyvtárban találod srv kiterjesztésekkel. Ha nem rendelkezel a szükséges fileokkal, de ismered a brókered szerverének ip címét, akkor a File/ Login ablakon keresztül jelentkezz be a számlaszám/ jelszó/ ip cím megadásával, és a Metatrader létre fogja ezt a filet hozni. A szervereik ip címet sok bróker közzéteszi a saját weboldalán, csak keresgélni kell.

Végtelenbe tartó vonalak lerövidítése

Alapértelmezetten a trendvonalak a kezdőpontból a végtelenbe tartanak. Ezt kikapcsolhatjuk, ha a trendvonal felrajzolása után egér kettős kattintással kijelöljük azt. Majd a rajta lévő pöttyre kattintunk jobb egérgombbal, és a felnyíló ablakban a Trendline tulajdonságok… lehetőséget választjuk. A változók fül alatt vegyük ki a pipát a Sugár felirat elől. Ezek után már szakaszként tudjuk a vonalakat rajzolni.

Több indikátor egy ablakban

Én is használok többféle indikátort, amiket helyhiány miatt gyakran közös ablakban helyezek el a következő módon. Az első indikátort, ami alulra fog kerülni, egyszerűen egy kettős kattintással felteszem a chartra (pl. MACD) a Navigátor ablakból. Ezután a Navigátor ablakban egyszer kattintok a második indikátorra, ezzel kijelölöm. Majd az egérrel megfogom, és áthúzom abba az ablakba, ahová helyezni szeretném, ott pedig elengedem. Célszerű olyan indikátorokat összecsoportosítani ilyen módon, amiknek fix végállásaik vannak (Stochastic, RSI, WPR). Tulajdonságaiknál az Általános fülön beállítani ezeket a Rögzített min-max értékeket, így a középvonaluk is egy helyre fog esni. Nem célszerű viszont halmozni a külön indikátorokat, mert jelzéseik eltérőek lehetnek, és végül akár teljes döntésképtelenséget is eredményezhetnek a megerősítés helyett.

Ár kiíratása a Fibonacci szinteken

A fibonacci szinteken gyárilag csak a %-os értéket látjuk (23.6, 38.2, 61.8, stb…) Ha az árat is szeretnénk mellette megjeleníteni, akkor rajzoljunk egy fibonacci szintet a chartra. Kattintsunk kétszer a vonalára, és jelöljük ki ezt az objektumot. Ha aktív a kijelölés, akkor az egér jobb gombjával kattintsunk a vonalon lévő kis körre. A felnyíló ablakból válasszuk ki a Fibo tulajdonságok… sort. Megjelenik a Fibo ablak, amiben látunk egy Szint, és egy Leírás oszlopot. Kattintsunk kétszer a leírás oszlopban lévő cellára, és írjuk bele néhány szóköz eltolással a %$ jeleket. Ezt ismételjük meg mindegyik cellánál, ahol az árat is szeretnénk látni a későbbiekben. Ezek után már minden új fibonacci szint rajzolásnál meg fognak jelenni az ár értékek is.

Idősík váltás egér nélkül

Üsd le az Enter billentyűt, majd gépeld be a kívánt idősík jelét. Ezek a következők: M1 – 1 perc, M5 – 5 perc, M15 – 15 perc, M30 – 30 perc, H1 – 1 óra, H4 – 4 óra, D1 – Npapos, W1 – hetes, MN – hónapos. Üss újra egy Entert, és a chart a kívánt felbontásra vált.

Távolság mérése egérrel

Számolgatás helyett az ár által megtett távolságot az egér segítségével is lemérhetjük. Nyomjuk meg az egér középső gombját, erre aktivizálódik a hajszálkereszt. Húzzuk a kiindulási ponthoz, majd nyomjuk le az gér bal gombját, tartsuk is nyomva, azután húzzuk a kívánt helyre. Az egérmutató mellett megjelenő X/Y érték a következőt jelenti. X a kiindulástól számított gyertyák darabszáma, míg Y a pontokban mért távolság. Tehát egy 5/326 érték azt jelenti, hogy 5 gyertya alatt az ár 326 pontot, azaz 32,6 pipet tett meg (5 digites bróker esetén).

