A pénzügyi műveltség fejlesztése szinte mindenkire ráfér, de ezt akár játékos formában is tanulhatod. Kiyosaki Cashflow játéka egy remek eszköz erre, és szórakozásnak sem utolsó.

A lényeg hogy megszabadulj az alkalmazotti léttől, kitörj a mókuskerékből, hogy átkerülhess a gyorsítósávba, a gazdagok játszóterére. A játéknak ugyan nem sok köze van a valósághoz, mégis sokkal jobb szemléletmódot ad, mint a hajdani „Gazdálkodj okosan”, ahol ha lett egy tehermentes, kacatokkal berendezett lakásod, már te voltál a király. Itt viszont a valódi gazdagság, és a személyes álmod elérése a cél.

Induláskor kapsz egy véletlenszerű hivatást. Lehetsz orvos, ügyvéd, pilóta, rendőr, de még portás is. Érdekes volt látni, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező karakterek nem hogy előnnyel, hanem inkább hátránnyal indulnak. A magasabb fizetésük mellett rendszerint magasabbak az állandó kiadásaik is, valamint jelentősebb hitelállománnyal is rendelkeznek (diákhitel, drága autó, lakástörlesztés, stb) ami erősen visszafogja őket. A játék elsődleges célja, hogy különféle üzletekkel növeld a megtakarításaid, képezz passzív jövedelmet biztosító befektetéseket, hogy az ezekből befolyó bevételek mielőbb elérjék a havi rendszeres kiadásaid szintjét.

Vehetsz részvényeket, amik árfolyama változik a játék során. Egyik játékos például bevásárolta magát egy gyógyszergyárba. A 20$-on vett részvényei pár körrel később már csak 1$-t értek. Ekkor az összes készpénzén ismét részvényt vett, magyarul lehígította az átlagárat, és pár körrel később a teljes részvénycsomagjától 40$-on vált meg, ezzel óriási hasznot zsebelt be.

Ilyen is csak a mesékben, meg ebben a játékban fordulhat elő. Őrült vakmerőség, és szerencse kell hozzá, hogy ezt a valóságban is összehozd. Végignéznéd, ahogy a befektetésed 95%-a elolvad? Ugyan már. 20-50% vesztőnél te is menekülőre fognád, hacsak nem egyik napról a másikra kerül a cég csőd közeli állapotba. Ekkor sem valószínű, hogy egy utolsó lépéssel még a családi aranyat is ebbe a cégbe tennéd, bízva abban, hogy az rövidesen feltámad. Hiszen akár teljesen tönkre is mehet, akkor pedig elúszik vele minden pénzed, mert a részvényes az utolsó a hitelezői sorban. Nem véletlenül lett 1$ a részvények ára, a piac már a csődjét árazza. Gyanítom a játékban nincs ilyen lehetőség. 🙂

Ingatlanokat is vehetsz, ezeket bérbe adhatod, vagy később, ha jön rá egy jó vételi ajánlat, értékesítheted. Először nem értettem, hogy ha megveszek egy 50.000$-os lakást 7.000$ kezdőtőkével, akkor miért nem kell utána jelzálogtörlesztést fizetnem. Gondolom, hogy az egyszerűség kedvéért nem kell. A tervezők letudták annyival, hogy a benne lakó bérlő által fizetett díj ezt is fedezi. Sőt, még marad is egy kicsi, ami növelheti a passzív bevételeidet. Ez szintén nem szokott működni a valóságban. Elég csak az elszálló törlesztő részletekre gondolnunk. Nagyon elkerekedett volna a bérlőm szeme, ha a bérleti díját a hiteltörlesztőm növekedésének mértékével emeltem volna hónapról hónapra. Arról nem is beszélve, hogy a bérlők előszeretettel lelakják, kárt okoznak, vagy tartozást hagynak maguk mögött, ha egyáltalán távoznak az ingatlanból. Mert rosszabb esetben illegális lakásfoglalókká válnak, amiből még ki se lehet lakoltatni őket olyan egyszerűen. Legjobb megoldás a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés, és a fogyasztásmérők átíratása a bérlő nevére.

A valóságban az ingatlanok értéke nem csak fölfelé, hanem lefelé is mehet, ami nem hogy nyereséget, hanem egyenesen veszteséget eredményez. Valamint egy leült, túlkínálatban fürdő piacon ember legyen a talpán, aki egyáltalán el tudja adni az ingatlanját. A játékban lett volna egy jó földterület vásárlási lehetőség 5000$-ért, amit rövid időn belül megvásárolt volna az önkormányzat 150.000$-ért parkosítás miatt. Ez az, ami nem fog veled a valóságban soha előfordulni, ugyanis közcélra (útépítés, közműfejlesztés, stb…) kisajátítható a tulajdonod. Ha nem tudnak veled megegyezni (márpedig a piaci ár harmincszorosát csak akkor fizetik ki, ha csókosa vagy valamelyik miniszternek, és a vételár felét valahogy visszacsorgatod), egyszerűen kisajátítják egy nem túl magas kártalanítási összegért, és mehetsz amerre látsz.

A játékban belefuthatsz leépítésbe, amikor elbocsátanak a munkahelyedről. A készpénzedből levonnak egyhavi kiadást, és két körből kimaradsz. A magyar verzió talán úgy sokkal hitelesebb lenne, hogy kirúgnak, de ha szerencséd van, közmunkásként viszafoglalkoztatnak fele annyi bérért. Ha ez nem tetszik, akkor készülj fel, hogy átlagosan 18 hónapig tart majd, amíg új munkát találsz. Addig valamiből élned is kellene, meg a korábban felvett hiteledet fizetni. Ha tudsz nyelvet, jobban jársz, ha külföldre mész dolgozni, a családot meg itthon hagyod. Honfitársaink jelentős része már úgyis „lábbal szavazott”, és a határ boldogabbik felére távozott. Születhetnek gyermekeid is, amik csak növelik a kiadásod, de ez minden pénzt megér. Szaporodni meg muszáj. 🙂

Ha kikerülsz a mókuskerékből, egy új világ nyílik meg előtted. A „gyorsítósávon” már dől a lé, csak nem jöttem rá honnan. Az alkalmazotti létben képződött cashflow százszorosát kapod valami Isteni csoda révén, minden kifizetési napon. Na ebből aztán lehet garázdálkodni. Nyaralás, hajó verseny, síelés, bomba üzletek, amik további bevételeket hoznak. Ha peched van belefuthatsz adóellenőrzésbe, vagy egy válásba, amik jelentősen megcsappantják a készpénz állományod. „Egy jó házassági szerződés nélkül a legjobb nő is lutri.”- mondom ezt én vén fejjel, egy rosszul sikerült házasság után. Végül elérheted a játék elején kitűzött személyes célodat, és nyerhetsz.

Egyébként élveztem a játékot, köszönöm Tibornak a meghívást. Jó volt a társaság, és izgalmas volt a játék, gyorsan elment a három óra játékidő. Ha van a közeledben egy helyi cashflow klub, menj el, próbáld ki, szerintem jó móka!