A kisbefektetők jelentős része, rövid időn belül elveszíti a tőkéjét a piacon. Ez tény! A többségük egyszerűen nem érti a piacot, és eleve hibásan gondolkodik róla.

Szóval ha nem akarsz közéjük tartozni, akkor csak nyisd ki a szemed, és azt kereskedd amit valóban látsz, ne pedig azt, amit látni szeretnél! Miből ered a vesztesek hibás gondolkodásmódja? Elsősorban abból, hogy ők úgy hiszik, okosabbak a többieknél, és előbb kitalálják, hogy merre fog majd menni a piac. Nem a szemmel is jól látható mozgásirányt követik, hanem azt próbálják meg kitalálni, hogy ez a mozgás hol fog majd megfordulni. Abban bíznak, hogy ők fognak legelőször, a legjobb helyen beszállni az ellenkező irányba, ha már a korábbi mozgásról lemaradtak. Ők szinte mindig a fordulást várják a folytatódás helyett.

Másodsorban abból, hogy nem képesek belátni, ha nincs igazuk. Foggal-körömmel ragaszkodnak a pozíciójukhoz, szinte összenőnek vele, ahelyett, hogy kisebb veszteséggel elengednék. Legtöbben még le is átlagolják a kezdeti pozíciót egy-egy újabb tétellel, javítva ezzel a teljes bekerülési árat. Az egójuk nem engedi meg nekik a tévedés lehetőségét.

Megfelelő útmutatás nélkül, évek telhetnek el a tanulási fázisban, amíg ezekre a hibáikra ráébrednek a kezdő kereskedők. De nézzük meg milyen sokan is alkotják ezt a birkanyájat, amit a brókerek, és a nagy spekulánsok rendszeresen megnyírnak.

Számos brókercég, és közösségi kereskedési felület publikál már adatokat a pozicionáltságokról. Ezekből kiolvasható, hogy az ügyfélállomány mekkora része gondolkodik long, vagy short irányban. Ilyen például az Oanda, vagy a  Myfxbook statisztikája.

Itt egy jó példa, mennyire rosszul látja a többség a piaci folyamatokat. A GBP/USD páron magasabb, és alacsonyabb idősíkokon is egyaránt long trend uralkodik. Tegnap produkált egy gyönyörű kitörést, amit a mai nap is folytatni tudott, megtámogatva a Manufacturing PMI hírrel.

GBP/USD

Mindezek ellenére a spekulánsok több mint 70%-a short pozíciókban ül. Minden bizonnyal kimaradhattak a dinamikus emelkedésből, és most azt várják, hogy valamennyire essen végre vissza az ár. Ahelyett, hogy a teljesen egyértelmű emelkedés folytatódását várnák. Hihetetlen!

Előbb-utóbb egyeseknek biztos igaza is lesz, ha bírják tőkével és idegekkel. De a piaci mozgásdinamika folyamatosan ellenük dolgozik. Trendben épülnek az egyre jobb helyekre kerülő támaszok, ahonnan ismét lendületet tud venni a mozgás. A kialakuló korrekciók pedig erőtlenek ahhoz, hogy jelentősebb ellenirányú mozgásrendszer épülhessen fel.

Higgy a szemednek! Fogadd el a trendet egy olyan létező folyamatnak, ami fennáll mindaddig, míg ennek ellenkezőjéről nem küld a piac egyértelmű jelzéseket. Emelkedés van, ha az aljak monoton emelkednek, és esés, ha monoton csökkennek. Hidd el, nem kell ahhoz a csúcsokon beszállnod, hogy sok pénzt kereshess a tőzsdén!

Nézd meg a trendek felépüléséről szóló előadást, amit Kovács J. Tamás tartott a klubtagoknak! Jó szórakozást!

Az előadás felvételének megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!