Bármilyen tevékenységben lehetsz sikeres, ha élvezed azt amit csinálsz, rendszeresen gyakorlod, és hajlandó vagy megfogadni a tőled tapasztaltabbak tanácsait. Az online kereskedésben sincs ez másképp.

Másfél éve még semmit nem tudtam az íjászatról, de jó szórakozásnak véltem. Viszont nekem sokkal több segítséget adott a kereskedéshez, mint azt először reméltem. A forex kereskedéshez hasonlóan az eredmények itt is nagyrészt a mentális felkészültségen múlnak. Nem hiszem, hogy különösebben tehetséges lennék benne, és valószínűleg nem is az ősi magyar vérvonal teszi. Egy évembe telt, hogy a legjobbak közé kerüljek, és rendszeresen dobogóra tudjak állni komoly versenyeken. Sokat gondolkoztam rajta, hogyan legyek sikeres. Végül azt a következtetést vontam le, hogy a következő dolgokra van szükségem, ha jó eredményeket akarok elérni:

Egy tapasztalt edző, mentor
Olvashatsz szakkönyveket, bújhatod az internetet, de más az, amikor a mentorod ott áll melletted, és keményen megmondja mit csinálsz jól, és mit nem. Kijavítja a testtartásod, és megmutatja neked, hogyan csináld. Pedig neki csak egyetlen előnye van veled szemben. Hamarabb kezdte, és több tapasztalattal rendelkezik, mint te. Ha ezt a tapasztalatát át tudja neked adni, azzal éveket spórolhat meg számodra, mire te önállóan ugyanarra a szintre érnél önerőből, a saját károdon tanulva. Szerencsére több ilyen emberrel is találkoztam.

Én már 2008 óta foglalkozom online kereskedéssel. Nagy tapasztalattal rendelkezem, ezért sok olyan tanácsot tudok adni a kezdőknek, amivel időt, és pénzt spórolhatnak meg maguknak.

Rendszeres edzés, gyakorlás
„Mindig, mindent ugyanúgy kell csinálni”- mondta nekem az edzőm, miközben 2-2 vesszőt küldött szorosan egymás mellé, kb. 8 méterről. A rendszeresen, folyamatosan ismételt cselekvések rutinszerűvé, ösztönössé válnak. Már nem kell gondolkoznod rajtuk, egyszerűen csak végrehajtod őket. Az azonos felszereléssel végrehajtott azonos mozdulatok, egyforma találatokat eredményeznek.

A kereskedésben a saját szabályaidat kell olyan szinten begyakorolnod, hogy minden egyes gyertyában tudd, mit kell csinálnod, és miért. A saját kereskedési rendszeredet is ilyen rutinosan kell üzemeltetned. Ha jeled van, kötnöd kell, hezitálás nélkül. Végül már nem is gondolkozol, csak egyszerűen végrehajtod a már több ezerszer gyakorolt cselekvéssort. Végül megérkezel az öntudatlan hozzáértés fázisába.

Megfelelő mentális felkészültség és fókuszált állapot
Már nem izgulok jobban egy versenyen, mint az edzéseken. Nem gondolok verseny közben a mindennapi problémáimra. Arra sem, hogy nekem nyernem kell, vagy milyen pontszámokat lőnek mellettem a többiek. Nem bosszankodom, ha elhibázok egy célt, hanem megpróbálok végig nyugodt és higgadt maradni. Mindig csak az adott célra koncentrálok. Megbecsülöm a távolságot, felmérem a terepviszonyokat, számításba veszem a szelet, stb. Csak a helyes testtartásra, a légzésemre, a pontos célzásra, és a precíz oldásra fókuszálok. Lövés közben pedig igyekszem kizárni az összes külső tényezőt, és próbálok a zónába kerülni. Ha mindent jól csináltam, akkor pontosan eltalálom a célt, és szinte magától jön az eredmény.

