Lassan eltelt egy év az indulás óta. Voltak jobb és rosszabb időszakaink. Sokan megfordultak nálunk és én örülök, hogy megismerhettem ezeket az embereket. Általuk én is rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, ezeket foglalom most össze ebben az írásban.

Tőlem tapasztaltabb és rutinosabb kereskedők sem szívesen vállalnak élő kereskedést, mert ez egy szükségtelen teljesítménykényszer, ami negatívan befolyásolja az eredményességet. Éppen elég a piacra koncentrálni, hogy a megfelelő helyen és időben nyomjon az ember gombot, nem még magyarázni is mellette a hallgatóságnak. Viszont ha már fizettek és beülnek az előadásra a résztvevők, akkor joggal várhatják el, hogy történjen is valami. Az se baj, ha vesztő a kötés, csak legyen valami akció. Pedig gyakran van úgy, hogy nem alkalmas a piac a kereskedésre. Viszont kellemetlen, ha 2-3 órán keresztül sincs értékelhető belépési jelzés, és csak együtt bámuljuk a chartot, miközben beszélgetünk valamiről. Pedig nagy tévedés azt hinni, hogy egy daytrader bármikor képes beugrani a piacra egy kis apróért, mintha csak krumpliért szaladna le a sarki zöldségeshez. Skalperkedni ugyan lehetne, mert látványos, csak abból meg a brókeren kívül senki nem szokott pozitívban kijönni a végelszámoláskor.

Szerencsére megfordultak a klubban olyan eredményes kereskedők is, akik hajlandóak voltak beszélni a módszereikről. Ez is lett volna a trading room egyik célja, hogy egymással tudjunk módszereket megosztani és tapasztalatokat cserélni. Egyvalami volt közös bennük: Mindegyiküknek egyedi, saját személyiségére szabott és a múltbéli tapasztalataira épülő, önálló kereskedési módszere volt, amit már több hónapja, esetleg éve üzemeltetett nyereségesen. Ők már megtaláltak maguknak azokat a szabályosságokat és ismétlődéseket, amiket a saját előnyükre tudtak fordítani a piacon. Nekik már nem volt szükségük mások rendszerére, hiszen már megvan a sajátjuk, amivel pénzt tudnak keresni. Ők kizárólag a jó társaság miatt járnak be, mert különben halálra unnák magukat az otthoni kereskedésük közben egyedül.

Természetesen kaptak is különféle kérdéseket azoktól, akik elsősorban tanulni jöttek. Miért ott, miért arra, milyen jelre, stb…? Elhiszem, hogy egy idő után ez már kezd unalmas lenni, mert lehet már háromszor is elmondták, csak épp a kérdező akkor még nem volt itt, vagy épp nem figyelt. Egyébként miért is kellene valakinek a nehezen összerakott rendszerét átadnia másnak? Mi ebből a haszna? Legtöbbször semmi, maximum egy köszönöm. Akkor meg egy nagy fityiszt mindenkinek az orra alá, kaparja ki önállóan a saját gesztenyéjét, rakja össze magának egyedül a saját kis rendszerét. Úgyis csak abban fog hinni és bízni, ami a saját tapasztalataira épül. Ezért sem hiszek az olyan tanítható rendszerekben, amik 100%-ban átadhatóak lennének másoknak rövid időn belül. Ha nincs mögötte a saját tapasztalat és az eredményességébe vetett „szent meggyőződés”, nem fog működni. Az valaki másnak a módszere, nem a tied, ennek ellenére megtanulhatod, idővel a sajátoddá fog válni, de ez nem egy 3 napos tanfolyam, és nem 1 hét gyakorlás után fog megtörténni, hanem csak hónapok, évek alatt.

Bár igyekeztem minél több saját tapasztalatot átadni, én magam nem vagyok egy profi tanár. Az oktatás is egy külön szakma. Szembesülnöm kellett vele, hogy a legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudom úgy elmagyarázni az általam pénzáramlási hullámelméletnek hívott gondolkodásmódot, hogy az a többség számára könnyen emészthető legyen. Bonyolult, tudom, de ha a tőzsde egyszerű lenne, milliomosok szaladgálnának az utcákon. Ennek ellenére a legtöbb reklám valami pofon egyszerű dolognak állítja be az egészet, ahol még a titkárnő is a havi fizetése többszörösét keresheti meg egy nap alatt. Ezzel nem tudok versenyezni. Minek áldozna bárki is pénzt és több hónapnyi időt egy bonyolult dolog megtanulására, ha állítólag könnyen is lehet?

Ráadásul túl sok időmet és energiámat kötötte le ez az elfoglaltság, ami már a saját kereskedési teljesítményem rovására ment. Képernyőmegosztás, szóbeli magyarázatok, mások által megosztott képek megmutatása, stb-stb. Ez csak több előfizető, vagy egy magasabb előfizetési díj mellett lett volna számomra kifizetődő. Miért is csináljak valami olyasmit tovább, ami nekem nem éri meg?

Apropó előfizetési díj. Az ingyenes nyílt napokon összegyűlt akár 30 fő is. Még aktív tagoknak is volt ingyenes hozzáférési lehetőség, ha az illető képes volt hozzájárulni mások fejlődéséhez azzal, hogy megosztja kereskedéseit, és havi 1-2 blog bejegyzést ír bármilyen tőzsdei témában. Egyeseknek még ez a havi pár órás elfoglaltság is túl soknak bizonyult, az ingyenes tagságért cserébe. Tényleg azok csinálják jól, akik elkérnek ezért 100 eurót havonta, oda elég ha csak 10 ember befizet. 🙂 Bár ahogy hallom a Birger féle trading room magyar vonala is megfeneklett a nyár végén, és már csak a német nyelvű elérhető.

Sajnos a kitűzött célok, ami miatt az egészet indítottam, nem valósultak meg, ezért a szolgáltatást átalakítom. Ha már kész az infrastruktúra, ne menjen kárba. Folytatódni fognak az előadások, de jóval egyszerűbb formában. Csak délelőtti kereskedések lesznek, 9.00 – 11.00 között. Nekem a délelőtti európai nyitó szakasz jobban értelmezhetőbb, mint a délutáni amerikai. Viszont nem lesz követhetőség, csak utólag fogom a lezárt tranzakcióimat betenni. Péntek délután meg lesz egy összefoglaló előadás az egész heti üzletkötésekről, rövid magyarázatokkal. Erről felvétel is fog készülni, és felkerül majd a Youtube csatornára. Ez a lehetőség minden regisztrált tagunk számára ingyenes lesz, határozatlan ideig.