Sok jó írás kering az interneten egy kereskedő fejlődésének útjáról. Talán ez az egyik legjobb.

Nem szoktam mások írásait átvenni, de ezeket érdemes több helyen is megőrizni az utókornak, hogy mementóként szolgálhassanak azok számára, aki erre a szakmára adják a fejüket. Az írás egy ismeretlen szerzőtől származik, amit Szarvasvadász fordított pár évvel ezelőtt, és Trógerbróker publikált egy blogon.

1. fázis – Öntudatlan nem hozzáértés – avagy a “buták bátorsága”

Mindenki így kezdi, amikor belevág a kereskedésbe. Tudod, hogy ez egy jó pénzkereseti lehetőség, mert sokat hallottál már róla és olyanokról, akik milliókat kerestek vele. Sajnos ez is éppen olyan, mint amikor először szeretnénk autót vezetni és azt gondoljuk, hogy ez milyen egyszerű – mitől is lenne nehéz? Az ár felfelé vagy lefelé mozog – mi ebben a nagy titok – vágjunk bele! Éppen úgy, mint amikor először ülünk a kormánykerék mögé, igen hamar rájövünk, hogy fogalmunk sincs, hogyan is kell ezt csinálni. Sokat tradelünk és sokat kockáztatunk.

Amikor pozíciót nyitsz, ellened fordul az árfolyam, ekkor fordítasz, de az árfolyam újra és újra ellened fordul. Lehetnek kezdeti sikereid, de az még rosszabb – azt sugallja, hogy a kereskedés tényleg egyszerű és elkezdesz többet kockáztatni. Megpróbálod visszahozni a veszteségeket egyre többet kockáztatva, amely néha sikerül, többször nem és újabb sebeket szerzel. Ekkor világosodik meg számodra, hogy nem értesz a kereskedéshez. Ez a szakasz egy-két hétig tart, de a piac pörög és hamar átlépsz a második fázisba.

2. fázis – Tudatos nem hozzáértés – avagy már tudom, mit nem tudok

Ebben a fázisban tudatosul benned, hogy a kereskedéshez több munkára van szükség, pár dolgot ehhez előbb ki kell találnod. Felfogtad, hogy nem értesz a kereskedéshez – nincs meg a tudás vagy a képesség a rendszeres profitszerzéshez. Elkezdesz kereskedési rendszerekre és különféle könyvekre vadászni, weboldalakat bújsz és keresed a szent Grált. Ebben a szakaszban egyik módszerről a másikra ugrabugrálsz napról napra, hétről hétre és egyiknél sem horgonyzol le elég ideig ahhoz, hogy ténylegesen megtudd, működik-e. Amint egy új indikátorra bukkansz, úgy érzed, hogy ez lesz az, ami meghozza az áhított eredményt.

Ebben a szakaszban próbálgatod a különféle Metatrader-re írt automatizált kereskedő szoftvereket, variálod a mozgó átlagokat, fibo, támasz, ellenállás vonalakat, divergenciát, DMI, ADX és száz egyéb dolgot annak reményében, hogy a “varázslatos szisztéma” épp most áll össze. Csúcsokra és aljakra vadászol, az indikátoraiddal megpróbálod elcsípni azt a pillanatot, amikor fordul az árfolyam potenciális bukó pozikat nyitogatva és még újabbakat ráadva, mert annyira biztos vagy benne, hogy igazad van. Chatelsz és látod mások nyerőit és tudni akarod, hogy csinálják – millió kérdést teszel fel, némelyik annyira bárgyú, hogy utólag már kicsit szégyelled is magad. Egyszer csak eljön a pont, amikor úgy gondolod, hogy akik a sorozatos nyerőikről írnak hazudnak – nem nyerhetnek annyit, mert te már tanultál, és az eddigiek alapján te nem tudsz annyit keresni, biztosan hantáznak.

