A személyiség egy széles körben elfogadott meghatározás szerint, egy az egyénre jellemző viselkedési, gondolkodási és érzésminta, amely állandósultan és ezzel együtt egyedien jellemzi magát az egyént.

A számodra legmegfelelőbb kereskedési stílus megtalálásában jelentős szerepe van az önismeretnek. Te tisztában vagy vele, hogy melyik személyiségtípushoz tartozol, és mik az erősségeid? Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen a személyiséged, mentalitásod, eleve meghatározza melyik kereskedési stílus áll legközelebb hozzád. Amikor ismerkedni kezdesz a tőzsdei kereskedéssel, tanulmányozol néhány stratégiát, kipróbálsz különböző kereskedési stílusokat, esetleg részt veszel valamilyen oktatáson, lehet nem is a leginkább neked való módszerrel foglalkozol.

Ebben a versenyben csak a legkiválóbbakat jutalmazza a piac, így eleve az erősségeidre kell építened a saját kereskedési rendszered. Nem maradhatsz csupán csak átlagos, kiemelkedővé kell válnod!

A sportolóknál kulcsfontosságú a genetika. Az ideális testfelépítés jelentős előnyt nyújt, de még így is rengeteg munkát, és időt kell befektetniük a kimagasló eredmény eléréséhez. Folyamatos edzés, gyakorlás, lemondás, és céltudatosság jellemzi a legkiválóbb sportolókat. 150 cm-es testmagassággal viszont neked esélyed sincs, hogy élvonalbeli kosaras, vagy magasugró legyen belőled. A kereskedés során az erősségeidre kell építened! Mivel itt nem a testi adottságok dominálnak, ezért alaposan fel kell térképezned a saját személyiségedet, mentális, és emocionális korlátaidat.

Önmagad jellemzése nem egyszerű feladat, a legtöbb ember néhány jó és rossz szokásánál, tulajdonságánál felsorolásán túl nem is képes többre. Sokan pedig még azzal sincsenek tisztában, melyik fő személyiségtípusba tartoznak a négy közül: szangvinikus, kolerikus, flegmatikus, vagy melankólikus. Önmagad minél alaposabb megismerése, a gyengeségeid tudatos fejlesztése, és az erősségeidre történő építkezés ötlete felmerült már benned? A kezdők csak pár év után kezdik megérteni ennek fontosságát. Ekkorra már lenulláztak pár kereskedési számlát, kipróbáltak, de sutba is dobtak sok-sok stratégiát, amik másnál esetleg működtek, de náluk mégsem akartak jönni az eredmények, hiába is gyakoroltak. A legtöbben hamarabb abbahagyják az egészet, minthogy eljutnának a felismerésig: Nem másban, vagy máshol van a hiba! Fel sem merül bennük, hogy az a módszer, stratégia, amit eddig próbáltak eleve nem illett az ő eredendő személyiségükhöz. Emiatt nem tudták azt rendesen működtetni, és ezért nem jöttek az eredmények sem.

Több tesztet is találhatsz az interneten, amik kitöltésével közelebb kerülhetsz önmagad megismeréséhez. Ha sikerült az alapvető személyiségjegyeidet meghatároznod, tudatába kerülsz annak miben vagy jó, és miben kevésbé. Elindulhatsz azon az úton, ami során majd felépíted a magadra szabott egyedi kereskedési stílusod. Kevesebb fejlesztést igényelnek azok a tulajdonságaid, amikben már eleve jó vagy. Ha még tovább fejleszted őket, sokkal jobb eredményeid lehetnek benne, mint másnak. Mire gondolok?

  • Impulzív személyiség vagy, aki könnyen, és gyorsan képes döntéseket hozni? – Akkor neked jó lehet a napon belüli daytrade, esetleg a scalp kereskedési stílus. Viszont ha ebben nem vagy jó, ne erőltesd! Ha csak lassan, megfontoltan, számtalan tényezőt mérlegelve, hosszabb idő alatt hozol meg fontos döntéseket, akkor hozzád inkább az 1-4 órás, esetleg a napos időtávú kereskedési stílusok illenek.
  • Nehezen viseled a hosszú vesztő sorozatokat, és közben olyan rendszert próbálsz üzemeltetni, aminek alacsony a találati aránya? – Minden egyes veszteség elvesz egy kicsit az ember önbizalmából, és a módszerébe vetett hitéből. A sokadik vesztes tranzakció után egyre bizonytalanabbul, és egyre több kétséggel nyomod majd le a gombot, míg végül már le sem mered majd nyomni. Pont azok a helyzetek maradhatnak így ki, amik az igazán nagy nyerőket hoznák, és végül ezek lendítenék pozitívba  az egyenleged. De ezek nélkül csak a vesztők halmozódnak, és könyörtelenül darálják a számlád. Neked akkor egy magasabb találati arányú stratégiára van szükséged, ahol kevesebb vesztő kötés követi egymást.
  • Stb, stb…

Fogadd el, hogy van egy eredő személyiséged, és nem bújhatsz ki a saját bőrödből! Egyébként rosszul fogod magad érezni a kereskedés során, mert folyamatosan egy frusztráló helyzetbe leszel belekényszerítve. Ez állandó nyomás alatt tart majd téged, ami sorozatos kudarcélményekhez vezethet. Próbáld meg elérni, hogy a kereskedés közben a lehető legkisebb mentális és érzelmi nyomás legyen rajtad! Ehhez alakítsd a saját stratégiád, és válassz hozzáillő kockázat és pénzkezelést.