A részvényvásárlás jó üzlet lehet. A megfelelő részvény kiválasztása és megvásárlása viszont alapos körültekintést igényel.

Mi a részvény?
A részvény tulajdonjogot, és egyéb jogokat megtestesítő értékpapír. Részvényt cselekvőképes magánszemély, jogi személy, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vásárolhat. A részvények tulajdonosa a részesedése arányában résztulajdonosa az adott vállalatnak, továbbá jogosult a szavazati jogok és a cég jövedelmének arányos részére is.

 Hol tudsz részvényt venni?
Részvényvásárlás a Budapesi Értéktőzsde regisztrált tőzsdei kereskedő cégeinek közreműködésével lehetséges. A vásárolt részvények a saját értékpapírszámládon lesznek nyilvántartva.

A részvény elszámolása.
A részvény szigorú elszámolását minden esetben egy független elszámolóház végzi. A magyarországi brókerek pénz és értékpapírszámláit a KELER ZRt vezeti.

Hogyan alakul egy részvény árfolyama?
A részvények árfolyamát az aktuális kereslet kínálat egyensúlya befolyásolja. A vevők és az eladók a tőzsdén, szabályozott körülmények között találkoznak és kötnek egymással üzleteket. A kereskedés ma már elektronikus formában, az un. ajánlati könyvön keresztül zajlik. Az ajánlati könyvbe időrendi sorrendben kerülnek be az ajánlatok, és azonos árszinteken a megfelelő darabszámok párosításra kerülnek, így alakul ki a pillanatnyi részvényárfolyam.

Magyar vagy külföldi részvényt vegyek?
A magyar tőzsde kicsi, kevés a bejegyzett cég, alacsony a forgalom, és viszonylag magas tranzakciós díjak jellemzik. Ezzel szemben a külföldi tőzsdék kínálata hatalmas, likviditásuk óriási, a kereskedésre alkalmas cégek száma nagyságrendekkel nagyobb, a számlavezetés és a tranzakciós díjak is alacsonyabbak. 

Hogyan lehet nyereségem?
A részvényárfolyam mozgásából, ha olcsóbban veszel, és később drágábban tudod eladni (long pozíció). Vagy eladsz egy kölcsönzött részvényt, amiről úgy gondolod, hogy lefelé fog változni az ára, és később majd olcsóbban tudod visszavásárolni (short pozíció). Egyes piacokon a short pozíciókra korlátozások lehetnek, és magasabb lehet az ilyen tranzakció költsége is. Amíg vétel esetén a veszteséged legfeljebb a teljes befektetésed lehet, ha csődbe megy a cég, és nullára esik a részvényed ára, addig short pozíció esetén a veszteséged akármekkora lehet, hiszen a részvény ára bármeddig emelkedhet, és neked kötelességed a korábban eladott részvényt visszavenni. Ezért is mondják tőzsdés körökben, hogy a shortos a legjobb vevő.

Valamint osztalék fizetésből, ha a cég a közgyűlésén osztalék kifizetését szavazza meg a részvénytulajdonosoknak, akkor az osztalékot szintén az értékpapírszámládon írják majd jóvá, ha birtoklod a részvényt.

Mennyire kockázatos ez a befektetési forma?
A részvényvásárlás legfőbb kockázata abban rejlik, hogy a részvények árfolyama nem csak emelkedhet, hanem csökkenhet is. Az óvatlan befektető egy drágán vásárolt részvényt, ha annak időközben esik az ára, már csak veszteséggel tud eladni. A részvényvásárlás inkább középtávú befektetés. Soha ne fektesd minden megtakarításod egyetlen részvénybe! Inkább osszd meg több cég részvénye között, ezzel is csökkented a kockázatot, hiszen ha valamelyik cég gyengébben is teljesítene, a többi cég részvénye ettől még nyereséget termelhet neked.

Félnem kell attól, hogy csődbe megy a bróker?
A korábbi évek brókercsődjeit követően a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyelő szerv, az összes hazai céget átvilágította, és rendben lévőnek találta. Ezen felül minden részvényvásárló befektető élvezi a Befektető-védelmi Alap (BEVA) biztosítását, ami egy esetleges brókercsőd esetén személyenként 100.000 EUR összegig helyt áll a követelésekért. A BEVA oldalán ellenőrizd, hogy az általad választott bróker BEVA tag-e!

Kell adóznom a részvények után?
Magánszemélyként SZJA-t kell fizetned az ellenőrzött tőkepiaci ügylet során keletkezett nyereséged után. Ha kaptál osztalékot is, akkor azután pedig osztalékadót. Külföldi részvények után esetleg még SZOCHO-t is. Ezek nagy részét megúszhatod, ha un. tartós befektetési számlára (TBSZ) vásárolod a részvényeket, és 5 évig nem veszel ki pénzt a számláról. Ebben az esetben adókedvezményben részesülsz.

Figyelmeztetés!
Részvényvásárlás előtt minden esetben konzultálj pénzügyi szakemberrel, vagy független befektetési tanácsadóval! Messzire kerüld el a telefonos megkeresés útján érkező, fantasztikus lehetőségnek feltüntetett részvényvásárlási ajánlatokat! Ezek leggtöbbször vagy átverések, vagy egy szabályozatlan cég, szabályozatlan (OTC) piacra vonatkozó CFD termékeinek vásárlására buzdító ajánlatai.

Ha további kérdéseid vannak, vagy segítségre van szükséged, jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!