De ott vannak mindennap és az accountjuk gyarapszik, a tiéd meg nem. Olyan vagy mint egy tini – a profitot termelő traderek ingyen tanácsokkal látnak el de butuska vagy és azt hiszed, te jobban tudod – nem figyelsz rájuk és „agyontradeled” magad és a számlád, pedig mondják neked, hogy ez őrültség – de te jobban tudod. Megfontolod mások pozitippjeit de az sem megy valahogy. Előfizetsz valahol mások szignáljaira – de nálad valahogy azok sem működnek. Ismerősek azok a hírlevelek, amelyek több száz pipes garantált profitot ígérő indikátorok tömkelegét küldik napról napra a levelesládádba? A feladó melyik fázisnál tarthat? Talán belebotlasz valamelyik “guruba” is a chaten/fórumon, aki megígéri neked, hogy tradert farag belőled (természetesen pénzért). Függetlenül attól, hogy a guru jó-e vagy sem, nem nyerhetsz, mert a képernyő előtt töltött órákat nem lehet megspórolni és te szentül hiszed, hogy jobban tudod.

Ez a fázis egy örökkévalóságig tarthat – traderek tapasztalatai alapján 1-3 évig. Ez az az időszak, amikor végül sokan fel is adják. A kezdő traderek 60%-a az első három hónap után feladja – és ez jó, gondolj bele – ha ez olyan könnyű lenne, mindnyájan milliomosok lennénk. A következő 20% egy évig bírja növekvő kockázatokat vállalva, amely végül garantáltan elfüstöli a számlájukat. Ami meglepő, hogy a maradék 20% mind kb. 3 évig csinálja – abban a hitben, hogy most már jó úszók – de három év után csak ezek 5-10%-a csinálja tovább és csinál konzisztens profitot. Szóval három év után ne gondold, hogy onnantól ez már csak könnyű séta. Sokan vitatják ezeket a számokat – bár vicces, hogy egyikük sem kereskedik három évnél régebben – érdemes valahol olyanokat megkérdezni, akik 5 éve vagy régebben kereskednek arról, hogy mennyi ideig tart profi traderré válni.

Biztosan lesznek a fenti számoktól eltérő kivételek, de személyesen még nem találkoztam ilyennel. Végül eljön az idő, amikor ez a szakasz is lezárul. Valószínű, hogy több idődbe és pénzedbe került, mint amit valaha gondoltál volna, elfüstöltél 2 vagy 3 éles számlát és közben fel is adtad az egészet egy párszor, de mostanra már a véredben van. Egy napon – egyik pillanatról a másikra belépsz a harmadik fázisba.

3. fázis – A heuréka pillanat – avagy “megértettem”

A második fázis vége felé kezdesz rájönni, hogy nem a kereskedési rendszereden múlik a siker. Rájössz, hogy egy egyszerű mozgóátlag is megteszi profittermelő sikeres rendszernek, ha megfelelő hozzáállást és money managementet alkalmazol. Elolvasol pár könyvet a kereskedés lélektanáról, felismered az ott lefestett karaktereket, és végül eljön a “megértettem” pillanat. Ez a pillanat az agyadat egy másik üzemmódra kapcsolja. Hirtelen megérted, hogy sem te sem más nem tudja előre pontosan megmondani, mi fog történni a piacon a következő 10 másodpercben vagy akár 20 percben. Emiatt elkezded nem figyelni, ki mit mond vagy gondol – ez a hír vagy esemény milyen hatással lehet a piacra.

Egyedi traderré válsz, aki csak a saját kereskedési módszerét követi. Egyetlen rendszert használsz csak, amely teljes mértékben hozzáidomul a személyiségedhez, kezded jól érezni magad és előre meghatározott kockázatot vállalsz csak. Minden olyan tradbe bátran belevágsz, amikor jó nyerővel kecsegtető pozinyitási lehetőséget lát az “éles” szemed. Amikor a trade nem jön be, nem törsz le és nem vagy mérges, mert tudod, hogy nem tudhattad előre pontosan, merre megy majd a piac így ez nem a te hibád – amikor rájössz, hogy ez a pozíció bizony rossz lesz, lezárod. A következő vagy az azután következő trade nagyobb eséllyel jó lesz, mert tudod, hogy a rendszered működik.

