A bennfentes kereskedelem egy komoly gazdasági bűncselekmény. Viszont ki ne szeretne sok pénzt keresni egy bennfentes információ alapján? Ez lett a veszte Phil Mickelson golfozónak is, akire keményen lecsapott az amerikai tőzsdefelügyelet.

A sportoló olyan belső információhoz jutott egy közvetítőn keresztül a Dean Foods részvényeivel kapcsolatban, ami túl nagy kísértést jelentett a számára. Gyorsan be is vásárolt 2,4 millió dollár értékben a papírokból, amin egy hét alatt 930 ezer dollárt keresett. Pechje volt, a tranzakciót kiszúrta az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (S.E.C.). A büntetés elkerülése érdekében együttműködött a hatósággal, és inkább még a nyereséget is visszafizette. Egyébként sportolóként sem keresett rosszul, eddig 80 millió dollárt ütögetett össze.

Nem ő az egyetlen amerikai híresség, aki bennfentes kereskedés vádjával áll bíróság elé. Legismertebb talán a főzőműsorairól híres Martha Stewart esete, aki 45.000 dollár veszteség elkerülése miatt volt kénytelen fél évet a rács mögött tölteni. Túl korán kapott ugyanis jelentést a brókerétől arról, hogy a tulajdonában lévő biotechnológiai cég részvényei várhatóan esni fognak majd arra a hírre, hogy elutasító határozat született egy gyógyszer engedélyeztetési eljárás során. Ez akkor még nem volt publikus információ.

A bennfentes kereskedés akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Btk 410. § Aki
a) bennfentes információ felhasználásával pénzügyi eszközre vonatkozó ügyletet köt,
b) a birtokában lévő bennfentes információra tekintettel mást azzal bíz meg, hogy a bennfentes információval érintett pénzügyi eszközre vonatkozó ügyletet kössön, vagy
c) előnyszerzés végett bennfentes információt illetéktelen személynek átad,
bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mégis csak alig néhány esetben indul ilyen eljárás évente, mivel a felderítés, és a bizonyítás elég nehéz. Legutóbb az is nagy politikai vitát váltott ki, hogy Orbán Viktor már a Quaestor problémák ismeretében utasította a minisztériumokat, a bent lévő pénzek mielőbbi kimentésére. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy emiatt nem fog kattanni a bilincs. Ahogy most állnak a dolgok, lehet még maga Tarsoly Csaba is megússza.