Használj saját sablont

A chart, és a használt indikátorok beállításait, elrendezéseit, színeit, és a chartra felrajzolt objektumaidat elmentheted egy sablonban. Kattints bárhol a chart üres területén az egered jobb gombjával. A felnyíló ablak Sablon-> Minta mentése… menüponttal tetszőleges névvel elmentheted ezeket a beállításokat. Ez a sablon ezután már bármelyik chartra felhelyezhető ugyanezzel a módszerrel Sablon-> sablon neve kiválasztásával. Ha a sablonodnak a default nevet adod, akkor automatikusan ezzel fognak az új chartok megnyílni.

Egyéni indikátorok, scriptek, és Expert advisorok telepítése

A Metatrader4 kereskedést támogató algoritmusainak száma, és kivitele elég szegényes. Külső programok segítségével sokat javíthatunk a kereskedő programunk használhatóságán. Ezek lehetnek egyedi indikátorok, amik a C:\Metatrader4\experts\Indicators\ könytárban találhatóak. Ide egyszerűen bemásolhatunk újabb indikátorokat, amik lehetnek MQ4, vagy EX4 kiterjesztésűek. Az MQ4 a szerkeszthető forráskód, az EX4 a futtaható kód formátuma. Az MT4 indításkor minden MQ4-et lefordít EX4-re ha még nincs ilyen állomány, ezzel nem kell külön bajlódnunk.

A scriptek olyan kis programok, amik elindítás után csak egyszer futnak le. Számos dolgot gyorsíthatunk, automatizálhatunk velük. Én a pozíció nyitásokat, zárásokat, és részzárásokat végzem a segítségükkel. Rendelhetőek hozzájuk billentyűzet kombinációk, így gyorsítva és kényelmesebbé téve a Metatrader4 használatát. A scriptek a C:\Metatrader4\experts\scripts\ könyvtárban találhatóak.

Expert advisorok folyamatosan működő, ciklikusan futó programok. Bármilyen programozási feladat megvalósítható a segítségükkel. Ezek a programok a C:\Metatrader4\experts\ könyvtárban találhatóak.

Figyelem! A 600-as verziótól kezdődően módosult ezen fileok helye a programon belül.

Múltbéli tranzakciók megjelenítése a charton

Lezárt kötéseinket a Terminál ablak Számlatörténet füle alatt találjuk. Ha elemezni kívánjuk utólag a kereskedésünket, akkor csak válasszuk ki a kívánt tranzakciót a listából, fogjuk meg az egérrel, húzzuk át a chartra, és ott engedjük el. A nyitás és zárás helyét egy-egy nyilacskával fogja jelölni a program. A long pozíciókat kék, short pozíciókat pedig piros nyíllal különbözteti meg. Túl sok pozíciót nehéz lenne egyenként áthúzgálni, erre találták ki a Statement to Chart scriptet. Ez a már elmentett számlatörténetből rajzolja vissza a kereskedéseinket a grafikonra.

Visszafordított (decompile) EX4 fileok szerkesztése

Az 500-as programverziótól kezdődően a Metatrader már nem támogatja a visszafejtett forrásfileok újbóli szerkesztését. Ezzel is támogatják a program törések, lopások visszaszorítását. Ezért célszerű egy régebbi verziójú Metatrader4 programot is tartani, arra az esetre, ha valamiért mégis bele kellene nyúlni ezekbe az MQ4 fileokba.

Leggyakrabban használt billentyűk, és funkcióik

 • Backspace – Utolsó rajzolt objektum törlése.
 • End – A képernyő a chart végére ugrik.
 • Home – A képernyő a chart legelejére ugrik.
 • PageUp – Gyors visszatekerés az időben.
 • PageDown – Gyors előretekerés az időben.
 • Balra nyíl vagy fölfelé nyíl – Chart visszatekerése
 • Jobbra nyíl, vagy lefelé nyíl – Chart előretekerése.
 • – és + gombok – A chart nézet kicsinyítése és nagyítása.
 • Delete – A kijelölt objektumok törlése a chartról.
 • F4 – Metaeditor megnyitása.
 • F6 – Stratégia teszter megnyitása.
 • F7 – Charton lévő Expert advisor tulajdonság ablakának a megnyitása.
 • F8 – Aktuális chart tulajdonságainak beállítása.
 • F9 – Megbízás ablak megnyitása.
 • F11 – Teljes képernyős nézetre váltás, csak a chart, és az indikátorok.
 • F12 – Gyertyák léptetése egysesével. Vizuális tesztelésnél hasznos.

Végezetül nézd meg a Metatrader4 beállításáról készült videómat!

Az előadás felvételének megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!