A jelentős tőzsdei hírek bejelentései nagy ármozgásokat okoznak. Nagy a csábítás, hogy tőzsdehírek ideje alatt kereskedj, és rövid idő alatt nagy nyereséget érj el. De a tőzsde hírek kereskedése számos veszélyt rejt.

Sokak fantáziáját megmozgatja most a BREXIT népszavazás. Egyesek fölfelé, mások lefelé várják az angol font árfolyam változását. A Facebook csoportban létrehozott szavazás is megosztotta az olvasókat. Nem tudom, hogy az angolok végül kilépnek-e az Európai Unióból, és erre hogyan fog reagálni az angol font. Azt viszont sejtem, hogy erőteljes mozgások lesznek. Egyesek megpróbálnak majd kereskedni, de én távol fogom magam tartani az eseményektől, a következő okok miatt:

 1. Kiszámíthatatlan piaci környezet
  Jó hírekre is reagálhatnak rosszul, és rossz hírekre is reagálhatnak jól a piacok. Kiszámíthatatlan. Egy egész nemzetet és annak teljes gazdaságát érintő, óriási horderejű döntésről van szó. Ahol nem csak egy tőzsdei hír, hanem hírek sorozata fogja követni egymást. Mi van, ha a népszavazáson a kilépés mellett döntenek, és pár órára rá David Cameron bejelenti lemondását? Fel tudsz rá készülni? Előre tervezhető? Nem.
 2. Megugró volatilitás, csökkenő likviditás
  A piac hektikus és csapkodó lehet. Hirtelen megugrások, majd visszatérések lehetnek az árfolyamok mozgásában. Azt gondolod azért, mert mindenki rohan venni vagy eladni? Tévedsz. A likviditásszolgáltatók ilyenkor részben kivonulnak a piacról. Visszavonják a kihelyezett megbízásaik egy részét, mert ez a környezet nekik is jóval nagyobb kockázatot jelent. Ebben a hektikus, likviditásszegény környezetben a megbízások teljesülésének helye erősen kétséges. A függő és piaci áras megbízásokat rendre rosszabb helyen (slippage) teljesíti a bróker. Lehet utólag még egy elutasításnak (requote) is jobban örülnél, mint a rossz helyen benyílt pozíciónak.
 3. Táguló spread
  A tőzsdei hírek alatt a brókerek megnövelik a vételi és az eladási ár közötti különbözetet, azaz kitágul a spread. Ez akár extrém méreteket is ölthet. 2015 januárjában, a CHF árfolyamgátjának eltörlésekor a spread mértéke meghaladta az 1000 pipet is. Gondolj bele! Beadod a vételi megbízásod, és 1000 pippel feljebb nyílik meg a pozíciód, mert csak ott van a legközelebbi árjegyzés.
 4. Stop átugrás
  A tőzsdei hír bejelentésének idején veszélyben lehetnek a nyitott pozíciók veszteség stop megbízásai. Likviditásszegény környezetben, hirtelen, jelentős mértékű elmozdulások idején kialakulhatnak rések az árfolyam mozgását jelképező gyertyák közt. Magyarul elugrik az ár valamelyik irányba. Ha ez az ugrás átöleli a stop megbízásunk helyét, azaz az árjegyzés átugorja a stopunk, akkor az vagy nem teljesül, vagy az első elérhető helyen tud csak teljesülni. Ez rendszerint sokkal rosszabb érték, mint amit előzőleg beállítottunk, a veszteségünk nagyobb lesz, mint amit eredetileg kalkuláltunk.
 5. Növekvő margin igény
  Számos bróker megemeli a fedezeti igény, azaz a margin szintjét. Ez az az összeg, amit letétbe kell helyezned a saját tőkédből, hogy a bróker végrehajtsa számodra a kért tranzakciót. Bár ez általában nem jelentős a teljes tőkéhez viszonyítva, mégis megnehezíti azok dolgát, akik túl kicsi számlával szeretnének túlságosan nagy pozíciót felvenni.
 6. Brókerkockázat
  Ha túl sokan, túl nagy tőkeáttétellel spekulálnak egy esemény bekövetkezésére, és ezt a bróker nem fedezi megfelelően, akár bajba is kerülhet. Ismét csak a CHF árfolyamgát eltörlésére utalnék, ahol az Alpari azonnal csődöt volt kénytelen jelenteni, és az FXCM brókernek is sürgősen elő kellett teremtenie 300 millió dollárt, amit befektetők dobtak neki össze. Nő a brókercsőd kockázat. Egyes kereskedőtársaim a tőkéjük egy részét is inkább hazahívták, minthogy újra hónapokat kelljen várniuk egy esetleges brókercsőd utáni kártalanítási eljárásra.

Inkább szabadságolom magam egy hétre. A bolondok házát pedig meghagyom másoknak. Inkább lazulok egyet Egerszalókon. Majd küldök fotókat a medence széléről. 🙂

Nézd meg a hírek kereskedéséről szóló előadásom felvételét!

Az előadás felvételének megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!