A kereskedésben is döntő fontoságú a mentális állapot és a fókuszáltság. Ki kell zárni minden zavaró tényezőt. Nincs telefon, facebook, fórumozás, stb. Teljes koncentrációra van szükség. Itt is felmérem a piac állapotát, irányát, és megkeresem a jó belépési pontokat. Kulcsfontosságú a precíz időzítés, mivel kitöréseket, újbóli elindulásokat kereskedem a fő trend irányában. Ha lemaradok egy jó belépésről, nem futok utána, nyugodtan elengedem, és várom a következő lehetőséget. Megtanultam, hogy nem kell mindenre lőnöm, hiszen nem a sok kötés, hanem a minőségi tranzakciók hozzák a nagyobb nyerőket. Igyekszem végig higgadt maradni, hogy az érzelmeim ne befolyásolhassák a kereskedési döntéseimet.

Saját stílus, egyéni technika
Nincs két egyforma íjász, és nincs két egyforma technikát alkalmazó kereskedő sem. Előbb-utóbb mindenkinek saját stílusa, egyéni kereskedési módszere lesz. Én hónapokig kísérleteztem, hogy megtaláljam az ideális fix pontom, ami nélkülözhetetlen az egyforma lövések leadásához.

A kereskedésben is meg kell találnod a saját stílusodat. Van akinek a rövid és van akinek a hosszabb távú kereskedés illik a személyiségéhez. Nem lehetsz egyformán jó mindenben! Specializálódnod kell időtávra, termék(ek)re, és módszerre. A tőzsde egy hatalmas önismereti tréning. A legtöbb kezdő nem is neki a megfelelő időtávban, stílusban vagy termékkel próbálkozik, és erre legtöbbször csak pár év hiábavaló küzdés után jön rá. Az én személyiségemhez a napon belüli „daytrade” kereskedés illik. Ilyen természetű vagyok, nem tudok kibújni a bőrömből. Más stílusban kényelmetlenül érzem magam, hiszen tudom, hogy nem vagyok elég türelmes a hosszútávú kereskedések végrehajtásához. Termékek közül pedig a DAX indexet és a fő devizapárokat tartom érdemesnek arra, hogy kereskedjek velük. Neked is meg kell találnod a saját időtávod, és stílusod, ami legjobban illik a személyiségedhez.

Ismerkedj meg minél több, hozzád hasonló érdeklődésű emberrel!

Bárkitől tanulhatsz, vagy kaphatsz olyan ötletet, tanácsot, ami előrébb vihet a saját utadon. Járj ilyen közösségekbe, menj el ilyen találkozókra, vagy ismerkedj az interneten. Én a legjobb „tanáraimmal” alig találkoztam személyesen, legtöbbször csak online tartottuk a kapcsolatot. Mégis sokszor kaptam olyan ötletet, vagy biztatást, ami átsegített egy nehezebb időszakon.

Tanulj meg jó kérdéseket feltenni, hogy hasznos válaszokat kapj! Legutóbb egy íjász csoportban kaptam olyan kimerítő értékelést különböző mesterek íjairól, hogy évek alatt se tudtam volna meg többet a fegyverekről, ha egyenként végigpróbálom őket. Ennek segítségével sikerült egy nekem sokkal megfelelőbb fegyverre váltanom, amivel az eredményeim is javultak.

 Példaképem a többszörös világ és európabajnok Nahóczki Péter, akivel legutóbb sikerült egy csapatban versenyeznem. Nagy élmény volt számomra vele beszélgetni, és megfigyelni hogyan lő, mivel a 25 éves tapasztalatával magasan verte az egész mezőnyt. 🙂

A hogyan legyek sikeres kérdésre nincs univerzális válasz. Nincs titkos recept, se az íjászatban, se az online kereskedésben. Nincs gyors meggazdagodás, „egy könnyebb, rövidebb út a kiserdőn át”- ahogy Tamás barátom mondaná. Csak a kitartó munka, a szívós elszántság, a folyamatos tanulás és a szüntelen gyakorlás hozza meg a kívánt eredményt.

Ha neked is segítségre van szükséged, jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!