Vannak olyanok, akik valóban a tőzsdéből élnek. Nem szívesen nyilatkoznak, viszont a kedvemért hajlandóak voltak néhány kérdésemre válaszolni, de csak név nélkül.

Első riportalanyommal még sohasem találkoztam személyesen, de már évek óta tartjuk a kapcsolatot online. Az egyik leghitelesebb oktatónak tartottam, aki valódi tudást tudott átadni másoknak, amíg végleg be nem fejezte ezt a tevékenységét. Most már visszavonultan él, és csak a saját kereskedéseivel foglalkozik.

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a kereskedéssel?
Komolyabban 2007-ben kezdtem ismerkedni, gyakorlatilag az internetről szedtem össze az összes tudásomat akkoriban. Nehéz volt, de sok segítséget kaptam az akkori indexes fórum pár emberétől. Így végigjártam az összes lépcsőt, a befektetési alapok, magyar tőzsde, külföldi tőzsde, CFD, majd a forexnél kötöttem ki. 2007 előtt is érdekelt a dolog, sokat olvastam róla, de a legfőbb akadály mindig elvette a kedvemet: nem volt rá időm.

Mi a célod a kereskedéssel?
Nekem egy célom van, hogy ebből megéljek, illetve biztosítsam a nyugdíjamat. Ez nem kis megterheléssel járó célkitűzés, nem is ajánlom senkinek, hogy ezzel kezdje a kereskedői életét.

Mennyi időt töltesz naponta a kereskedéssel?
Megélhetési traderként napi 4-8 órát kereskedem. Igyekszem a reggeli nyitást, majd a délelőttöt kereskedéssel tölteni. Majd az USA nyitás és a USA részvények jönnek. Ha valóban ebből és DT-ből akar valaki megélni, akkor komolyan kell azt venni, hogy ez egy munkahely, ahol ott kell lenni. Laza, majd ha kedvem lesz, akkor kereskedem felállással nem sokra megyek, mert a piac nem akkor mozog, amikor én ott vagyok, hanem akkor, amikor akar.

Szerinted ilyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak, aki sikeres szeretne lenni a tőzsdén?
Három tulajdonság kell: elkötelezettség, türelem és nyugalom.

Elkötelezettség: Ha nem vagyok elég elkötelezett, akkor nem fogom rávenni magam, hogy naponta leüljek és a gép előtt maradjak, akkor is, ha éppen a piac nem mozog. Ha elveszti az ember ezt az elkötelezettséget, akkor pár nap kudarc után abbahagyja. Itt nincs főnök, aki elvárja azt, hogy bemenjek dolgozni, nagy a szabadság és ez nem tesz jót a kereskedésnek. Sokszor lenne az ember máshol, de rá kell venni magunkat, hogy leüljünk és a piacot figyeljük. Ez pedig komoly elkötelezettség nélkül nem fog menni…

Türelem: kereskedés közben teljesen ki vagyunk téve a piaci mozgásoknak. Sokszor órákig nincs jel, ami engem nagyon zavar: itt ülök és nem keresek semmit… itt ülök és elmegy az időm, de nem lesz ebből pénz… más talán nyaral, addig én itt vacakolok, nulla mozgás mellett… 
Ezt nehéz leküzdeni, mert nagy a kísértés, hogy inkább mást csináljak, ha nincs mozgás.

Nyugalom: Ezt a legnehezebb megtanulni, mert a saját pénzemmel kereskedve igen frusztráló, ha mindent szabály szerint csinálva a piac mégis elveszi a pénzemet. Erős stresszel jár a kereskedés, nem csak akkor amikor pozícióban van az ember, hanem akkor is, ha keresi a belépőt, vagy lemarad valamiről. Ezt kezelni kell, és rá kell kényszeríteni magunkat arra, hogy bármi is történik, higgadtan döntsünk. Az impulzív, esetleg dühből elkövetett lépések a legrosszabbak, mert utólag ezeket kritizáljuk meg a legjobban.

