A Buda-Cash szerintem csak a kezdet. Nagyot szólt, de olyan események követhetik, amik megváltoztathatják az egész hazai piacot, és az emberek hozzáállását a bróker cégekhez.

A cikk végítélet váró stílusban íródott, a továbbiakban közölt eszmefuttatás nélkülöz minden konkrétumot, pusztán csak egy agyszülemény, a valósággal való bármilyen egyezés kizárólag a véletlen műve. Csak találgatok, mint egy egyszerű kereskedő.

Az MNB még egy ilyen blamát nem engedhet meg magának, hogy tíz éven át a szemükbe hazudjanak, és ez fel sem tűnik senkinek. Mondjuk, annyira nem vagyok meglepve, a hivatalok rendre csak kullognak az események után. Minden esetre máris elindultak a vizsgálatok a többi piaci szereplőnél, és sorra fognak kihullani a csontvázak a szekrényekből. Már apró szabálytalanságokért is milliós nagyságrendű büntetések fognak repkedni, egy-egy súlyosabb vétségért kiszabott büntetés akár meg is rokkanthat majd egyeseket.

Azután itt vannak azok a kötvények, amiknek a fő vásárlója a Buda-Cash volt. Ezek lejáratakor a kibocsájtónak jelentős fizetési kötelezettsége fog keletkezni, mert a felszámoló biztos nem fogja megújítani őket. Kérni fogja tőlük vissza a suskát, egy összegben, azonnal.

Alaposan meg fog csappanni az OBA és a BEVA kasszája. Kérhetnek ugyan pótbefizetést a tagoktól, és állami kezességvállalással hitelt is vehetnek fel, de meddig, és mennyit?

A Saxo bank hazai partnerei is futnak a pénzük után. Ugyanis a dániai Saxo Bank, a CHF árfolyamgát eltörlésének napján hatalmas veszteséget szenvedett el. Vakarhatták a fejüket, mit is csináljanak, és jó bankárhoz illően, azonnal megpróbálták a teljes veszteséget az ügyfelekre hárítani. Az összes aznapi pozíció teljesülést, másnapra egy sokkal rosszabb árszintre módosították. A hazai partnerek letéti számláiról a Saxo azonnal leemelte a rajta lévő fedezetet. Az ügyfelek számlái pedig jelentős negatív egyenlegbe futottak, amik innentől kezdve már nem a bank, hanem az ügyfelek tartozása. Szerintük. De ehhez még a károsultaknak is lesz pár szava, és bírósági keresete. A helyi felügyelet itt is vizsgálódik, de további információk még nincsenek.

160 kínai Cipruson már beperelte az IronFX-et, és több mint 1 millió dollárt követelnek a cégtől. Az itthon is népszerű bróker rengeteg ügyfelet csábított magához főleg a bónusz rendszerével. A bónusz a tőkével azonos arányban elveszíthető volt, és a leleményes emberek megtalálták a kiskaput, hogy a bónuszból hogyan csinálhatnak maguknak profitot. Az „ingyen ebéd” legalább két évig tartott, majd a cég változtatott a korábbi bónusz rendszeren. A csalónak titulált ügyfelek kifizetéseit megtagadták, se a nyereségüket, se a befizetéseiket nem voltak hajlandóak többé kiutalni. A problémák tavaly év végén kezdődtek, és mostanra olyan méreteket öltöttek, hogy már a média is felfigyelt rájuk.

Felmerül az ajánlói partnerek felelőssége is. Hiszen személyes ajánlásuk terelte a gyanútlan ügyfeleket a cég karmai közé, miközben ők már tudtak a gondokról, de üzleti megfontolásból mégis hallgattak azokról. Jókora pénzeket akasztottak az ügyfelek kereskedéséből származó jutalékokon, ami 1 lot forgalom után, akár a 10 $-t is elérhette.

Van olyan oktató cég, aki legújabb stratégiájának egyik alapelemeként használta fel a bónusz lehetőségét, hogy ezzel is csökkentse a kereskedés kockázatát. Az összes ügyfelüknek ilyen számla nyitását ajánlották, természetesen rajtuk keresztül, amiből ők később további profitra tettek szert. Alapvetően nincs ezzel bajom, ha mindkét fél nyer, de lassan kereskedők helyett már kizárólag csak értékesítőkkel találkozik az ember ezen a piacon, akik mindig el akarnak adni valakinek valamit, mert szinte csak ebből van pénz.

Szóval jelentős a pénz és a bizalomvesztés minden fronton. Nem fogunk tudni ezek után egy brókerben sem megbízni. Csak a legszükségesebb tőkét fogjuk náluk tartani, kihasználjuk a tőkeáttételt amennyire csak lehet, és csak 3-5 tranzakcióra való pénzt parkoltatunk majd náluk. Ha elfogy, pótoljuk, a nyereséget meg rendszeresen hazahívjuk. Oktatásoknak befellegzett, mert nem lesz kit oktatni, ha senki nem mer majd tőzsdézni. Úgy érzem, hogy nagyon nehéz idők fognak jönni.