Vannak olyanok, akik valóban a tőzsdéből élnek. Nem szívesen nyilatkoznak, viszont a kedvemért hajlandóak voltak néhány kérdésemre válaszolni, de csak név nélkül.

A riportokat látva, egy kedves hölgy is jelentkezett nálam. Őt nem ismerem, nem tudom hogyan kereskedik és a számlatörténetét sem láttam. Mégis közzéteszem a válaszait, mert majd látni fogjátok az összefoglalóban, hogy akik bejárták a saját útjukat, mind nagyon hasonló dolgokról számolnak be. Több év sikertelenség ellenére is kitartottak. Önmagukban keresték a megoldást, és nem mástól várták azokat. Specializálódtak bizonyos termékekre. Kifejlesztették a saját módszerüket, és annak a mestereivé váltak. Jelentősen fejlődött a személyiségük, stb… Szóval van remény.

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a kereskedéssel?
2007-ben egy személyiségfejlesztő tanfolyamon találkoztam 101 Sikerakadémiásokkal. Ők már akkor a kereskedésből éltek. Azt gondoltam hogy ha ez a szakma megtanulható akkor én meg fogom tanulni. Nem mellesleg ezen a tanfolyamon veszteség-és félelemkezeléssel foglalkoztunk.

Mi a célod a kereskedéssel?
Pénzügyi függetlenség, természetesen.

Mennyi időt töltesz naponta a kereskedéssel?
Naponta minimum 6 órát. Ha nyitott pozícióm van akkor ennél többet.

Szerinted milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak, aki sikeres szeretne lenni a tőzsdén?
Fontos hogy ismerje önmagát. A tőzsdésre leselkedő legnagyobb veszély a félelemből hozott döntés és a magas egó. Tudnia kell a saját szabályait konzekvensen betartani. Azonkívül nem árt ha az illető tud számolni, illetve jó ha tud angolul.

Te eleve rendelkeztél ezekkel a tulajdonságokkal, vagy időközben változott a személyiséged?
Nagyon sokat foglalkoztam személyiségfejlesztéssel, még ma is eljárok tréningekre és egyéni terápiákra. A lényege a dolognak az, hogy amit gondolsz magadról, az a lehető legközelebb legyen ahhoz ami vagy valójában, tehát ne hazudj magadnak. Érdemes tudni a saját értékrendünket is.

Hogyan fogadta a családod, vagy a közvetlen környezeted, hogy te ezt választottad a hivatásodnak?
Mindig is közel állt hozzám a matek, nem csodálkoztak. Ráadásul olyan élethelyzetben voltam hogy viszonylag kevesen szóltak bele a döntéseimbe.

Mit jelent számodra a „megélhetési kereskedés” kifejezés?
Azért kereskedem hogy megéljek belőle, és keresek is annyit amennyiből meg tudom valósítani a céljaimat.

Mennyi idő után jöttek az első sikerek, és innen még mekkora utat kellett megtenned a megélhetési szintig?
Az elmúlt három évben vagyok folyamatosan nyereséges. Eleinte is voltak jobb időszakaim, de az első sikerem 2012-ben volt amikor egy év alatt sikerült 4%-ot keresnem rengeteg munkával, amit már sikerként könyveltem el. (Egy szignált kereskedtem, még éjjel is felkeltem.)

Használsz valamilyen automatizált kereskedési rendszert?
Nem. Még nem láttam folyamatosan nyerő robotot. Ha tudsz ilyet mutatni, nosza.

Véleményed szerint megfigyelhető bármilyen szabályosság a piacon, vagy teljesen véletlenszerű a mozgás?
Technikai kereskedő vagyok, szabályosságakat keresek. Nyilván ettől függetlenül a piac változik, jól kereskedhető instrumentumok egyszer csak másképp viselkednek, stratégiák nem működnek többé, stb.

Milyen időtávon kereskedsz és miért? Milyen termékekkel foglalkozol?
Az elmúlt években kizárólag arannyal foglalkozom. Régebben persze mindenfélével kereskedtem, de mostanra csak ez maradt. Naposon elemzem, óráson veszem meg.

Kitől tanultál? Voltak-e meghatározó élményeid, felismeréseid a tanulási folyamat során?
Én is voltam sok helyen, tanfolyamokon, jártam klubokba, közös kereskedési napokra, de a sikert a sok gyakorlás hozta meg. Ha meg kell említenem valakit, akkor Hidegh Zoltánt és Jakab Ákost említeném meg. Sajna Zoli már nincs az országban. A tőle tanult skalp stratégiából fejlődött ki a mostani kereskedési rendszerem. Ákos technikai kereskedő, az ő szignálját nyomtam egy évig. Rengeteget tanultam belőle, elemzéseket is küld a beszállókhoz. Hátránya hogy nem áll szóba senkivel, még velem sem.

Mi volt számodra a legnehezebben leküzdhető akadály a fejlődésed során, és hogyan lendültél túl rajta?
Nem volt egységes a kereskedési rendszerem, és a magamba vetett hitem sem volt elég erős. Állandóan mankókat, segítőket kerestem. Sokáig tartott mire rájöttem hogy ez nekem megy egyedül is.

Véleményed szerint van-e bárki számára tanulható kereskedési módszer, vagy mindenkinek egyénileg kell kialakítania a saját rendszerét?
Szerintem nem tanulható. Az elméletet nyilván meg kell tanulni, de a többi mindenkinél egyéni. Nagyon sokat kell nézni a chartot, és egyszer csak meglátod hogy mi történik. Már a gyertya formájából tudom hogy milyen lesz a következő.

Szerinted van-e realitása a csapatban történő kereskedésnek, vagy ez egy magányos szakma?
Szokott lenni supervisorom, de azért mert megesik hogy látok olyat a charton ami nincs is ott. Ettől függetlenül szerintem magányos szakma. Jó pár embernek megmutattam már a stratégiámat (többek között a Klubból is) de még senki nem tudta sikerrel alkalmazni.

Voltak-e problémáid brókercégekkel?
A SAXO-nál elégettem egy számlát és az OANDA konkrétan lehúzott. Ez még az elején volt, azt sem tudtam hogy mi a B book. Azóta természetesen óvatosabb vagyok.

Gondoltál már rá, hogy taníts másokat?
Igen, már tartottam oktatásokat és webináriumokat is. Tervezem hogy szervezek személyiségfejlesztő tanfolyamot kimondottan tőzsdéseknek. (Ezt nem én tartanám.)

Mit csinálnál másképp, ha elölről kellene kezdened az egészet?
Sokkal hamarabb mernék felelősséget vállani a saját munkámért.