Január 10.-én került megrendezésre az IronFX brókercég szervezésében egy egész napos rendezvény, ahol az ismert német kereskedő, Birger Schäfermeier lépett fel.

A korábban megszokott több tízezer forintos belépő helyett, most csak egy új kereskedési számlát kellett nyitni az említett brókercégnél, és feltölteni rá minimum 500 dollárt. Velem együtt sokan éltek ezzel a kedvező lehetőséggel, hogy élőben láthassák a „mestert”. Szinte teljesen megtelt a nagy méretű konferenciaterem, szerencsére ez inkább széles volt mint hosszú, így a hátsó sorban ülőknek sem kellett távcső, hogy láthassák a két kivetítő képét. Kicsit nehezen küzdöttem le a Miskolc-Budapest távolságot, nem is sikerült a nyitásra odaérnem, de Shortosgyula barátom foglalt nekem egy helyet.

Csak tíz óra után tudtam bekapcsolódni, amikor már a nyitási startégiáiról kezdett beszélni. Csak a DAX, S&P500, és az EUR/USD instrumentumot figyelte, ezek viszont aznap délelőtt alig mozogtak. Miközben a GBP/USD szépen elindult nyitásban, az ázsiai piacon kialakított exra szűk (kb 10 pip) sávból lefelé. Erre azután a 10:30-as hírt követően még rá is erősített egy gyors 40 pipes elmozdulással. Akár a nap kereskedése is lehetett volna belőle, de Birger épp elmélyülten magyarázta a napi nyitó rések esetén alkalmazott startégiáit. Ezután tért rá a szinttörések, és range elhagyások (London breakout) esetén kihasználható lehetőségekre. Barátom, erről épp az előbb maradtál le. -gondoltam magamban.

Majd jött egy kis tőzsdepszicho, és kifejtette hogyan szerezhetsz előnyt a piacon. Magát trendkövető daytradernek tartja, nem scalpernek. Nem is támogatja ezt a kereskedési stílust, mert szerinte a scalprek nem tudnak előnyhöz jutni a profi kereskedőkkel, és a HFT rendszerekkel szemben. Szerinte mindenkinek meg kell találnia a saját kereskedési módszerét, időtávját, stílusát. Attől függően, hogy milyen személyiség, mennyire gyors a gondolkodása, milyen időszakban, és mennyit képes a kereskedéssel foglalkozni.

Nem tanácsolta az idősíkok keverését. Vannak neki hosszabb távú, trendben építkezős pozíciói amiket M5-ön nyit, és követ végig, bár a fő irányt a magasabb idősíkok (M15-H1) alapján határozza meg. Egyik piaci előnyének a trendek követését tartja, a másik pedig a tervszerű kereskedése. Minden helyzetre reagál, van forgatókönyve minden eshetőségre. Szigorú a kockázatkezelése, aminek egyik eszköze a stop-loss megbízás használata, másik pedig a megfelelő pozíció méretezés.

Kereskedési metódusa a következő:

  • Meghatározza az uralkodó trendet a nagyobb idősíkok alapján.
  • Belépés előtt mindig meghatározza a lehetséges stop helyszínt. Ezeket csúcsok-völgyek, range szélek, jelentős szintek közelébe teszi. Viszont nem használ semmilyen indikátort, fibonacci szintet, vagy ferde trendvonalat.
  • Belépés előtt meghatározza a lehetséges célárat. Fontosnak tartja, hogy minden kereskedésnek legyen célár elvárása, amihez viszonyítani lehet a kockázat-nyereség arányt. Célár kalkulációnál figyelembe veszi az átlagos napi mozgást (ATR). Valamint figyeli a jelentős támasz-ellenállás szinteket, a napi nyitó, és előző napi záró, min-max értékeket.
  • Kedvező irányú elmozdulás esetén a kialakuló csúcsok-völgyek mentén végzi a stop módosítást.
  • Ha van rá lehetősége, és kedvező irányú a várt elmozdulás, bővíti a pozícióit a kockázatának a növelése nélkül. Lebegő nyereség terhére nyit új pozíciókat, és azokat is egyenként méretezi a stop helyének függvényében.
  • Kilépések stoppal, napi ATR elmozdulás környékén kézzel történnek. Ha aznap az ármozgás a megelőző napok átlagos mozgásához képest jelenős emelkedést mutat, azt ATR kibővülésnek hívja. Ebből mindig a folytatódást várja akár több napra előre is.
  • Hírek idején az első kitörésben soha nem nyit. Ekkor is a trend folytatódását várja, ha megnyugodott a piac.
  • Pozíció fordítást nem alkalmaz. Kedvezőtlen shortból, nem vált azonnal longba, mert úgy gondolja, ez könnyen túlkereskedéshez (overtrading) vezethetne.
  • Vesztő helyzetben részzárást alkalmaz, hogy csökkentse az esetleges még nagyobb veszteség lehetőségét. (ezzel mondjuk egy páran nem értünk egyet, de ha neki így jó, felőlem csinálja így.)

Összefoglalva, egy igazi élmény volt látni őt, utólag már bánom, hogy nem csináltattam egy közös képet vele. A legtöbb gondolat már ismerős volt a Pintér Péter féle előadásokból, látszik, hogy ők is jócskán merítettek tőle ihletet. Ami persze nem szégyen, mert tanulni tőlünk jobbaktól lehet. Az NFP hírben ő sem tudott számlát duplázni, egy S&P longot nyitott, de nem tudom mi lett annak az eredménye, mert még a végkifejlet előtt el kellett jönnöm az előadásról. A szervezés is egészen profi volt, leszámítva az innivaló hiányát. A kávé és a tea mellé egy pár palack hideg ásványvíz jól jött volna mindenkinek. Ennyi pénzért megérte elmenni, ezt is kipipálhatom a listámról, és várom a következő hasonló kaliberű rendezvényt.

Birger Schäfermeier

Egy későbbi alkalom során, a közös kép is összejött a mesterrel.