Te eleve rendelkeztél ezekkel a tulajdonságokkal, vagy időközben változott a személyiséged?
Alapjában igen, ezek megvoltak régen is. A kereskedés (vagy éppen az elkövetett hibák) ezeket fokozták. Tudatosan dolgoztam ezek elérésében. Az is igaz, hogy még nem jutottam el odáig, hogy teljesen elégedett legyek ezzel, de minden nap próbálok kicsit nyugodtabb, türelmesebb lenni.

Hogyan fogadta a családod, vagy a közvetlen környezeted, hogy te ezt választottad a hivatásodnak?
A család könnyen, mert bíztak abban, hogy vagy megy a dolog, vagy egy meghatározott idő után abbahagyom. A környezetemből pedig ki így, ki úgy. Most már felvettem azt a védekező megoldást, hogy nemigen osztom meg senkivel, hogy mit csinálok, akinek kell, az úgyis tudja, a többieknek meg elég annyi, hogy internetes, számítógépes munkám van.

Mit jelent számodra a „megélhetési kereskedés” kifejezés?
Hogy ebből élek és szeretem is csinálni. Ha nincs meg ez a lelkesedés, akkor hamar kiég az ember és akkor már nem fog tudni megélni.

Mennyi idő után jöttek az első sikerek, és innen még mekkora utat kellett megtenned a megélhetési szintig?
Két év. Ez megtévesztő, mert sok embernek ez sokkal több idő, és úgy tűnhet, hogy nagyzolok. Tudni kell, hogy ebben az időben csak ezzel foglalkoztam, nem volt más munkám, csak az, hogy megtanuljam. Egy passzív jövedelem biztosította, hogy nem kelljen sem kapkodnom, sem pedig mással foglalkozni. Ha napi korlátlan időt tud ezzel eltölteni az ember, akkor gyorsabban, de ha csak napi egy-két órát, akkor lassabban fog haladni.

Használsz valamilyen automatizált kereskedési rendszert?
Nem.

Véleményed szerint megfigyelhető bármilyen szabályosság a piacon, vagy teljesen véletlenszerű a mozgás?
Szerintem az igazság a kettő közt van. Van benne szabályosság, de ezek nem kőbe vésett szabályok. A piac hullámzik, betartja az esetek nagyobb részében a szabályokat, de van, amikor nem és össze-vissza mozog. Ezt a bizonytalanságot a legnehezebb kezelni, hiszen nem tudom előre, hogy most szépen fog mozogni, vagy rángatózni fog. Ezért is érdemes elfogadni azt, hogy a piac arra megy, amerre akar. Nagy hangsúlyt fektetek a kockázatkezelésre és arra, hogy próbálom a pozíciót a piacnak megfelelően kezelni. Az első időben próbáltam olyan kőbevésett és biztos szabályszerűségeket felfedezni, amik mindig igazak. Jó fél évem el is ment ezzel, de nem túl nagy siker láttán más alapelveket követek. A piac mozgását és a piaci állapotot figyelem és alkalmazkodom hozzá. Nagyobb szerepet kapott a pozíció menedzselés, ez véd meg a veszteségtől.

Milyen időtávon kereskedsz és miért? Milyen termékekkel foglalkozol?
DT és skalp kereskedés a kedvencem. 1 és 5 perces grafikonokat nézek, mert ez adja meg azt az ütemet, ami nekem jó. A főbb párokon kereskedem ezen a távon. Az elmúlt évben igyekeztem a hosszabb időtávokat is begyakorolni. Ezzel lehet egy kicsit több lehetőséget találni, mert többször előfordult, hogy napon belül nem mozgott a piac.

Kitől tanultál? Voltak-e meghatározó élményeid, felismeréseid a tanulási folyamat során?
Gyakorlatilag senkitől nem tanultam. Az internetről szedtem össze a legtöbbet, mert akkoriban vagy nagyon drága vagy nagyon alacsony szintű tanfolyamok voltak.