Az elért eredményeket már nem követed traderől tradre, a heti összesített eredményre figyelsz, mert tudod, hogy nem egy-két rossz traden múlik a módszered sikere. Egy pillanat alatt megértetted, hogy a sikeres kereskedés lényege – a módszered következetes alkalmazása és az általa diktált potenciális pozíciók megnyitása iránti eltökéltség függetlenül attól, amit a trade valószínűségéről gondolsz. Az Elliott hullámelmélet árnyaltabbá teszi ezt az állítást (de nem cáfolja), a dokumentum lényegi mondanivalóján nem változtat ez az általánosan nem elfogadott és használt módszertan. Tanulsz a helyes money managementről és tőkeáttétről – a kockázatról – ez alkalommal már nyitott vagy rá és eszedbe jutnak azok, akik egy-két éve ugyanezt mondogatták neked. Akkor még nem voltál rá készen, most már igen. A “megértettem” pillanat akkor jön el, amikor igazán elfogadod, hogy nem tudod előre megjósolni, merre megy a piac.

4. fázis – Tudatos hozzáértés

Akkor nyitsz pozíciót, amikor a módszered szerint nyitni kell. Éppolyan könnyedén realizálod a bukókat, amilyen könnyedén a nyerőket. Kifuttatod a nyerőket a kockázatokat teljes mértékben elfogadva tudván, hogy a rendszered több profitot csinál, mint amennyi veszteséget, amikor pedig bukó pozid van, kis veszteséggel gyorsan lezárod. Ebben az időszakban a legtöbb pozíciód nullában zárod – nap napot követ és lesznek hetek, amikor 100 pipeket csinálsz és lesznek olyanok, amikor ugyanennyiket buksz – tehát összességében nem veszítesz pénzt. Most már magabiztosan tudod, hogy alapvetően jó pozíciókat nyitsz és a fórumokon is respektálni kezdenek téged.

Még mindig van mit csiszolnod és ki kell értékelned a tradjeidet, de napról napra nő a profitod, a bukók pedig egyre csökkennek. A napod egy 20 pontos nyerővel indul, aztán csinálsz egy 35 pipes bukót és még sincs rossz érzésed attól, hogy visszaadtad a nyerődet mert már tudod, hogy vissza fogod szerezni. Elkezdesz folyamatosan profitot termelni, 25 pontot az első héten, 50-et a következőn és így tovább. Ez kb. 6 hónapig tart.

5. fázis – Öntudatlan hozzáértés

Beindult a biznisz – akárcsak az autóvezetésnél, beülsz a volán mögé és csak mész – rutinosan tradelsz, ösztönösen. Automatikusan teszed a dolgod. Csak az igazán nagy potenciállal bíró tradekre figyelsz és már nem érdekelnek az 1-2 pipes tradek. Látod a “gyerünk dodo gyerünk” –et kiabáló kezdő tradereket a fórumon, mintha a nagydíjért hajtanának a lóversenyen – a pár évvel ezelőtti önmagad látod viszont. Mostanra megtanultad kordában tartani az érzelmeidet és gyorsan gyarapodó számlával rendelkező traderré váltál. Sztárként kezelnek a fórumokon és figyelnek arra, amit mondasz. A két évvel korábbi önmagadat látod a feltett kérdésekben. Hasznos válaszokat adsz, de tudod, hogy ezek hiábavalók, mert még éretlen tinikkel állsz szemben – néhányan eljutnak majd a te szintedre – lesz, aki gyorsan, lesz, aki lassabban – a legtöbben sosem jutnak a második fázison túl, de néhányan igen.

A kereskedés mostantól már nem izgalmas – valójában már kissé untat – mint minden az életben, amikor valamiben már nagyon jó vagy illetve munkaként végzed – kezd unalmassá válni – végzed a dolgod és kész. Végül kinövöd a fórumok/chatszobák világát és már csak pár emberrel vitatod meg a piaci fejleményeket, anélkül, hogy bármi is befolyásolna. Egyfolytában finomítod a módszeredet a kockázatnövelés nélküli nagyobb profitszerzés érdekében. A szisztémád maga nem változik – csak egyre jobb lesz – arra a szintre fejleszted magad, amelyet a nők esetében “női megérzésnek” hívunk. Már emelt fővel mondhatod magadról, hogy “fx trader vagyok” de valójában semmiféle késztetésed sincs, hogy bárki előtt kérkedned kellene vele – ez is csak egy munka.”