Sokan szeretnének kevés pénzből meggazdagodni. A tőkeáttételes kereskedés erre egy remek lehetőség lehet. Viszont a kis tőkével való kereskedés sok csapdát rejt.

Rövid idő alatt, kevés pénzből meggazdagodni, csak nagy kockázattal tudsz. A reklámok azt hirdetik, hogy akár 500 euró tőkéből is csinálhatsz 500 euró nyereséget, nagyon gyorsan. Nos, az igazság az, hogy amilyen gyorsan nyerhetsz, ugyanolyan gyorsan veszíthetsz is. Erről viszont mindenki mélyen hallgat. Hogy éreznéd magad, ha egy nap alatt elvesztenéd azt az 500 eurót, amiről azt ígérte neked a reklám, hogy nagyon gyorsan meg fogod duplázni?

Viszont ha kevés pénzből csak keveset kockáztatsz, akkor a nyereség is igen szerény lesz. Annyira, hogy ha jobban utánaszámolsz, talán már meg sem éri az egésszel foglalkoznod, ha a beletett munkaórákat veszed alapul. A legtöbben pár év után szembesülnek ezzel, és abbahagyják az egészet. Ott van a rendszerben a gazdagság ígérete. Látod, hogy elméletileg lehetséges kevés pénzből meggazdagodni. Semmivel sem kerül több munkába eladni 1, mint 1000 egységet, amivel a haszon is ezerszeres lehet. A többségnek mégsem sikerül erre a szintre eljutnia.

A pénzhez való viszonyod nagyban befolyásolja a kereskedésed. Ez egy annyira összetett téma, hogy egy külön cikket is megérdemelne. A lényeg, hogy egy szerény anyagi környezetből érkező kereskedő pénzhez való viszonya teljesen más, mint egy olyané, aki nagy anyagi jólétben nőtt fel, és a környezete is tehetős. Ők a pénzzel is könnyebben bánnak, mert nem kellett különösebben megküzdeniük érte. Kevésbé érinti meg őket a veszteség, lazábban is kereskednek. Ezzel szemben, akik kis kereskedési tőkével rendelkeznek és azt is nehezen gyűjtötték össze, azok sokkal jobban félnek annak az elvesztésétől.

A kis számla pedig egyenes út a kis idősíkú kereskedési környezetbe. Ahol rögtön a profi daytraderekkel a HFT algoritmusokkal, valamint az árfolyamokat sokszor manipuláló brókerekkel találod szembe magad. Kevés pénzből megpróbálsz nagyon szűk stoppokat alkalmazni. Jellemzően ezt a megoldást választod, mert nem engedheted meg magadnak a nagyobb veszteséget. Megpróbálsz a lehető legszűkebb stoppal pozícióba lépni, ami viszont a fluktuáló piac, és a brókerek trükkjei miatt sorban egymás után ütődik ki. Ez elég idegesítő tud lenni, és felerősíti benned azt az érzetet, hogy a piac teljességgel véletlenszerű és kiszámíthatatlan mozgású. Ezért amikor sikerül is egy jó belépőt elkapnod, azt is gyorsan kizárod abbéli félelmed miatt, hogy ez bármikor ellened fordulhat. Ezzel esélyt sem hagysz magadnak a nagyobb nyereségek elérésére. Ismerős a szituáció? Nekem már van rá megoldásom!

Ha kis tőkével csak keveset kockáztatsz, az lehet egy jó hobbi, de bizony kevés lesz a megélhetéshez. 1000$ tőkével, még havi 30% nyereség mellett is csak 300$ nyereséged lesz. Minimálbérért szeretnéd ezt csinálni, amit minden hónapban ki kell venned, hogy eltartsd magad? Így esélyed sincs a tőkéd növelésére, hogy később nagyobb pozíciókat tudj nyitni. A pozíciók növelése nem csak a kockázatot, hanem a mentális terhelést is növeli. Ha jelenlegi életkörülményeid között csak egy átlagos jövedelemmel rendelkezel, akkor biztosan nem fogsz többnapos munkabéreddel megegyező kockázatú pozíciókat nyitni. Azonnal átfut az agyadon, hogy „most kockáztattam 20.000 Ft-ot, amiért 2-3 napig dolgozom. Itt viszont akár 3 perc alatt elveszíthetem”. Nem bírod, elveszted az érzelmi kontrollt, és hibás döntéseket fogsz hozni. Ismerős az érzés? Erre is van megoldás!

A kis pénzű spekulánsok az oktatásokra is kidobott pénzként tekintenek. Rendszerint önerőből, segítség nélkül próbálnak kevés pénzből meggazdagodni. Nem szoktak 200-300 dollárt fizetni egy tanfolyamért, vagy mentorálásért, hiszen akkor nem marad nekik miből kereskedni. Pedig a tudatlanság legtöbbször ettől sokkal többe szokott kerülni.

Ha érdekelnek az én tapasztalataim, és megoldásaim az említett problémákra, keress meg bátran! 

Üzenet küldéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!

Sok sikert mindenkinek!