Kettő olyan meghatározó élményem volt, amit kiemelnék. 
Az első számla teljes elbukása. Ez egy 4000dolláros számla volt, amit sikerült majdnem lenullázni. Ez egy fontos felismerést adott: csak kellő gyakorlat után kellene élesben kereskedni. Ha nem tudja az ember, hogy mivel is kereskedik, nem tudja, hogy ott mekkora az 5lot, és fogalma sincs a szintekről… Akkor a csúcson fog venni és tíz perc alatt megtanulja a fenti fontos ismeretet: csak kellő…

A másik felismerés, hogy a piac szabályosan mozog, de ez a szabályosság nem annyira objektív, mint ahogy az elején gondoltam. Ez adta azt a lökés, hogy abszolút tökéletes és mindenhol használható technika helyett több, a piaci helyzetek megfelelőt használjak. Nagyobb szerepet kapott a pozíciómenedzselés, a piaci elemzés és a piaci mozgás, állapot azonosítása.

Mi volt számodra a legnehezebben leküzdhető akadály a fejlődésed során, és hogyan lendültél túl rajta?
A veszteség elfogadása. Itt akkor is elveszthetem a pozícióra feltett pénzt, ha mindent jól csinálok. Ez az élet más területén nem így van és nehéz átállni lelkileg erre. Ezt én azzal tudtam leküzdeni, hogy nagyon kicsi kockázattal indultam, majd lassan emeltem a téteket. Így megtapasztaltam és el is fogadtam, hogy nem a veszteségek határozzák meg a hó végi egyenleget, hanem a vesztő és a nyerők egyenlege. Lehet vesztő pozíció is, nem számít, csak a hó végi eredményre kell figyelni. Random jönnek a nyerő és vesztők, így nem egy pozíció eredménye, hanem a több tíz pozíció eredményei adják a nyereséget.

Véleményed szerint van-e bárki számára tanulható kereskedési módszer, vagy mindenkinek egyénileg kell kialakítania a saját rendszerét?
Az igazság a kettő közt van. Érdemes pár jól dokumentált technikát megismerni, majd azt saját képünkre formálni. A másik technikájának teljes másolása nem fog sikeressé tenni senkit. Itt vérzett el a kezdeti tervem, hogy majd találok egy olyan technikát, amit ha nagyon betartok, akkor majd jó sokat keresek. Amikor ráébredtem, hogy ez nem lesz jó, akkor kezdtem el technikákat keresni, majd magamnak átformálni. Így kiismertem minden hiányosságukat és tudtam, hogy hol nem kellene használni azt.

Szerinted van-e realitása a csapatban történő kereskedésnek, vagy ez egy magányos szakma?
Nincs, ez egy egyszemélyes, magányos szakma. Volt két nekibuzdulásom, hogy 24 órás, folyamatos kereskedésű csapatot alakítsunk ki, de nem sikerült.

Voltak-e problémáid brókercégekkel?
Igen. Párral igen. Van aki nem fizet, van aki meg a technikai hátteret nem biztosítja. Ezeket kerülni kell. Nincs ideális bróker, de meg lehet találni kellő odafigyeléssel azt amivel együtt lehet dolgozni. Ha meg kezd leromlani, akkor azonnal ott kell hagyni.

Gondoltál már rá, hogy taníts másokat?
Több éven keresztül oktattam. Sokat adott nekem ez az időszak, mert össze kellett rakni a gondolataimat úgy, hogy más is megértse, így átgondoltam mindent. Hamar kiderültek a hiányosságaim, és azokat ki tudtam javítani. Ha oktat az ember, akkor objektíven kell meghatározni mindent, mert a „nagy a korrekció” az nem egyértelmű, de ha azt mondjuk a Fibonacci szinthez kötöm, akkor már a hallgató is megérti. Sok visszajelzés és kérdés segített, hogy ezeket a nem túl egyértelmű dolgokat lepontosítsam.

Mit csinálnál másképp, ha elölről kellene kezdened az egészet?
Előbb tanulnék, és csak azután nyitnék számlát. 🙂