Általános vélekedés, hogy a sikeres kereskedés nagymértékben a mentális felkészültségen múlik. Mégis szinte mindenütt csak a technikai oldallal foglalkoznak.

Beszéljünk akkor most az általános stressz csökkentéséről. A túl sok felgyülemlett stressz végül akár agresszióba is átcsaphat. Ezt a feszültséget valahogy le kell vezetned. Még mindig jobb egy ilyen párnán, mint a szeretteiden. Egyébként milyennek ítéled meg a saját hétköznapi stressz szintedet? Ha nem tudod a választ, ajánlom figyelmedbe ezt az online tesztet. Név nélkül kitöltheted, légy őszinte magadhoz, és a végén néhány javaslatot is kapsz.

Emlékszel az első cikkre? Minél magasabb kezdő stressz szintről fogsz hozzá a kereskedéshez, annál hamarabb éred el a teljesítőképességed csúcsát. A stressz tényezők csökkentésének első módja, hogy rendbe teszed magad körül a saját életed. Nem szeretnék senkinek életviteli tanácsokat osztani, de szerintem a sikerhez alapkövetelmény a nyugodt és kiegyensúlyozott életmód.

Kezd önmagaddal. Bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a stresszt. Szabadidődben mozogj, sportolj! Jótékony hatása van a különféle relaxációs gyakorlatoknak is. Sokat segít az egészséges táplálkozás és a megfelelő vitamin bevitel. A kellően hosszú és nyugodt alvás alatt pedig regenerálódni tud a szervezeted. Találj olyan elfoglaltságot, ami közben nem gondolsz az egyéb problémáidra. Szakíts időt magadra, mert neked is jár a kikapcsolódás! 

Nem minden tényezőn lehet azonnal változtatni, ami stresszt okoz. Egy jól fizető munkahelyen nem fogsz azonnal felmondani, mert a főnököd a szokásosnál is többet követelt tőled. Az anyagi biztonságra nagyon nagy szükséged van. A legtöbb ember önértékelése jelentős csorbát szenved, amikor elveszti a munkáját, és hosszabb idő után sem talál másikat. Értéktelennek, haszontalannak kezdi érezni magát, elveszti a magabiztosságát, végül depresszióssá válik. Utolsó megtakarításából pedig belevág a tőkeáttételes kereskedésbe. Azt hiszi, ez neki menni fog. Viszont a létfenntartásához szükséges anyagi források előteremtésének teljesítménykényszere akkora nyomás alá helyezi, hogy a többség beleroppan. Utolsó megtakarítását is elveszti és végül kényszerből olyan munkát is elvállal, amit korábban el sem tudott volna képzelni magának. Ha nincs más bevételi forrásod, vagy olyan szintű megtakarításod, ami legalább fél évre előre biztosítja a megélhetésed akkor is, ha egy fillért sem keresel a tőzsdén, akkor ne is álmodozz róla, hogy te rövid időn belül ebből fogsz megélni.

Ugyanez a helyzet a hitelcsapdából való menekülési kísérlettel, a kereskedés segítségével. Teljesítménykényszer, önmagaddal szemben támasztott minimális heti vagy havi eredményelvárás, ami jelentős stressz forrás. Kényszerből tőzsdézel, mert nincs pénzed, de nem is lesz pénzed, amíg kényszerből tőzsdézel. Ez a tőzsde 22-es csapdája.

Én nem ismerek olyan személyt, aki kis kereskedési tőkével (<10.000$), kizárólag a kereskedéseiből teremtené elő a megélhetési költségeit, egyik hónapról a másikra. Az általam sikeresnek tartott személyek kivétel nélkül rendelkeznek egyéb jövedelemmel, vagy jelentősebb megtakarítással. Ez anyagi biztonságot jelent számukra akkor is, ha huzamosabb ideig nem érnek el eredményt a tőzsdén. Ezáltal sokkal lazábban, és felszabadultabban tudnak kereskedési döntéseket hozni, és sokkal eredményesebbek is.

Fontos a családod, szeretteid támogatása, mert ez további biztatást és ösztönzést ad neked. Viszont családfenntartóként belefogni egy olyan tevékenységbe, amiből lehet hogy jó ideig nem tudsz majd pénzt kivenni, komoly konfliktusforrás is lehet. Kerüld a negatív embereket, akik csak kárognak, és folyton le akarnak erről a tevékenységről beszélni. Próbálj beszélni a problémáidról olyanokkal, akik hasznos tanácsokkal láthatnak el. Keresd olyanok társaságát, akik hasonló tevékenységet végeznek, és készek megosztani veled a saját tapasztalataikat. A vallásos beállítottság is képes védelmet nyújtani a stressz ellen. A határozott célkitűzés és a gondosan megtervezett jövőkép, pedig értelmet ad az életednek.

Nyugodt és rendezett életvitel mellett az általános stressz szinted is eleve alacsonyabb lesz. A kereskedés önmagában is elég embert próbáló feladat, ami jelentősen megterhel mentálisan. Következő cikkemben a kereskedési stressz csökkentéséről fogok írni. Addig nézd meg a kereskedés és a stressz kapcsolatáról szóló előadásom felvételét!

Az előadás felvételének megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!