A tegnapi CHF ármozgásnak komoly következményei lesznek. A visszajelzések alapján rengeteg ügyfél pénze nem egyszerűen csak elveszett, hanem a számlájuk egyenlege durván negatív tartományba is került. Ergo, még ők tartoznak pénzzel a bróker felé.

Hogyan történhetett ez meg? Olyan volt ez, mint diszkótűzben a szűk vészkijárat. Egyszerűen nem volt annyi ajánlat a piacon, ami fedezhette volna a sok menekülő pozícióját. Jelentős hírek bejelentése idején a likviditás szolgáltatók, és a brókerek is óvatosabbak. Visszavonják megbízásaik egy részét, ezzel tovább apasztva a kínálatot, és emelik a tranzakciós díjaikat. Egy jelentős hír hatása szinte mindig kiszámíthatatlan. Jó hírre reagálhat rosszul, és rossz hírre is reagálhat jól a piac.

A pár perc leforgása alatt bekövetkező, közel 30%-os értékvesztés, megszorozva a hatalmas tőkeáttételekkel, megtették a hatásukat. Pillanatok alatt vándoroltak dollár százmilliók egyik zsebből a másikba. A beragadt kisbefektetők biztosan rosszul jártak. Hiába is volt veszteség stop megbízásuk, azt átugrotta a piaci mozgás. Sokaknál még a stop-out szintnél sem tudott zárulni a pozíció. Így fordulhatott elő, hogy rengeteg ügyfél figyelheti most a negatív egyenlegét a számlára történő bejelentkezés után. Még neki kellene tőkét pótolni ahhoz, hogy újra kereskedhessen. Ki az, aki ezt önként befizetné? SENKI. Nem is fogják, ez ott fog maradni a brókerek nyakán, mint veszteség.

A bróker vagy kiközvetíti az ügyfelei megbízását a bankközi piacra, vagy nem. Manapság az STP/ECN üzleti modell volt a felkapott, ahol azt hangoztatták, hogy így nincs érdekellentét a bróker és az ügyfél között. Igen ám, de most ennél a megoldásnál a brókernek kutya kötelessége elszámolni a bankok és likviditás szolgáltatók felé. Miből fogják ezt megtenni, ha az ügyfelektől ezeket a követeléseiket viszont nem tudják behajtani? Vagy tőkét vonzanak be hirtelen valahonnan, vagy marad a csőd. Lehet választani. Az Alpari máris csődvédelembe menekült, és az FXCM is laza 225 millió dolláros lyukat lát az elsődleges számítások szerint. Utóbbi cég részvényeinek árfolyama 1 nap alatt 90%-ot esett, a piac már a csődjét árazza.

Viszont a market makerek most dörzsölhetik a markukat, bizonyára nagyot kaszálhattak. A házon belül maradó pozíciókkal csak az ügyfél felé kell elszámolniuk. Ami az ügyfélnek veszteség, az nekik tiszta nyereség. Márpedig az ügyfelek zöme hitt a svájci jegybanknak, és inkább felfelé várta az árfolyamot a bűvös 1,2-es EUR/CHF árszintről, mint lefelé.

Ismét jogosan merül fel a kérdés: Hol van biztonságban a pénzem? A felügyeleti szervek által szabályozott brókerek rendszerint biztosítással is rendelkeznek. Ez kiterjed minden egyes ügyfélszámlára, ami jellemzően 20.000$ és 50.000£ közötti összeg. Egy esetleges brókercsőd esetén akár 2-3 év is eltelhet, mire teljesen kártalanítják az összes ügyfelet. Tudom, ez most sokakat nem vigasztal, de talán ad egy kis reményt, hogy még nincs minden veszve.


Friss hír!
Úgy tűnik mégis kapnak 300 milió dolárt, amivel helyreáll a tőkehelyzet, és folytathatják a működésüket. Ezután majd eldől mennyit tudnak a veszteségeikből behajtani az ügyfeleiken. Tegnap pedig már a csődjüket árazta a piac! Lesz itt meglepetés hétfőn. 🙂

Nézd meg a CHF árfolyamgátjának eltörlésekor készített videót arról, milyen őrületes mozgás zajlott le a piacon, másodpercek alatt!

A felvétel megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!