A margin az a fedezet, aminek fejében a bróker hajlandó a tranzakciódat végrehajtani. A margin összege függ a pozíció méretétől és az alkalmazott tőkeáttétel nagyságától.

A margin nem egy díj, hanem csak egy fedezeti összeg, amit a bróker leköt a számlán addig, amíg a nyitott pozíció le nem záródik. A pozíció lezárulása, és az elszámolást követően a margin összege felszabadul és újra szabadon rendelkezhetsz vele. A margin igényt a devizapár első tagja az un. bázisdeviza határozza meg. 1 lot EUR/USD pozíció nyitása, tőkeáttétel nélkül 100.000 EUR margin (fedezet) meglétét követeli meg. Ugyanez a méret USD/JPY pozíció esetén 100.000 USD margint igényel.

A tőkeáttétel lehetőséget ad arra, hogy a rendelkezésünkre álló pénzmennyiségnél nagyobb volumenben is kereskedhessünk. Ha tőkeáttétellel kereskedünk, akkor a tőkeáttétel mértékétől függően, a margin igény csökken. 1:100 tőkeáttétel esetén elég csak a teljes margin összeg 100-ad részét letétként felajánlanunk, a bróker így is elindítja a tranzakciót. Az az 100.000 EUR helyett elég 1000 EUR fedezet, ha 1:100-as tőkeáttételünk van. Ekkor 1000 EUR letét felhasználásával mozgatunk meg 100.000 EUR pénzösszeget.

Ez elég kockázatos lehet a kezdő kereskedők számára, hiszen a nyereség vagy a veszteség a 100.000 EUR pozícióméret után képződik. A tapasztalatlan kereskedő könnyen túlvállalhatja magát, ha nem tanulja meg a helyes pozíció méretezést, és a kockázatkezelést.

A brókerek minden esetben meghatároznak margin szinteket. Ezt a saját védelmük érdekében teszik, és brókerenként eltérő lehet a margin szintek értéke. Ezek a margin call és a stop out szintek. A margin szint, a saját tőkéhez viszonyított %-os érték.

Margin szint = (saját tőke / margin) * 100

A különböző szintek hivatottak eldönteni, hogy:

  • nyithatsz-e még új pozíciót, ekkor a margin szinted 100% felett van.
  • ha elérted a 100%-ot, mert a lebegő veszteséged egyre jobban halmozódik, akkor felszólítanak tőke befizetésre. Ez a margin call. Új pozíciót ekkor már nem nyithatsz, de zárhatod a régieket.
  • a stop out szint elérésekor automatikusan likvidálja a bróker a veszteséges pozícióidat!

(Az ESMA szabályok szerint, a Stop Out szint egységesen 50% lett minden brókernél európában.)

Ezzel védi magát a bróker attól, hogy az ügyfelei veszteséget okozzanak neki, és a számlájukon lévő tőke, biztosan fedezze a nyitott pozícióik veszteségét. Időnként mégis előfordulhat olyan piaci helyzet, amikor a bróker nem tud kellő időben és árszinten zárni. Ezáltal akár csődbe is mehet. Ez történt 2015-ben, amikor a svájci jegybank kamatdöntése után kialakuló drasztikus ármozgás hatására számos brókercég csődbement, mivel nem volt lehetőségük időben zárni az ügyfeleik nyitott pozícióit a CHF párokon. A veszteségek meghaladták az ügyfelek tőkéjének összegét, és a cégek részben fizetésképtelenné váltak, részben az ügyfeleiktől követeltek jelentős összegű pótbefizetéseket. Ma már számos cég kínál negatív egyenleg elleni védelmet az ügyfelei részére, hogy megpróbálják elkerülni az ehhez hasonló eseteket.

Fontos megjegyezni még, hogy a brókercégek menet közben is módosíthatják a margin követelményt. Ha több napon, vagy héten keresztül is tartani szeretnél pozíciókat, akkor hétvégére vagy fontos politikai (választás, népszavazás, stb..) esetleg kiemelt gazdasági hír bejelentésének idejére magasabb fedezetet követelhetnek meg. Ugyanígy megnövekedik a fedezeti letét összege, ha a bróker valamilyen okból csökkenti a tőkeáttételt. Ezekkel a lehetőségekkel is számolnod kell, nehogy kellemetlen meglepetés érjen a jövőben.