Általános vélekedés, hogy a sikeres kereskedés nagymértékben a mentális felkészültségen múlik. Mégis szinte mindenütt csak a technikai oldallal foglalkoznak.

Beszéljünk akkor most az egyéni szabályok kialakításáról. Számos oka lehet, ha nem tudsz egy olyan kereskedési módszert eredményesen üzemeltetni, amivel más régóta nyereséges. Nincs két egyforma ember, így az a szabályrendszer, amit másvalaki a saját maga számára kitalált, az egyáltalán nem biztos, hogy illik a te személyiségedhez. Hiába is próbálja megtanítani neked. Ha neked más a mentalitásod, rosszabbul és kisebb mértékben tűröd a veszteséget, nem vagy elég türelmes az üzemeltetéséhez, vagy más okból kifolyólag nem tudod azokat a szabályokat követni, nem lesz olyan az eredmény sem. Ezért minden eredményes kereskedőnek végül egyedi szabályrendszere lesz, amit a saját személyiségéhez igazít.

Saját magadnak kell leginkább tudni, hogy mi a legjobb neked. Ehhez viszont előbb meg kell ismerned magadat. A tőzsde amúgy is egy nagy önismereti, és önfejlesztő tréning. Ebben a környezetben pár év alatt az emberek személyisége sokat változik. Ebbe most nem mennék bele, mert egy újabb cikksorozat kerekedne belőle. 🙂 A megoldások megtalálásához előbb az okokat kell ismerned. Szóval előbb jó kérdéseket kell feltenned, és őszintén kell rájuk válaszolnod. Legalább magadnak ne hazudj, de elsőre ez úgyse fog menni.  Mi az, ami zavar a kereskedés során? Milyen ingerek növelik jelentősen a stressz szintedet?

  • Erősen zavar a piac kiszámíthatatlan viselkedése?
  • Túlságosan nagynak érzed a kereskedés során vállalt kockázatot?
  • Félsz a kudarctól, vagy a pénzed elvesztésétől?
  • Túl sok ellentétes kereskedési jelzést kapsz, és nem tudsz dönteni?
  • Nem tudod elfogadni, hogy nem te irányítasz, és sokszor nincs igazad?

Az agyad csak addig érzékeli ezeket az ingereket stresszornak, amíg veszélyesnek ítéli a szervezetedre, vagy valamilyen múltbéli élmény okán félelemérzet társul hozzájuk. Amint találsz rájuk egy számodra jó megoldást, stressz forrásként sem fognak többet jelentkezni a kereskedéseid során. Ha most ilyen szabályok felsorolását várod tőlem, akkor csalódnod kell. Én nem tudom, hogy számodra mi a jó megoldás, de azt megmutatom, nekem mik váltak be. Viszont korán sem biztos ezek neked is jók lesznek-e. A SAJÁT szabályaidat magadnak kell kitalálnod!

– Nagyon leterhel agyilag a folyamatos kereskedés.

Ez egy kemény agymunka. Ha te több dolgot is figyelsz, több feltételnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy cselekedj, akkor többet is fogsz gondolkozni rajtuk. A túl sok bejövő inger és jelzés feldolgozása viszont sokkal jobban megterhel. Túl sok jelből egymásnak ellentmondó információk is születhetnek, ami akár döntésképtelenséget is okozhat (analízis-paralízis). Minél kisebb idősíkon kereskedsz, annál több gyertyát kell fejben kiértékelni. Perces idősíkon, 2-3 óra feszült figyelem terjesen lefárasztja agyilag az embert. Ezért célszerű minél egyszerűbb, minél könnyebben értelmezhető szabályrendszert, kereskedési stratégiákat alkotni.

Növelheted a chartod idősíkját. 5-15 perces felbontáson egyre kevesebb olyan gyertya fog megjelenni, ami neked potenciális jelforrásod lehet. Több időd van a gyertyák közt gondolkozni a következő megjelenéséig. Így valószínűleg nőni fog a kezdeti stopod távolsága, amit a kisebb pozícióméretekkel ellensúlyozhatsz, hogy ne nőjön vele együtt a kockázatod. Szüneteket is beiktathatsz, bizonyos időközönként. Egy séta, egy zuhany, vagy fél óra relaxáció felfrissít, eltereli a gondolataidat a piacról. Napon belüli kereskedésre egyébként a legjobb a délelőtt 9.00 – 12.00, délután a 15.00 – 18.00 közti időszak.

– Túlzott mértékű kockázatvállalás egy üzletkötésen.

Korábban előfordult, hogy lustaságból, vagy sietség miatt nem számoltam ki pontosan a jó stop helyszínhez tartozó pozíció méretét. Így néha túlméreteztem azt, és rögtön a túlzott kockázat miatt kezdtem aggódni, ami elterelte a figyelmem, és a megjelenő félelem miatt hajlamosabb voltam rossz döntéseket hozni. Bevezettem szabályként a százalékos arányú pozíció nyitást. Ezután már csak az előre beállított kockázati szinttel nyíltak a kereskedéseim. Probléma megoldva.

– Kezdeti kockázat eltüntetése a kereskedésből.

Engem kifejezetten zavart a kezdeti kockázat. Ezért igyekeztem azt mielőbb eltüntetni a kereskedésekből. A stop korai nullába húzása indokolatlanul sokszor vett ki a piacról. Ezért részzárást kezdtem alkalmazni. Lehet rajta vitatkozni, hogy ez hasznos-e vagy sem. Matematikailag nem szerencsés, de nekem mentálisan hasznosnak bizonyult. A részzárással megnyert távolságra tudom a kezdeti stopot mozgatni, így nagyobb játékteret hagyok a piacnak. A megnyert fél résznek megfelelő vesztőt vagyok hajlandó ezek után vállalni, így legrosszabb esetben nem kerestem semmit, de az induló tőkét már nem veszélyeztetem. A maradék fél rész játékban tartásával pedig meghagyom az esélyét annak, hogy nagyobb távolságot is megtegyen az ár. Pozitív lebegő nyereségben ezek után már több órán keresztül is könnyedén benne tudok maradni.

– Fő mozgásirány meghatározása.

Merre megy a piac? Ugye ismerős kérdés? A piac vagy oldalaz, vagy trenddel. Nekem a kialakuló trendek tudnak némi előnyt adni a piacon a többi szereplővel szemben. Ahol a kialakuló dinamikus és hosszabb impulzus hullámokkal tudok nagyobb távolságokat megtenni rövidebb idő alatt. Oldalazásban viszont nem tudok jól kereskedni, ezeket a szakaszokat igyekszem elkerülni. Ezek meghatározására szükségem volt egy egyszerűen értelmezhető szabályrendszerre. A csúcsok-völgyek figyelésén kívül mozgóátlagokat használok erre a célra. Ha a mozgóátlagok sorba rendeződnek, szétnyílnak, és az ár eltávolodik tőlük, akkor várom a trend folytatódását. Ha a mozgóátlagok összekuszálódnak, és az ár oldalaz, akkor pedig kerülöm a kereskedést.

Kívánom hogy sikerüljön megalkotnod a saját szabályaidat és megmaradni a saját komfort zónádon belül a kereskedéseid során! Élvezd azt, amit csinálsz és keress vele nagyon sok pénz! 

Nézd meg a stressz és a kereskedés összefüggéseiről szóló videómat!

Az előadás felvételének megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!