Általános vélekedés, hogy a sikeres kereskedés nagymértékben a mentális felkészültségen múlik. Mégis szinte mindenütt csak a technikai oldallal foglalkoznak.

Beszéljünk akkor most a stressz és a teljesítmény kapcsolatáról. A grafikonon a stressz, teljesítményre gyakorolt hatását próbáltam ábrázolni. Nem én találtam ki, Yerkes-Dodson törvényként ismeri a szakirodalom. De mi is az a stressz? Mai értelemben vett jelentése: folyamatos feszültség, tartós idegesség. Ez a szervezet válaszreakciója az őt ért környezeti ingerekre. Valójában bizonyos mértékű stressz még jótékonyan hat a teljesítményünkre, míg a kritikus pont elérését követően eredményességünk jelentősen csökkenni kezd. A zöld zónában nem kell különösebb erőfeszítést tennünk, rutinszerűen hajtunk végre feladatokat.

A sárga zónában már koncentrálnunk, és összpontosítanunk kell egy adott feladat végrehajtására. Ebben az állapotban vagyunk a leghatékonyabbak. A narancs zónában az egyre több beérkező inger ellen már kezd tiltakozni a szervezetünk. Már nem tudunk minden információt és ingert feldolgozni, tudatos énünk fontos elemeket kezd figyelmen kívül hagyni. Feszült állapotba kerülünk, idegesek leszünk, és további negatív érzelmek törnek ránk, miközben a tudatos döntéshozás egyre inkább háttérbe szorul.

A tőzsdei kereskedő munkája elég stresszesnek mondható, bár nem annyira veszélyes, mint egy tűzszerészé, katonáé, vagy tűzoltóé. Hatalmas mennyiségű adathalmazból kell kiszűrnie a számára értékes információkat, és a megfelelő kereskedési döntésekkel ezt pénzre kell tudnia váltani. Mindezt nap mint nap, kiszámíthatatlan árfolyamokon mozgó piacokon. Pontosan ez a kiszámíthatatlanság az egyik fő stressz forrás. A modern kor embere mindent szabványosít, technológiai leírásokat készít, a folyamatos minőség és az azonos végtermékek elérése érdekében. A tőzsdén viszont nincs két egyforma produktum, még tökéletesen azonos műveletsorok végrehajtása esetén sem. Az egyik nap még nyerő szisztéma másnap már veszteséget okozhat. Ezzel sokan nem képesek azonosulni, nem tudják ezt a helyzetet elfogadni. Frusztráltak és feszültek lesznek a teljes kereskedési idő alatt, a bizonytalan jövő miatt.

A kezdők eleve egy magasabb izgalmi állapotban fognak hozzá a kereskedéshez. Még minden új, érdekes és izgalmas számukra. Túlzottan tudnak örülni a nyereségnek, és ugyanolyan gyorsan el is keserednek, ha veszteséget szenvednek. Érzelmeik jóval nagyobb hatást gyakorolnak rájuk, mint a már tapasztaltabb társaikra. A fokozott stressz hatására könnyebben is billenek át a csúcsponton, mert még nem rendelkeznek megfelelő önkontrollal. Onnantól pedig sorra jönnek az egyre súlyosabb hibák, amik még nagyobb veszteségeket okoznak.

Saját életkörülményeid is jelentősen befolyásolják a hétköznapi stressz szintedet. Te is bármikor kerülhetsz olyan állapotba, ami szinte lehetetlenné teszi az eredményes kereskedést. Közeli hozzátartozó elvesztése, egy párkapcsolat felbomlása, betegség vagy súlyos baleset, jelentős anyagi veszteség, esetleg a munkád elvesztése. Ezek mind olyan súlyos problémák, amik megoldása az adott helyzetben minden mással szemben elsőbbséget élvez. Nem fogsz tudni higgadtan és megfontoltan jó kereskedési döntéseket hozni, ha egyfolytában máson jár az agyad.

A legjobb teljesítményt tehát akkor fogod tudni nyújtani az életed bármely területén, ha a téged érő külső ingerek és behatások stressz szintje nem késztet arra, hogy jelentősen elhagyd a grafikonon ábrázolt sárga színű komfort zónád. Ha át is léped időnként, az még a javadra is válhat, hiszen ezáltal tudsz majd fejlődni. De megfelelő önismerettel és önkontrollal kell rendelkezned, hogy az optimális egyensúlyt megtaláld. Ne feledd! A tőzsde csak a kiemelkedő teljesítményt díjazza.

A következő részben a stresszhez való alkalmazkodásról fogok írni. Folytatása következik…