A tőzsdén az ajánlati könyv tartalmazza az összes vételi és eladási ajánlatot. A vevők és eladók megbízásai az ajánlati könyvön keresztül találkoznak, és kerülnek párosításra. A folyamat végeredménye a tőzsdei tranzakció, a tényleges üzletkötés.

Elsősorban azt látod az ajánlati könyvben, hogy a vevők és az eladók milyen árszinteken, mekkora mennyiségeket kívánnak venni vagy eladni. Ezért az ajánlati könyv mindig két árat tartalmaz. Egy vételi és egy eladási árat. A legjobb vételi és legjobb eladási árak folyamatosan változnak, ahogy kerülnek be újabb megbízások a rendszerbe. A párra találó, tranzakcióval végződő megbízások pedig folyamatosan kerülnek ki az ajánlati könyvből. Mindenki igyekszik a másikra licitálni, hogy ő kapjon hamarabb egy jobb árat, és az ő megbízása teljesüljön előbb. Az ár folyamatosan ingadozó mozgását, a keresleti és kínálati oldal állandó harca eredményezi.

A tőzsdei kereskedés teljeskörűen szabályozott. Az ajánlatok beadására és a tranzakciók végrehajtására szigorú szabályok vonatkoznak. Ez a szigorú szabályozás biztosítja a résztvevők közötti egyenlőséget és a rendszer teljes átláthatóságát a kereskedés során. Az ajánlati könyvben mindig a legjobb megbízás teljesül legelőször. Ha több ajánlat is van a legjobb árszinten, akkor pedig az ajánlatok beadásának időbeli sorrendje szerint történik a teljesülés. A régebbi ajánlatok teljesülnek előbb, és az újabbak pedig később. Ezért minden megbízás egy időbélyeggel is rendelkezik.

Az ajánlati könyvbe függő megbízással, vagy azonnali piaci áras megbízással lehet bekerülni. A függő megbízásoknak többféle fajtája is van. A leggyakoribb függő megbízás esetén, a mi ajánlatunk majd akkor teljesül, ha lesz az általunk kért áron ellenajánlat, amivel párosíthatják. Léteznek viszont olyan függő megbízások is, ahol az ajánlatunk aktiválását, vagy deaktiválását egyéb feltételhez, például lejárati időhöz, vagy egy másik ajánlat teljesüléséhez köthetjük. Kereskedési platform függő, hogy a függő megbízásainkat milyen feltétel és kapcsolatrendszer szerint adhatjuk meg. Azonnali piaci áras megbízás esetén viszont automatikusan jegyzünk az ajánlati könyvben szereplő legjobb vételi, vagy eladási ajánlat alapján.

Az ajánlatok részteljesítésére is lehetőség van. Ha mi 100db részvényt szeretnénk egy adott áron vásárolni, de csak 50db részvényre érkezik eladási ajánlat, akkor csak 50db részvény kerül megvásárlásra, és a többi 50db részvényre vonatkozó ajánlatunk továbbra is a rendszerben marad függő megbízás estén. Azonnali paci áras megbízás esetén a következő árszinten folytatódik a jegyzésünk, ha a megelőző árszinten nem állt rendelkezésre elég mennyiségű termék az ajánlati könyvben. Nagy volumenű, azonnali piaci megbízás beérkezése estén, az ajánlati könyv akár több árszinten keresztül is kiürülhet, és ezáltal jelentős árelmozdulás is bekövetkezhet. Ezért a nagy piaci szereplők, intézményi befektetők, hedge fundok, egy jelentősebb volumenű tranzakciót nem egy tételben, hanem apróbb darabokra bontva küldenek be. Az ajánlat jelentősebb része „láthatatlan” marad, ez az un. iceberg megbízás típus, ami a XETRA bevezetése óta már a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rendszerében is elérhető.

Az ajánlati könyv mélysége azt határozza meg, hogy hány árszintig látjuk az ajánlati könyvben szereplő tételeket. Nagyobb mélység (10-20 árszint) esetén akár némi előnyre is szert tehetünk azokkal szemben, akiknek erre nincs lehetősége, mert ők a könyvet csak 5-10 árszint mélységig látják. Így előre láthatóvá válnak azok a távolabbi támasz és ellenállás szintek, ahol jelentősebb mennyiségű függő megbízás halmozódott fel. Egyes kereskedők az ajánlati könyv elemzésére és az abban szereplő tételek analizálására építik a kereskedési stratégiájukat. Viszont soha nem lehetünk biztosak abban, hogy azok a tételek milyen szándékkal kerültek be az ajánlati könyvbe. Lehet, hogy csak a megtévesztést szolgálják, és épp azelőtt veszik ki azokat, mielőtt az ár elérné őket. A mélyebb, több árszintet mutató ajánlati könyv megjelenítéséért rendszerint felárat számolnak fel a brókerek.

Ha komolyabban érdekel a téma, olvasd el a Havran Dániel–Váradi Kata, A limitáras ajánlatok szerkezete és dinamikája a Budapesti Értéktőzsdén című tanulmányát!

Az ajánlati könyv működését megnézheted az alábbi videóban, a 10. perctől kezdődően!

Az előadás felvételének megtekintéséhez jelentkezz be! Ha még nincs fiókod, REGISZTRÁLJ!
Rejtett tartalom, amit csak a tagok láthatnak!